Verbind je met ons

EU

Komt er water op de Krim?

gepubliceerd

on

Sinds de eenwording van de Krim met Rusland in maart 2014 verstoren problemen met de watervoorziening de bevolking van het schiereiland. Oekraïne is gestopt met het leveren van zoet water uit de rivier de Dnjepr via het Noord-Krimkanaal, schrijft Alex Ivanov, correspondent in Moskou.

Het is bekend dat er op de Krim altijd een tekort aan water is geweest, zowel door het droge klimaat en de geringe regenval als door het natuurlijke gebrek aan ondergronds water.

Oekraïne heeft het kanaal geblokkeerd en Rusland is wanhopig op zoek naar nieuwe bronnen voor de watervoorziening van het schiereiland. Let in de wereld en in Europa niet op het feit dat 2.340 miljoen mensen die op de Krim wonen, gedwongen worden tot een gebrek aan drinkwater, alsof het de Sahara-woestijn is.

In de betrekkingen tussen Moskou en Kiev brak een nieuw schandaal uit - dit keer rond het idee om waterontzilters te bouwen op het schiereiland Krim. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze dagen duidelijk gemaakt dat het probleem van de watervoorziening naar de Krim zal worden opgelost, ongeacht de positie van de Oekraïense autoriteiten, die "niet geven om het leven van mensen".

De verklaring was een reactie op de belofte "om de uitvoering van het project op alle mogelijke manieren te voorkomen", die werd aangekondigd door de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Dmitry Kuleba. In Kiev zijn ze er zeker van dat de watervoorraden van de Krim voor de behoeften van de lokale bevolking voldoende zijn, en extra watervoorraden dreigen "de regio te militariseren".

De voorzitter van de Doema Vyacheslav Volodin gaf zijn commentaar op de situatie: "Omdat de Oekraïense autoriteiten eerder de toegang tot zoet water via het kanaal hebben tegengehouden, onthouden de Oekraïense autoriteiten de mensen in het algemeen van water. Is het nodig om mensen zo erg te haten?" Hij heeft er ook aan herinnerd dat de leiding van Oekraïne eerder beweerde dat "de brug van de Krim niet zal worden gebouwd en dat er geen toeristen op de Krim zullen zijn".

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitry Kuleba verklaarde onlangs dat "de illegale bezettingsautoriteiten op de Krim een ​​groot internationaal bedrijf aantrekken om technologieën voor waterontzilting te introduceren". Kuleba zei dat "we zullen voorkomen dat dit project wordt uitgevoerd".

In dit verband merkte Dmitry Kuleba op dat Kiev volgend jaar het "Krim-platform" zal creëren - een internationaal onderhandelingsplatform voor de terugkeer van het schiereiland naar Oekraïne. Hij zei dat verschillende staten, internationale en mensenrechtenorganisaties en experts zullen deelnemen aan het werk van het platform. "We zullen in de wereldpolitiek zulke voorwaarden voor Rusland scheppen die het uit de Krim persen."

Oekraïne voorzag tot 85% van de behoeften van de Krim in zoet water via het Noord-Krimkanaal. In 2014 stopten de leveringen. Sindsdien is het vraagstuk van de watervoorziening gedeeltelijk opgelost ten koste van de reservoirs, die het afgelopen jaar door gebrek aan neerslag aanzienlijk ondieper zijn geworden.

Aan het einde van het jaar verbeterde de situatie met neerslag op de Krim enigszins, maar het niveau van de reservoirs die de grootste steden van het schiereiland bevoorraden, is nog steeds minimaal. Meer dan vijftig steden en nederzettingen op het schiereiland krijgen volgens schema water. Maar de regio is vastbesloten om de problemen met de watervoorziening op te lossen zonder Oekraïne.

Enkele dagen geleden kondigde het hoofd van de Krim Sergey Aksenov aan dat de bouw van ontziltingsinstallaties al op 1 januari 2021 kan beginnen.

Als de neerslag nog steeds niet genoeg is, is volgens hem "ontzilting de enige uitweg".

Het is overduidelijk dat Rusland de agressieve houding van Oekraïne jegens de bevolking van de Krim en de wens van Kiev om de bevolking van het schiereiland uit te hongeren, die de Oekraïense autoriteiten zo graag willen teruggeven aan de macht van Oekraïne, niet zal tolereren. Grappige situatie.

Rusland stelt al alles in het werk om de bevolking van de Krim van voldoende drinkwater te voorzien en de behoeften van de landbouw op het schiereiland te waarborgen.

Het is verrassend dat de hele wereld onverschillig naar deze situatie kijkt. Mensen is van bijna alles beroofd: investeringen, visa, mogelijkheden om naar het buitenland te reizen en nu drinkwater, alleen maar om zogenaamd de rechtsstaat te herstellen ten koste van de onmiddellijke behoeften van de mensen?

De meningen in het bovenstaande artikel zijn die van de auteur en weerspiegelen geen mening van de kant van EU Reporter.

Brexit

Het VK kan de 'kinderziektes' na de Brexit overwinnen, zegt de minister

gepubliceerd

on

By

Groot-Brittannië gelooft dat het de "kinderziektes" na de Brexit kan oplossen die Schotse vissers hebben verhinderd goederen naar de Europese Unie te exporteren vanwege vertragingen bij de douane, zei minister van Voedsel en Milieu George Eustice (foto): schrijf Kate Holton en Paul Sandle.

Sommige EU-importeurs hebben vrachtwagenladingen Schotse vis afgewezen sinds 1 januari nadat de behoefte aan vangstcertificaten, gezondheidscontroles en uitvoeraangiften betekende dat het te lang duurde voordat ze arriveerden, waardoor vissers boos werden die financieel onderuit gingen als de handel niet kan worden hervat.

Eustice vertelde het parlement dat zijn personeel bijeenkomsten had gehouden met Nederlandse, Franse en Ierse functionarissen om te proberen "enkele van deze kinderziektes glad te strijken".

"Het zijn slechts kinderziektes," zei hij. "Als mensen gewend raken aan het gebruik van de papieren, zullen de goederen stromen."

Eustice zei dat zonder uitstelperiode om de regels in te voeren, de industrie zich er in realtime aan moest aanpassen, met kwesties als welke kleur inkt kan worden gebruikt om formulieren in te vullen. Hij voegde eraan toe dat terwijl de regering compensatie overwoog voor sectoren die getroffen waren door de veranderingen na de Brexit, hij zich nu concentreerde op het oplossen van de vertragingen voor vissers.

Logistieke dienstverleners, die nu moeite hebben om goederen op tijd te leveren, hebben gezegd dat de verandering naar het leven buiten de interne markt en de douane-unie veel groter is en hoewel de levertijden kunnen verbeteren, zal het nu meer kosten en langer duren om te exporteren.

Om verse producten op de EU-markten te krijgen, moeten logistieke dienstverleners nu de lading samenvatten met goederencodes, productsoorten, brutogewicht, het aantal dozen en waarde, plus andere details. Fouten kunnen leiden tot langere vertragingen, die Franse importeurs treffen die ook door de administratieve rompslomp zijn getroffen.

Verder lezen

EU

Hongerig naar verandering: een open brief aan Europese regeringen

gepubliceerd

on

In 2020 wist de hele wereld wat het was om honger te hebben. Miljoenen mensen gingen zonder genoeg te eten, met de meest wanhopige nu geconfronteerd hongersnood. Tegelijkertijd kreeg isolement een nieuwe betekenis, waarin de eenzamen en meest afgelegen waren ongeletterden van menselijk contact wanneer ze dat het meest nodig hadden, terwijl de vele slachtoffers van Covid-19 dat wel waren uitgehongerd van lucht. Voor ons allemaal was de menselijke ervaring verre van bevredigend, zelfs niet in de meest elementaire behoeften, schrijft Agnes Kalibata, Special Envoy voor de Food Systems Summit 2021.

De pandemie heeft een voorproefje gegeven van een toekomst aan de grenzen van het bestaan, waar mensen beroofd zijn, regeringen worden belemmerd en economieën verwelken. Maar het heeft ook een ongekende wereldwijde honger naar verandering aangewakkerd om te voorkomen dat dit onze langetermijnrealiteit wordt.

Voor alle obstakels en uitdagingen waarmee we in de komende weken en maanden worden geconfronteerd, begin ik 2021 met een enorm gevoel van optimisme en hoop ik dat het grommen in onze maag en het verlangen in ons hart het collectieve gebrul van uitdagendheid, vastberadenheid en van revolutie om dit jaar beter te maken dan vorig, en de toekomst stralender dan het verleden.

Het begint met eten, de meest primaire vorm van levensonderhoud. Het is voedsel dat de gezondheid en de vooruitzichten van bijna 750 miljoen Europeanen bepaalt en dat telt. Het is voedsel waar sommigen werken 10 miljoen alleen in de Europese landbouw en biedt de belofte van economische groei en ontwikkeling. En het is voedsel waarvan we hebben geleerd dat het onze ecosystemen beïnvloedt, tot aan de lucht die we inademen, het water dat we drinken en het klimaat dat we genieten, bij regen of zonneschijn.

Zelfs vóór de pandemie was 2021 voorbestemd om een ​​'superjaar' voor voedsel te worden, een jaar waarin voedselproductie, consumptie en verwijdering eindelijk de vereiste wereldwijde aandacht kregen toen de VN 's werelds eerste Top Food Systems. Maar nu de vooruitgang van twee jaar wordt gecomprimeerd tot de komende 12 maanden, krijgt 2021 een hernieuwde betekenis.

Na een jaar van wereldwijde verlamming, veroorzaakt door de schok van Covid-19, moeten we onze angsten, onze angst, onze honger, en vooral onze energie om in actie te komen, en ontwaken tot het feit dat we door voedselsystemen gezonder, duurzamer en inclusief te maken, herstellen van de pandemie en beperk de impact van toekomstige crises.

De verandering die we nodig hebben, vereist dat we allemaal anders denken en handelen, want ieder van ons heeft een belang en een rol in functionerende voedselsystemen. Maar nu, meer dan ooit, moeten we naar onze nationale leiders kijken om de weg voorwaarts uit te stippelen door boeren, producenten, wetenschappers, vervoerders, kruideniers en consumenten te verenigen, te luisteren naar hun moeilijkheden en inzichten, en te beloven elk aspect van het voedsel te verbeteren. systeem voor de verbetering van iedereen.

Beleidsmakers moeten luisteren naar die van Europa 10 miljoen boeren als hoeders van de hulpbronnen die ons voedsel produceren en hun behoeften en uitdagingen afstemmen op de perspectieven van milieuactivisten en ondernemers, chef-koks en restauranteigenaren, artsen en voedingsdeskundigen om nationale verplichtingen na te komen.

Met wind in de zeilen gaan we 2021 in. Meer dan 50 landen hebben zich bij de Europese Unie aangesloten om deel te nemen aan de Food Systems Summit en zijn vijf prioriteitspijlers, of Actietracks, die voeding, armoede, klimaatverandering, veerkracht en duurzaamheid doorkruisen. En meer dan twee dozijn landen hebben een nationale convenor aangesteld om een ​​reeks van dialogen op landniveau in de komende maanden, een proces dat de top zal ondersteunen en de agenda zal bepalen voor het decennium van actie tot 2030.

Maar dit is pas het begin. Met de grootste urgentie roep ik alle VN-lidstaten op om zich bij deze wereldwijde beweging aan te sluiten voor een betere, meer vervullende toekomst, te beginnen met de transformatie van voedselsystemen. Ik dring er bij regeringen op aan om het platform te bieden dat een gesprek opent en landen begeleidt naar tastbare, concrete verandering. En ik moedig iedereen met vuur in hun buik aan om dit jaar betrokken te raken bij het Food Systems Summit-proces en de reis te beginnen van de overgang naar meer inclusieve en duurzame voedselsystemen.

De Summit is een 'People's Summit' voor iedereen, en het succes ervan hangt af van het feit dat iedereen overal betrokken wordt door eraan deel te nemen Action Track-enquêtes, lid worden van het online Summit Gemeenschap, en aanmelden om Food Systems Heroes die zich inzetten voor het verbeteren van voedselsystemen in hun eigen gemeenschappen en kiesdistricten.

Te vaak zeggen we dat het tijd is om in actie te komen en een verschil te maken, en dan doorgaan zoals voorheen. Maar het zou onvergeeflijk zijn als de wereld de lessen van de pandemie zou vergeten in onze wanhoop om terug te keren naar het normale leven. Al het schrift aan de muur suggereert dat onze voedselsystemen nu hervormd moeten worden. De mensheid snakt naar deze verandering. Het is tijd om onze eetlust te stillen.

Verder lezen

Biodiversiteit

Openbare hoorzitting over verband tussen biodiversiteitsverlies en pandemieën zoals COVID-19 

gepubliceerd

on

De hoorzitting van het Parlement over 'Geconfronteerd met de zesde massa-uitsterving en toenemend risico op pandemieën: welke rol voor de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030' vindt vandaag (14 januari) plaats.

De hoorzitting, georganiseerd door de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid, zal ingaan op het verlies aan biodiversiteit en de mate waarin dit het risico op pandemieën verhoogt als gevolg van verandering in landgebruik, klimaatverandering en handel in wilde dieren en planten. De rol die de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 zou kunnen spelen bij het tegengaan van biodiversiteitsverlies en bij het vergroten van de EU en de wereldwijde inzet voor biodiversiteit zal worden besproken.

Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten Uitvoerend Secretaris Dr. Anne Larigauderie en Uitvoerend Directeur van het Europees Milieuagentschap Dr. Hans Bruyninckx zullen de openbare hoorzitting openen.

Het gedetailleerde programma is beschikbaar Hier kan je daar alles over lezen..

U kunt de hoorzitting live volgen Hier kan je daar alles over lezen. vanaf 9h vandaag.

EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030

Donderdagmiddag bespreken de leden het ontwerpverslag van de rapporteur César Luena (S&D, ES) die reageert op de Biodiversiteitsstrategie van de Commissie voor 2030 en verwelkomt het ambitieniveau in de strategie. Het ontwerprapport onderstreept dat alle belangrijke directe drijvende krachten achter verandering in de natuur moeten worden aangepakt en spreekt zijn bezorgdheid uit over bodemdegradatie, de gevolgen van klimaatverandering en het afnemende aantal bestuivers. Het behandelt ook de kwesties financiering, mainstreaming en het bestuurskader voor biodiversiteit, roept op tot een Groen Erasmus-programma gericht op herstel en instandhouding, en benadrukt de noodzaak van internationale actie, ook met betrekking tot oceaangovernance.

U kunt de commissievergadering live volgen Hier kan je daar alles over lezen. vanaf 13u15.

Meer informatie 

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

Trending