Verbind je met ons

EU

Human Rights Watch dringt er bij de EU op aan om op te treden tegen migrantendoden op zee

DELEN:

gepubliceerd

on

italië-maritiem-immigratieschip_ctl4839_47511675De Europese Unie is door Human Rights Watch aangespoord om "onmiddellijk te handelen" om verdere migrantendoden op zee te voorkomen.

De eis komt op het moment dat de EU-leiders op donderdag (23 april) een spoedtop hielden in Brussel om manieren te vinden om het aantal mensen dat hun leven op het spel zet te stoppen.

De top komt in de nasleep van de laatste tragedie waarbij migranten zijn omgekomen.

Er werd gevreesd dat meer dan 800 migranten en asielzoekers zijn omgekomen bij een enkele schipbreuk in de Middellandse Zee ten noorden van Libië op 19 april, waardoor het geschatte dodental in één week tijd op meer dan 1,000 komt.

Voorafgaand aan de top zei Judith Sunderland, plaatsvervangend directeur Europa en Centraal-Azië van Human Rights Watch: “De EU staat met gekruiste armen toe te kijken terwijl honderden voor haar kusten sterven. Deze doden hadden wellicht voorkomen kunnen worden als de EU een echte zoek-en-reddingsinspanningen.”

Human Rights Watch zei dat de EU-ministers naar de top zouden moeten komen, bereid om de financiële, technische en politieke middelen vrij te maken die nodig zijn voor een humanitaire inspanning van meerdere landen om levens op zee te redden.

Na de tragedie van oktober 2013 waarbij meer dan 360 mensen omkwamen voor de kust van Lampedusa, lanceerde Italië Mare Nostrum – een massale humanitaire marine-operatie in de Middellandse Zee die tienduizenden levens heeft gered.

advertentie

Het buitengrenzenagentschap van de EU, Frontex, voerde Operatie Triton uit, met veel minder schepen, een derde van het budget en een kleinere geografische reikwijdte. Het primaire mandaat van Frontex is grenshandhaving, niet zoek- en reddingsacties.

De Europese Commissie zei onlangs dat de enige manier om met bootmigratie om te gaan, is om de onderliggende oorzaken aan te pakken, maar zei niets over zoek- en reddingsacties.

Aangezien veel mensen landen ontvluchten waar hun leven en rechten in gevaar zijn, moet de onmiddellijke prioriteit van de EU zijn het redden van levens op zee en het nakomen van haar internationale wettelijke verplichting om migranten niet terug te sturen naar plaatsen waar hun leven of vrijheid wordt bedreigd, Human Rights Watch gezegd.

Ondertussen zei de Jesuit Refugee Service dat Europa's "eerste prioriteit" moet zijn om een ​​grootschalige zoek- en reddingsoperatie uit te voeren.

Er staat dat "het redden van mensenlevens op de eerste plaats moet komen".

JRS roept de top op om op deze aanhoudende tragedie te reageren met een concreet actieplan dat prioriteit geeft aan menselijke waardigheid en rechtvaardigheid.

“Dit is een moment voor politieke moed. We dringen er bij de Europese leiders op aan om hun meningsverschillen opzij te zetten, het schuldspel te vermijden en constructief samen te werken om oplossingen voor deze crisis te vinden”, aldus Jean-Marie Carrière SJ, directeur van JRS Europe.

“De prioriteit moet zijn om levens te redden: dat betekent een grootschalige zoek- en reddingsmissie en het tegenhouden van degenen die migranten op niet-zeewaardige boten dwingen. Tegelijkertijd moeten er ook veilige en legale manieren zijn om internationale bescherming te vinden in Europa.”

“Alle 28 EU-lidstaten hebben de verantwoordelijkheid om samen te werken om levens te redden en het menselijk leven en de waardigheid te beschermen. Europa moet bewijzen dat het niet alleen kan praten, maar ook echt kan optreden om de mensenrechten te verdedigen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending