Verbind je met ons

EU

Tijd om het gezondheidsprogramma van de EU opnieuw op te starten

DELEN:

gepubliceerd

on

March13_2013_20712441_DrDrawingMolecule_PersonalizedMedBioP2718276218Door Denis Horgan, uitvoerend directeur van de European Alliance for Personalised Medicine

Deze week kreeg de gezondheidsstrategie van de Europese Commissie veel kritiek in secties van de Brusselse pers, van belanghebbenden in de gezondheidsarena en zelfs van het eigen personeel van de EC. Sommigen hebben betoogd dat er eigenlijk helemaal geen echte strategie is en, zelfs als die er wel is, de implementatie ervan op dit moment nog veel te wensen overlaat.

Sommige functionarissen van de gezondheidseenheid van de Commissie hebben bijvoorbeeld naar verluidt gezegd dat de wetgeving wordt opgehouden door de trage besluitvorming van de vicevoorzitter van de EU-uitvoerende macht, belast met betere regelgeving, Frans Timmermans.

Het resultaat is een vertraging in de publicatie van talloze rapporten over gezondheids- en consumentenkwesties, zeggen ze. Andere ambtenaren hebben natuurlijk ontkend dat dit het geval is, maar het gemopper blijft rommelen. Natuurlijk zijn er tegenwoordig veel uitdagingen op het gebied van gezondheid. Het gaat onder meer om kwesties die verband houden met de demografie en de vergrijzende bevolking van Europa, de levensstijl van patiënten, ongelijkheden, de vraag hoe opwindende nieuwe, op genetica gebaseerde wetenschap op de juiste manier kan worden toegepast, plus de noodzaak van investeringen in O&O en het up-to-date brengen van regelgevingssystemen.

Hoewel de Commissie, het Parlement en de Raad de afgelopen jaren hebben samengewerkt om wetgeving vooruit te helpen en rekening te houden met de standpunten van verschillende belanghebbenden – met name patiënten – blijven er nog veel grote problemen bestaan, niet in de laatste plaats binnen de eigen infrastructuur van de Commissie op dit moment.

Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft momenteel geen baas, door een wervingsfout, terwijl hetzelfde geldt voor het Europees Centrum voor ziektebestrijding. Ondertussen heeft de Commissie al zes maanden geen directeur-generaal voor gezondheid en kan het Innovative Medicines Initiative (IMI) alleen wijzen op een interim-hoofd. Dit is nauwelijks een perfecte omgeving waarin deze relatief nieuwe Commissie een agenda kan nastreven.

Positief is dat er de afgelopen tijd vooruitgang is geboekt op de essentiële gebieden van de richtlijn klinische proeven, de verordening gegevensbescherming, big data-kwesties, Horizon 2020, IMI I en II (ondanks het ontbreken van een huidige chef) en de wetgeving inzake in vitro Diagnostiek. En elders zou het nieuwe Semester-proces van de Commissie de gezondheidszorgstelsels mogelijk kunnen helpen als het verstandig en op een vooruitstrevende manier wordt gebruikt.

advertentie

Tegen deze achtergrond is de in Brussel gevestigde European Alliance for Personalised Medicine (EAPM) van mening dat het ware potentieel van nieuwe wetenschap, gebouwd rond genetische profilering en individueel DNA, volledig moet worden gerealiseerd en onder andere samenwerking tussen de lidstaten op gebieden zoals Big Data, onderzoek, het delen van best-practices, onderwijs voor zorgprofessionals, het aanpakken van prijskwesties als het gaat om medicijnen, en meer, moeten drastisch worden opgevoerd om dit te laten gebeuren.

Een probleem is natuurlijk dat de gezondheidsbegrotingen van individuele landen geen EU-bevoegdheid zijn en dat lidstaten hun recht op zelfbestuur ter zake scherp bewaken. Dit kan hen misschien helpen, maar EAPM beweert dat dit heel vaak niet de belangrijkste mensen helpt - de patiënten. Dat zijn in potentie 500 miljoen burgers in 28 lidstaten. Echter, in een recente stap met betrekking tot dure weesgeneesmiddelen die zeldzame ziekten behandelen, hebben de Belgische en Nederlandse ministeries van Volksgezondheid hun krachten gebundeld om met farmaceutische bedrijven over prijzen te onderhandelen, om te proberen schaalvoordelen te benutten. Er is ook een kans dat een derde kleinere natie zich bij de regeling aansluit.

De meeste prijsafspraken voor nieuwe geneesmiddelen worden gemaakt tussen een bedrijf en een enkele lidstaat, en het zal interessant zijn om te zien hoe succesvol deze nieuwe samenwerking is in onderhandelingsvoorwaarden die geld besparen en uiteindelijk de patiënt ten goede komen. Nederland neemt namelijk per 1 januari volgend jaar het roulerend voorzitterschap van de Europese Unie over en wil zich gaan richten op Europese samenwerking op het gebied van medicijnprijzen. Een ander belangrijk element van het voorzitterschap, zo zeiden de Nederlanders, zal een drive zijn om innovatieve medicijnen sneller op de markt te brengen - een schot in de roos voor pleitbezorgers van gepersonaliseerde geneeskunde in de brede groep belanghebbenden.

Maar hoe zit het nu? Op collectief niveau heeft de Europese Unie consequent beloofd "een hoog niveau van bescherming van de menselijke gezondheid" te bieden, en toch, zes maanden na het mandaat van de nieuwe Commissie, zijn de zaken op veel gebieden plotseling vertraagd.

EAPM is van mening dat initiatieven zoals die van Nederland en België een goed voorbeeld zijn van het soort samenwerking dat nodig is om het leven van onze burgers te verbeteren en dat, cruciaal, de Commissie al het mogelijke moet doen om het breken van los van de silo-mentaliteit in de gezondheidsarena – binnen groepen van belanghebbenden en binnen de lidstaten zelf. Een manier om te beginnen zou zijn door een duidelijke gezondheidsagenda voor de lange termijn op te stellen en snel de juiste mensen aan te stellen om deze uit te voeren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending