Verbind je met ons

Voorpagina

3e prijs - Student Journalism Awards - Wat betekent het voor mij om op een internationale school te zijn? - Adam Pickard

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Internationale scholen lijken de reputatie te hebben ongebruikelijk te zijn, misschien zelfs een beetje excentriek. Maar omdat ze er twee hebben bezocht, een in Berlijn en een in Brussel, zijn ze echt niet zo verschillend van niet-internationale scholen. Er is geen universeel gedefinieerde internationale schoolervaring; mijn beide scholen verschilden aanzienlijk van elkaar - slechts één ervan droeg zelfs de naam 'internationale school' in zijn naam. Voor mij zijn het gewoon scholen. Dit stuk zou net zo goed de titel 'Wat op school voor mij betekent' kunnen heten.

Oké, ik veronderstel dat het belangrijkste verschil wordt aangegeven door het woord 'internationaal'. Mijn basisschool in het zuidwesten van Londen was overwegend Brits; er waren zeker genoeg kinderen van niet-Britse afkomst, vaak uit India of het Midden-Oosten, zoals je krijgt in een cultureel diverse stad als Londen - maar daar ging het niet om. De meesten van hen waren geboren en getogen in het VK, en afgezien van een incidentele thematische presentatie aan de klas over Diwali of islamitische gebruiken, was hun connectie met een bredere internationale gemeenschap min of meer irrelevant. Af en toe zouden er meer afwijkende etniciteiten zijn; een jongen was Duits-Italiaans, terwijl een nieuw meisje door alle leraren werd opgeëist als Pools, totdat ze arriveerde en we ontdekten dat ze eigenlijk Hongaars was. Deze waren eigenaardigheden, en behoorden tot de interessante feiten die we wisten over elk van onze leeftijdsgenoten - ze zijn zeker bij mij gebleven.

Door naar een internationale school in Berlijn te verhuizen, veranderde deze dynamiek aanzienlijk. Hier waren de overheersende nationaliteiten Duits en Amerikaans, maar zelfs zij vormden amper de helft van de studenten. Een van de eerste studenten die ik ontmoette, werd in Engeland geboren uit een Spaanse vader en een Poolse moeder. Als ik door oude klasfoto's kijk, herinner ik me Bulgaren, Israëli's, Koreanen, Denen, Japans-Brazilianen… de lijst zou het aantal woorden van dit artikel uitwissen. Zelfs de Amerikanen waren vaak goed bereisd, met diplomatieke ouders die eerder op afgelegen locaties waren geplaatst. Het leek zeker anders dan in Zuidwest-Londen.

De school deed er alles aan om ons internationaal onderwijs te geven, en we kregen bijeenkomsten over cultureel voedsel en festivals, themaweken over bepaalde landen, curricula met een iets meer multiculturele focus. Leraren moedigden studenten met meer verschillende achtergronden aan om over hun culturen te praten, en ze voldeden vaak. Het doel was natuurlijk om een ​​gevoel van internationale saamhorigheid te creëren, maar in sommige opzichten voelde het bijna iets meer verdeeld. Nationaliteiten kwamen veel meer samen dan op de basisschool - alle Russische kinderen waren bijvoorbeeld altijd vrienden. Mensen konden anderen afsluiten van het gesprek door in een oogwenk over te schakelen op het Spaans of Koreaans - de Duitsers waren vooral berucht omdat ze dit in Berlijn deden.

Ik suggereer niet dat er een actieve rivaliteit of raciale spanning was tussen naties of zoiets; we werden allemaal geleerd om zo acceptabel mogelijk te zijn, en dat was meestal ook zo. Maar in het bizarre multi-etnische landschap van de internationale school, buiten je natuurlijke omgeving, was het delen van een nationaliteit met een bepaalde student hoogstens ongebruikelijk. Met zoveel mensen uit zo veel verschillende plaatsen, was men geneigd mensen te zoeken met een gedeelde ervaring, al was het maar om een ​​gespreksonderwerp. Omdat ik niet thuis was, wenste ik vaak dat er meer Engelse mensen waren die Engels eten aten en me Engelse kindertelevisieprogramma's herinnerden.

Blijkbaar waren er nog steeds veel vriendschappen tussen verschillende nationaliteiten. Veel studenten waren eerder op internationale scholen geweest en navigeerden goed door het landschap. Maar in dit soort relaties werden nationaliteiten niet vaak besproken; zonder de gedeelde nationaliteitservaring ging het gesprek meestal over op school, net zoals op niet-internationale scholen. Je zou een veel boeiender gesprek met iemand kunnen hebben over hoe de kunstafdeling een grote puinhoop was dan ooit, over hoe hun leven was als een Nigeriaan die in Griekenland woonde. Hun banden met een bredere internationale gemeenschap waren niet relevanter dan in Engeland.

Hierop waren eigenlijk een paar belangrijke uitzonderingen. Politiek was er een; Ik heb discussies gehad met Koreanen en Polen over hun algemene verkiezingen, en heb veel geleerd over de politieke structuur van beide landen, terwijl ik wanhopig probeerde om in ruil daarvoor een samenhangende verklaring van de Britse politiek te geven - deze discussies lijken vaker te zijn geworden naarmate we worden ouder en politiek bewuster. Een andere uitzondering waren goedgehumeurde argumenten tussen landen, waar ik het VK verdedigde tegen de VS, Frankrijk en Duitsland over een reeks onderwerpen. Soms hadden deze hun wortels in de politiek, maar vaak gingen ze alleen over culturele aspecten, bijvoorbeeld 'Groot-Brittannië heeft betere televisie dan de VS'. Dit betekende dat ze zelden overgingen in oprechte vijandigheid, en eindigden vaak met goedhartige grappen over de stereotypen van elk land. Maar dankzij deze geschillen voelde ik me als Engelsman in Berlijn veel patriottischer dan ooit in Engeland.

advertentie

Verhuizen naar een Britse school in Brussel heeft eerlijk gezegd niet veel veranderd aan het hierboven beschreven internationale landschap. Er zijn natuurlijk meer mede-Britten, waardoor ik eindelijk de juiste discussies kan voeren over kindertelevisie waar ik naar verlangde, maar er zijn er hier niet meer dan er Duitsers waren op mijn school in Berlijn, en velen hebben een gemengd erfgoed, in ieder geval. Maar ook al is het niveau van internationalisme min of meer hetzelfde, de scholen verschillen nogal van onderwijsstijl. Dat toont aan dat, zelfs met hun multi-etnische studentenlichamen, internationale scholen niet bijzonder vreemd zijn als scholen. Ze hebben ongetwijfeld hun eigenaardigheden - mijn Berlijnse school had een chronische obsessie met zijn theaterstudenten, mijn Brusselse school serveert één keer per week chips in de cafetaria - maar dat geldt ook voor elke school, internationaal of niet. Ja, de internationale gemeenschap heeft tot een paar verschillen geleid; Ik heb misschien wat meer culturele kennis en ben waarschijnlijk veel minder snel racistisch. Maar op het eerste gezicht ging ik alleen maar naar een normale school terwijl ik toevallig in een ander land woonde. In het buitenland wonen was het ongebruikelijke deel. Naar school gaan was dat niet.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending