Verbind je met ons

Landbouw

Commissie verwelkomt akkoord van de Raad over toekomstig gemeenschappelijk landbouwbeleid

gepubliceerd

on

Op 20 oktober bereikte de Raad overeenstemming over zijn onderhandelingsstandpunt, de zogenaamde algemene oriëntatie, over de hervormingsvoorstellen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). De Commissie verwelkomt dit akkoord, een beslissende stap op weg naar de onderhandelingsfase met de medewetgevers.

Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zei: “Ik verwelkom de geboekte vooruitgang en de algemene benadering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid die vannacht is bereikt. Dit is een belangrijke stap voor onze boeren en onze boerengemeenschap. Ik ben dankbaar voor de constructieve samenwerking van de lidstaten en ik vertrouw erop dat deze overeenkomst ertoe zal bijdragen dat de Europese landbouw in de toekomst economische, ecologische en sociale voordelen kan blijven bieden aan onze boeren en burgers. "

Het Europees Parlement stemt ook over de voorstellen voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) tijdens de plenaire vergadering, met stemmingsessies die gepland staan ​​tot vandaag (23 oktober). Zodra het Europees Parlement het eens is over een standpunt voor alle drie de GLB-verslagen, kunnen de medewetgevers de onderhandelingsfase beginnen om tot een algemeen akkoord te komen.

De Commissie presenteerde haar GLB-hervormingsvoorstellen in juni 2018, gericht op een meer flexibele, prestatie- en resultaatgerichte aanpak, en tegelijkertijd hogere ambities op het gebied van milieu en klimaatactie. Na de goedkeuring van de strategieën van boer tot bord en biodiversiteit, presenteerde de Commissie de verenigbaarheid van de GLB-hervorming met de ambitie van de Green Deal.

Landbouw

PAN Europe vraagt: Is het Duitse voorzitterschap van de EU klaar om de Farm to Fork-strategie te verslaan?

gepubliceerd

on

Vooruitlopend op een bijeenkomst van experts uit EU-lidstaten om de implementatie van de "Duurzaam gebruik van pesticidenrichtlijn" (SUD) te bespreken, waarschuwt PAN Europe dat nationale plannen om het gebruik van pesticiden te verminderen niet alleen onvoldoende zijn, maar de Farm to Fork kunnen doen ontsporen Strategie helemaal. De driedaagse online workshop 'Betere opleiding voor veiliger voedsel: ervaringen met SUD, de huidige implementatie en mogelijke toekomstige beleidsopties', die plaatsvindt van 17 tot 19 november 2020, maakt deel uit van het herzieningsproces van Richtlijn 2009/128 / EC die al twee jaar te laat is en nu gepland staat voor 2022.

In mei 2020 publiceerde de Europese Commissie een rapport waarin werd gesteld dat de nationale actieplannen van de meeste EU-landen "niet ambitieus zijn en geen resultaatgerichte doelstellingen op hoog niveau definiëren" om de potentiële risico's van pesticiden te verminderen. “De slechte kwaliteit en het gebrek aan ambitie van de lidstaten om de risico's van pesticiden te verminderen, moeten niet alleen in een workshop worden aangepakt, maar ook voor het Europese Hof van Justitie. Het kan gewoon niet zo zijn dat de lidstaten tekortschieten in de vereisten van hun eigen wettelijk bindende wetgeving en een oogje dichtknijpen voor de biodiversiteitscrisis waarmee Europa wordt geconfronteerd, ”zei PAN Europe-voorzitter Francois Veillerette.

"De Europese Commissie moet inbreukprocedures starten tegen landen die de richtlijn inzake duurzaam gebruik van pesticiden niet implementeren", voegde hij eraan toe. De Raad, die momenteel onder Duits voorzitterschap staat, heeft tot dusver geweigerd het ernstige gebrek aan inspanning van de lidstaten te erkennen. Na vorige week toegang te hebben gekregen tot een conceptdocument, ontdekte PAN Europe dat de EU-Raad, in het rapport over de SUD-implementatie dat moet worden gepubliceerd, in plaats daarvan pleit voor meer zachte maatregelen zoals training en onderzoek, en alle discussies over het idee volledig buitenspel zet. van het vaststellen van EU-brede reductiedoelstellingen voor pesticiden, zoals duidelijk naar voren komt in het rapport van de Europese Commissie.

“De houding van de Raad staat in schril contrast met wat de Europese burgers al begrijpen: Europa zal geen schoon water hebben en zijn biodiversiteit herstellen zonder het gebruik van pesticiden te verminderen. Deze kloof tussen de politieke ambities van de EU en de praktijken van veel individuele lidstaten moet dringend worden aangepakt ”, aldus Henriette Christensen, Senior beleidsadviseur Landbouw voor PAN Europe.

“Na de recente gemiste kans van het Europees Parlement om de Europese landbouw te transformeren door middel van de GLB-hervorming, en de EU aldus een duurzaam landbouwmodel de rug toekeert, is de doelstelling om pesticiden te verminderen ondubbelzinnig: het vereist de integratie van de EU-brede 50% reductiedoelstelling van de Farm to Fork-strategie naar zowel het GLB als de SUD ”, aldus Christensen.

Verder lezen

Landbouw

Hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid: eerste trialoog 

gepubliceerd

on

Op 10 november vertegenwoordigden uitvoerend vicevoorzitter Timmermans en commissaris Wojciechowski de Commissie bij de eerste trialoog over de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). De trialoog zal betrekking hebben op alle drie de voorstellen: de verordening inzake strategische plannen, de horizontale verordening en de wijzigingsverordening van de gemeenschappelijke marktordening (GMO).

Het Europees Parlement, de Raad en de Commissie krijgen de gelegenheid hun standpunt over de belangrijkste elementen van de drie verordeningen naar voren te brengen en overeenstemming te bereiken over de werkafspraken en het indicatieve tijdschema voor de daaropvolgende politieke trialogen en voorbereidende technische bijeenkomsten.

De Commissie beschouwt het GLB als een van de centrale beleidsmaatregelen van de Europese Green Deal en stuurt het proces dus op het hoogste niveau in nauwe coördinatie met andere beleidsterreinen. De Commissie is vastbesloten haar rol in de GLB-trialoogonderhandelingen ten volle te spelen, als eerlijke bemiddelaar tussen de medewetgevers en als drijvende kracht achter meer duurzaamheid om de doelstellingen van de Europese Green Deal te verwezenlijken.

Het doel is om overeenstemming te bereiken over een gemeenschappelijk landbouwbeleid dat geschikt is voor het beoogde doel en effectief beantwoordt aan de hogere maatschappelijke verwachtingen op het gebied van klimaatactie, bescherming van de biodiversiteit, ecologische duurzaamheid en een redelijk inkomen voor boeren.

De Commissie heeft gepresenteerd haar voorstellen voor een toekomstig GLB in juni 2018, waarbij een meer flexibele, prestatie- en resultaatgerichte aanpak werd geïntroduceerd die rekening houdt met lokale omstandigheden en behoeften, terwijl de ambities op EU-niveau op het gebied van duurzaamheid worden verhoogd.

Hogere ambities op het gebied van milieu en klimaat worden weerspiegeld door een nieuwe groene architectuur, inclusief het nieuwe ecosysteem voor ecosystemen. De Commissie heeft de verenigbaarheid van haar voorstellen met de Europese Green Deal benadrukt in een rapport gepubliceerd in mei 2020.

De op soja gebaseerde Europees parlement en  Raad overeenstemming bereikt over hun onderhandelingsstandpunt op respectievelijk 23 en 21 oktober 2020, waardoor de trialogen kunnen beginnen.

Verder lezen

Afrika

Investeringen, connectiviteit en samenwerking: waarom hebben we meer samenwerking tussen de EU en Afrika op het gebied van landbouw nodig

gepubliceerd

on

De afgelopen maanden heeft de Europese Unie haar bereidheid getoond om onder de Europese Commissie landbouwbedrijven in Afrika te promoten en te ondersteunen Afrika-EU-partnerschap. Het partnerschap, dat de nadruk legt op de samenwerking tussen de EU en Afrika, vooral in de nasleep van de COVID-19-pandemie, heeft tot doel duurzaamheid en biodiversiteit te bevorderen en heeft zich ingezet voor het bevorderen van publiek-private relaties op het hele continent, schrijft African Green Resources-voorzitter Zuneid Yousuf.

Hoewel deze toezeggingen gelden voor het hele continent, zou ik me willen concentreren op de manier waarop de toegenomen samenwerking tussen Afrika en de EU Zambia, mijn land, heeft geholpen. Vorige maand, ambassadeur van de Europese Unie in Zambia, Jacek Jankowski aangekondigd ENTERPRISE Zambia Challenge Fund (EZCF), een door de EU gesteund initiatief dat subsidies zal toekennen aan agribusiness-exploitanten in Zambia. Het plan heeft een totale waarde van € 25.9 miljoen en heeft al een eerste oproep tot het indienen van voorstellen gelanceerd. In een tijd waarin Zambia, mijn land, strijdt ernstige economische uitdagingen dit is een broodnodige kans voor de Afrikaanse agribusiness. Meer recent, vorige week nog, de EU en Zambia afgesproken op twee financieringsovereenkomsten die hopen investeringen in het land te stimuleren in het kader van het programma voor economische ondersteuning van de overheid en het programma voor duurzame energie-efficiëntie in Zambia.

Europa's samenwerking en toewijding om de Afrikaanse landbouw te promoten is niet nieuw. Onze Europese partners investeren al lang in het promoten en helpen van de Afrikaanse agribusiness om hun volledige potentieel te realiseren en de sector sterker te maken. In juni van dit jaar komen de Afrikaanse en Europese vakbonden gelanceerd een gezamenlijk agrovoedingsplatform, dat tot doel heeft Afrikaanse en Europese particuliere sectoren met elkaar te verbinden om duurzame en zinvolle investeringen te bevorderen.

Het platform werd gelanceerd vanuit de rug van de 'Afrika-Europese alliantie voor duurzame investeringen en banen', die deel uitmaakte van Jean Claude Junker's 2018 van de voorzitter van de Europese Commissie State of the Union adres, waar hij opriep tot een nieuwe "Afrika-Europa-alliantie" en aantoonde dat Afrika de kern vormt van de externe betrekkingen van de Unie.

De Zambiaanse, en misschien wel de Afrikaanse landbouwomgeving, wordt grotendeels gedomineerd door kleine tot middelgrote boerderijen die zowel financiële als institutionele steun nodig hebben om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Daarnaast is er een gebrek aan connectiviteit en verwevenheid binnen de sector, waardoor boeren geen verbinding met elkaar kunnen maken en hun volledige potentieel kunnen realiseren door samenwerking.

Wat EZCF echter uniek maakt onder Europese agribusiness-initiatieven in Afrika, is de specifieke focus op Zambia en het versterken van Zambiaanse boeren. De afgelopen jaren kampt de Zambiaanse landbouwsector met droogte, een gebrek aan betrouwbare infrastructuur en werkloosheid. In feite, overal In 2019 hebben naar schatting 2.3 miljoen mensen noodvoedselhulp nodig door een ernstige droogte in Zambia.

Daarom versterkt een uitsluitend op Zambia gericht initiatief, gesteund door de Europese Unie en gericht op het bevorderen van meer verbondenheid en investeringen in de landbouw, niet alleen de sterke band van Europa met Zambia, maar zal het ook de broodnodige steun en kansen bieden voor de sector. Dit zal onze lokale boeren ongetwijfeld in staat stellen om een ​​breed scala aan financiële middelen vrij te maken en te gebruiken.

Wat nog belangrijker is: de EZCF opereert niet alleen. Naast internationale initiatieven is Zambia al de thuisbasis van verschillende indrukwekkende en belangrijke agribusiness-bedrijven die werken aan het versterken van en toegang bieden tot financiering en kapitaalmarkten voor boeren.

Een daarvan is African Green Resources (AGR), een agribusinessbedrijf van wereldklasse waarvan ik trots ben de voorzitter te zijn. Bij AGR ligt de focus op het bevorderen van waardetoevoeging op elk niveau van de waardeketen van de landbouw, en het zoeken naar duurzame strategieën voor boeren om hun opbrengsten te maximaliseren. In maart van dit jaar werkte AGR bijvoorbeeld samen met verschillende commerciële boeren en multilaterale agentschappen om een ​​door de particuliere sector gefinancierd irrigatiesysteem en dam- en off-grid zonne-energievoorziening te ontwikkelen die meer dan 2,400 tuinbouwboeren zal ondersteunen en de graanproductie en nieuwe fruitplantages in het Mkushi-landbouwblok in Centraal Zambia. In de komende jaren zullen we ons concentreren op het blijven promoten van duurzaamheid en de implementatie van vergelijkbare initiatieven, en we zijn bereid om samen met andere agribusiness-bedrijven te investeren die hun activiteiten willen uitbreiden, moderniseren of diversifiëren.

Hoewel het erop lijkt dat de landbouwsector in Zambia de komende jaren voor uitdagingen kan staan, zijn er enkele zeer belangrijke mijlpalen en redenen voor optimisme en kansen. Meer samenwerking met de Europese Unie en Europese partners is een belangrijke manier om kansen te benutten en ervoor te zorgen dat we allemaal zoveel mogelijk doen om kleine en middelgrote boeren in het hele land te helpen.

Het bevorderen van meer onderlinge verbondenheid binnen de particuliere sector zal ertoe bijdragen dat kleine boeren, de ruggengraat van onze nationale landbouwsector, worden ondersteund en in staat gesteld om samen te werken en hun middelen te delen met grotere markten. Ik geloof dat zowel Europese als lokale agribusiness-bedrijven de goede kant op gaan door te kijken naar manieren om agribusiness te promoten, en ik hoop dat we samen deze doelen duurzaam kunnen promoten op het regionale en internationale toneel.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending