Verbind je met ons

Algemeen

Portugese politie valt binnen bij lokale instantie waar Russen Oekraïense vluchtelingen behandelden

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Portugese politie viel dinsdag (10 mei) een opvangcentrum voor vluchtelingen in Setubal, Lissabon binnen vanwege beweringen dat Russische pro-Kremlin-bewakers persoonlijke gegevens hadden verzameld van tientallen Oekraïners die op de vlucht waren voor de Russische invasie.

In een verklaring verklaarde de politie dat ze het steunpunt, het gemeentelijk gebouw en de Yedinstvo Vereniging van Migranten uit Oost-Europa hadden doorzocht in een onderzoek naar vermoedelijk datamisbruik en onbevoegde toegang, ze namen documenten in beslag.

De krant Expresso meldde dat Igor Khashin, een Russisch echtpaar, en Yulia, zijn vrouw, ervan werden beschuldigd banden te hebben met Moskou. Ze hadden vluchtelingendocumenten gefotokopieerd en ondervraagd over hun familieleden in Oekraïne. Dit schrikte veel vluchtelingen af.

Expresso verklaarde dat de Portugese veiligheidsdiensten de activiteiten van Khashin op de voet hadden gevolgd na de annexatie van 2014.

Volgens de Portugese Communistische Partij (PCP) oordeelde de gemeente dat de man in Setubal had "gecollaboreerd" met het vluchtelingencentrum, waar ook zijn Russische vrouw werkte.

De PCP werd bekritiseerd voor het niet veroordelen van de Russische invasie in Oekraïne.

Het echtpaar heeft een dubbele nationaliteit. Igor Khashin, de loco-burgemeester van de gemeente, zei dat hij jarenlang met hem en andere lokale overheidsinstanties had samengewerkt.

advertentie

Oppositiepartijen riepen op tot het aftreden van de burgemeester van Setubal, Andre Martins. Ze beweren dat Martins op de hoogte was van de connecties tussen de Khashins en hun associatie met de Russische staat.

Het kantoor van Martins verklaarde dat het nooit door een functionaris op de hoogte was gesteld van verdacht gedrag of handelingen gepleegd door de vereniging. De vereniging werkt sinds 2005 samen met de gemeente.

Ana Catarina Mendes, minister van Parlementaire Zaken, zei dat de zaak "tot het einde" moet worden onderzocht en dat de regering niet zou toestaan ​​dat mensen die hier aankomen... niet waardig en met respect worden behandeld.

Sinds de invasie van Rusland op 24 februari heeft Portugal bijna 36,000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen.

De omgang met gevoelige gegevens door Portugal is al eerder bekritiseerd. De burgemeester van Lissabon kreeg eerder dit jaar een boete van 1.2 miljoen euro omdat hij de persoonlijke gegevens van Russische demonstranten aan zijn ambassade had gedeeld.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending