Verbind je met ons

Dieet

EP-leden eisen strengere voedselinspecties

DELEN:

gepubliceerd

on

6a00d8341c091653ef019b0373a131970d-piLabour-leden van het Europees Parlement hebben vandaag (16 april) gestemd voor strengere inspecties in de hele voedselketen en strengere straffen voor voedselfraude.

Het Europees Parlement stemde voor maatregelen om ervoor te zorgen dat de inspecties van levensmiddelenbedrijven onafhankelijk, transparant en streng zijn, en de leden van het Europees Parlement stemden ook voor bescherming van klokkenluiders en voor financiële sancties in gevallen van fraude die minstens het dubbele zijn van de verwachte winst.

Glenis Willmott, Europarlementariër van Labour en de Europese woordvoerder van Labour op het gebied van voedselveiligheid, zei: “Het paardenvleesschandaal heeft grootschalige fraude in de vleesindustrie aan het licht gebracht en duidelijk gemaakt dat we actie moeten ondernemen om ervoor te zorgen dat inspecties effectief zijn in het identificeren en aanpakken van dit soort criminaliteit.

“Inspecties moeten waar mogelijk onaangekondigd plaatsvinden en de straffen voor degenen die de wet overtreden moeten een echt afschrikmiddel zijn en laten zien dat we serieus zijn in het aanpakken van degenen die opzettelijk consumenten misleiden over de aard van hun voedsel.”

Volgens de voorstellen zouden exploitanten traceerbaarheidsgegevens moeten overleggen waaruit blijkt wie ze levert en aan wie ze op hun beurt leveren, waarbij de EP-leden stemmen om de eis van een officiële dierenarts om aanwezig te zijn in slachthuizen te herstellen, na berichten van vorige week dat de regels voor vleesinspecties werden aangepast verwaterd.

Willmott voegde hieraan toe: “Producenten en leveranciers moeten simpelweg grip krijgen op hun toeleveringsketens. Als ze niet weten waar hun vlees vandaan komt, kunnen ze ook niet weten of het veilig is voor menselijke consumptie.

“Het besluit om te bezuinigen op vleeskeuringen was slechts een voorbeeld van de drang om de regelgeving te verminderen ten koste van de consumentenveiligheid. Alle inspecties moeten worden uitgevoerd door een voldoende gekwalificeerde en onafhankelijke functionaris.”

advertentie

Labour-leden stemden ook om kleine bedrijven vrij te stellen van vergoedingen voor inspecties.

Willmott zei: “Wij zijn het erover eens dat voedselinspecties op de juiste manier gefinancierd moeten worden. Het paardenvleesschandaal benadrukte de manier waarop voedsel door verschillende landen kan gaan voordat het op je bord belandt, waardoor bezuinigingen in het ene land de voedselveiligheid elders zullen beïnvloeden.

“Maar wij zijn van mening dat lidstaten de flexibiliteit moeten hebben om te beslissen hoe zij inspecties financieren, en we willen zeker niet dat kleine bedrijven met extra kosten worden geconfronteerd die velen moeilijk zullen kunnen betalen.

“De stemming van vandaag heeft een eerlijk rapport opgeleverd, dat ons een stap verder zou moeten brengen in de richting van het herstel van het consumentenvertrouwen in de voedingsindustrie.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending