Verbind je met ons

Leefomgeving

Commissie lanceert kenniscentrum om het verlies aan biodiversiteit om te keren en de ecosystemen van Europa te beschermen

gepubliceerd

on

In het kader van de Europese groene weeklanceert de Europese Commissie een nieuw Kenniscentrum Biodiversiteit: een one-stop-shop voor wetenschappelijk onderbouwd bewijs voor het herstellen en beschermen van de natuurlijke ecosystemen die ons voorzien van voedsel, medicijnen, materialen, recreatie en welzijn. Het kenniscentrum zal de nieuwste kennis over biodiversiteit beschikbaar stellen om de impact van EU-beleid te versterken.

Het zal ook helpen om de implementatie van het EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030, dat tot doel heeft de Europese biodiversiteit tegen het einde van het decennium op weg te helpen naar herstel. Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius zei: “Alleen wat wordt gemeten, wordt gedaan. Als we de EU-biodiversiteitsstrategie willen waarmaken, moeten we alle punten beter met elkaar verbinden, en daarvoor hebben we degelijke gegevens nodig. Of het nu gaat om de status van bestuivers, de milieu-impact van pesticiden, de waarde van natuur voor het bedrijfsleven of de economische beweegredenen van op de natuur gebaseerde oplossingen. We moeten ook ten volle gebruik maken van de digitale transformatie, aardobservatie en burgerwetenschap. Het nieuwe kenniscentrum zal dit alles samenbrengen en de manier waarop we kennis over biodiversiteit genereren en beheren verbeteren, voor gebruik op beleidsterreinen. "

Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, verantwoordelijk voor het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek, voegde toe: “De wetenschap speelt een cruciale rol bij het behoud van onze biodiversiteit. Onder leiding van onze eigen wetenschappers van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek, zal het nieuwe Kenniscentrum voor Biodiversiteit de Europese en mondiale onderzoeksgemeenschap en beleidsmakers helpen om de enorme hoeveelheid beschikbare informatie te verzamelen en te begrijpen, door deze te stroomlijnen in effectief beleid dat de Europese ecosystemen beschermt en de diensten die ze bieden aan Europese burgers. "

Bovendien is de allereerste EU-brede ecosysteembeoordeling gearriveerd, waaruit blijkt dat er een schat aan biodiversiteitsgegevens bestaat die kunnen helpen bij het nemen van de juiste maatregelen om de druk op onze ecosystemen te verlichten, maar veel daarvan blijft ongebruikt. Uit de beoordeling blijkt dat we steeds afhankelijker worden van onze ecosystemen, die zelf onder hoge druk blijven staan ​​door de gevolgen van klimaatverandering en menselijke activiteiten. Het Kenniscentrum Biodiversiteit zal de uitdagingen die bij de beoordeling aan het licht komen direct aanpakken. Meer informatie is beschikbaar hier.

Leefomgeving

De Europese Green Deal met technologie realiseren

gepubliceerd

on

Klimaatverandering is een van de belangrijkste uitdagingen waarmee de mensheid momenteel wordt geconfronteerd. Van bodemverontreiniging en luchtverontreiniging tot afvalbeheer en opwarming van de aarde, de wereld ervaart op vele manieren aantasting van het milieu. Ervoor zorgen dat we het milieu beschermen, is terecht verschoven naar het centrum van het politieke discours, wat heeft geleid tot nieuw beleid voor het aanpakken van de risico's waarmee we worden geconfronteerd, schrijft Angeliki Dedopoulou, Senior Manager, EU Public Affairs, Huawei.

Angeliki Dedopoulou Senior Manager, EU Public Affairs, Huawei

Angeliki Dedopoulou: Senior manager, EU Public Affairs, Huawei

Eind 2019 lanceerde de Europese Commissie de Europese Green Deal als langetermijnstrategie om milieu-uitdagingen aan te pakken. De Green Deal belichaamt de ambitie van de EU om klimaatverandering tegen te gaan en duurzame manieren van leven te implementeren om klimaatneutraliteit te bereiken tegen 2050. Een vlaggenschiponderdeel van de Green Deal is de beloofde Klimaat Law - 's werelds eerste stuk wetgeving dat alle EU-27-lidstaten verplicht om tegen 2050 een klimaatneutraal continent te worden. Dit zal met name worden bereikt door de emissiereductiedoelstelling voor 2030 op korte termijn te verhogen tot ten minste 55%.

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen beloofde "niemand achter te laten" in de race om deze klimaatneutrale en groene economie tegen 2050 te realiseren. "Dit is Europa's man op de maan-moment", zei ze in een videoverklaring. "Ons doel is om de economie te verzoenen met onze planeet" en "om het voor onze mensen te laten werken", voegde ze eraan toe, waarbij ze het klimaatbeleid beschreef als Europa's nieuwe groeistrategie.

Helpt AI bij het behalen van de Europese Green Deal?

 

Een groene toekomst van € 1 miljard

Om deze ambitie te ondersteunen, lanceerde de Europese Commissie een oproep van € 1 miljard in het kader van Horizon 2020 voor onderzoeks- en innovatieprojecten die reageren op de klimaatcrisis en helpen bij de bescherming van Europa's unieke ecosystemen en biodiversiteit. Dit zal Europa ook helpen te herstellen van de coronaviruscrisis door innovatieve en inclusieve oplossingen te bieden voor bestaande milieu-uitdagingen.

Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, zei: “De oproep van de Europese Green Deal van 1 miljard euro is de laatste en grootste oproep in het kader van Horizon 2020. Met innovatie als kern zal deze investering een rechtvaardige en duurzame overgang naar een klimaat versnellen. -neutraal Europa tegen 2050. Omdat we niet willen dat iemand achterblijft bij deze systemische transformatie, roepen we op tot specifieke acties om op nieuwe manieren met de burger in contact te komen en de maatschappelijke relevantie en impact te verbeteren. "

De Europese Green Deal is ambitieus: hij omvat bijna alle sectoren van de economie, van vervoer, energie en landbouw tot gebouwen en industrieën. Een centraal onderdeel hiervan zal zijn om ervoor te zorgen dat digitale oplossingen en ICT ten volle kunnen worden ingezet in alle sectoren van de economie. Digitale technologieën hebben het vermogen om het energieverbruik en de uitstoot in veel industrieën te verminderen, van het gebruik van big data tot IoT-oplossingen, en kunnen hernieuwbare energie stimuleren door het gebruik van AI-oplossingen. Het verstandig en efficiënt uitrollen van dergelijke oplossingen kan de gevolgen van klimaatverandering verzachten, ons helpen de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen en de Green Deal-doelstellingen te halen.

Meer doen met minder

Digitalisering speelt een belangrijke rol in de groene transitie, waar we allemaal naartoe moeten werken. Op dit moment dragen digitale technologieën bij aan de vergroening van de economie, voornamelijk door het verlagen van transactiekosten, het verhogen van het realtime gebruik van gegevens, het belichten van onderlinge afhankelijkheden en het creëren van efficiëntie: dankzij digitalisering kunnen we meer doen met minder.

Als we naar enkele specifieke voorbeelden kijken, zien we al dat de uitrol van AI in de landbouw boeren helpt om gegevens te verwerken en de gewasproductiviteit te optimaliseren door middel van bodemmonitoring. Dit voorkomt onnodig en niet-duurzaam gebruik van chemicaliën. Een gemakkelijke overwinning als we deze technologie in handen kunnen krijgen van onze Europese boeren.

Een ander voorbeeld: door de transportsector te digitaliseren, kunnen we continu routes optimaliseren om de uitstoot te verminderen. Dit zal vooral zichtbaar worden naarmate we meer geautomatiseerde auto's op onze wegen en autolaaddiensten krijgen. Er wordt geschat dat dergelijke digitale verbeteringen het potentieel hebben om CO te verminderen2 alleen al in de transportsector met 3.6 Gigaton, terwijl in de energiesector slimme netwerken die consumenten in staat stellen slimmere energiekeuzes te maken, kunnen leiden tot een vermindering van de totale vraag en het gebruik van residentiële energiebronnen.

We staan ​​voor uitdagingen, maar we streven naar meer

Digitale technologieën hebben het algemene potentieel om een ​​wereldwijde vermindering van CO met 20% mogelijk te maken2 uitstoot tegen 2030 en zou 10 keer meer CO kunnen voorkomen2 uitstoot dan ze daadwerkelijk produceren.

Dit gaat natuurlijk niet zonder uitdagingen: ondanks het feit dat ze incrementeel is in de groene transitie, heeft de digitale industrie ook de verantwoordelijkheid om haar eigen ecologische voetafdruk te minimaliseren. ICT genereren nu 1.5% van de totale uitstoot van broeikasgassen, die naar verwachting zal groeien tot 14% in 2040 door het toegenomen gebruik van internet, smartphones en tablets en het energieverbruik door datacenters en telecomnetwerken.

Bij Huawei zetten we ons in om onze ecologische voetafdruk op verschillende manieren aan te pakken - bijvoorbeeld via onze intelligente energiebeheertechnologieën, zoals PowerStar, waarmee het stroomverbruik in intensieve technologieën kan worden bewaakt. Wanneer een eenheid die niet is gepland voor productie stroom verbruikt boven een bepaalde drempel, wordt het stroomverbruik weergegeven en schakelt het automatisch over naar de inactieve modus. In het geval van een golfsoldeerunit kunnen we bijvoorbeeld bijdragen aan het verbruik van 25.6% minder energie en kunnen we jaarlijks ongeveer 31,000 kWh aan elektriciteit besparen.

Samen meer bereiken

Om de doelstellingen van de Europese Green Deal te halen, is actie nodig van alle delen van de Europese economie. Het betekent samenwerken op gebieden die in het verleden misschien onmogelijk leken, zoals boeren die met de ICT-sector werken.

Het betekent ook dat de particuliere sector met regeringen samenwerkt om de groene transitie aan te moedigen, mensen uit te rusten met de vaardigheden die nodig zijn om de uitrol en acceptatie van digitalisering op duurzame manieren te waarborgen, en de herscholing en bijscholing van iedereen. Dit wordt een uitdagende maar noodzakelijke taak voor iedereen in de Europese Unie.

Bezoek ons ​​voor meer informatie over milieuprojecten, partnerschappen en programma's van Huawei Technologie voor een betere planeet webpagina en verken ons langetermijninitiatief voor digitale inclusie TECH4ALL.

De vier aandachtsgebieden van Huawei TECHNOLOGIE VOOR EEN BETERE PLANEET
Angeliki Dedopoulou

Senior manager, EU Public Affairs, Huawei Angeliki is verantwoordelijk voor de beleidsterreinen kunstmatige intelligentie, blockchain, digitale vaardigheden en groene technologieën. Voordat Angeliki bij Huawei's EU Public Affairs-team kwam, was hij meer dan vijf jaar adviseur van de Europese Commissie (via everis, een NTT-gegevensbedrijf) bij DG Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie. Haar belangrijkste focus tijdens deze periode was de Europese classificatie van vaardigheden, competenties, kwalificaties en beroepen (ESCO) en het Europass Digital Credential-project. Angeliki is lid van het bestuur van de Hellenic Blockchain Hub en lid van de Beltug Blockchain Taskforce.

Verdere lezing


 

Verder lezen

Circulaire economie

Waarom zouden landen en regio's moeten kijken naar een circulaire aanpak om hun economie weer op te bouwen en te transformeren?

gepubliceerd

on

Tegen 2050 zal de wereld bronnen verbruiken die gelijk zijn aan drie planeet Aarde. Met een steeds groter wordend niet-duurzaam verbruik van eindige hulpbronnen, is snelle en weloverwogen actie van cruciaal belang om deze uitdaging aan te gaan. En toch stuurden we in 2019 minder dan een tiende (a slechts 8.6%) van al het materiaal dat terug in de kringloop wordt geproduceerd, om te worden hergebruikt en gerecycled. Dat is 1% minder dan 9.1% in 2018, het aantonen van vooruitgang is niet exponentieel, schrijf Cliona Howie en Laura Nolan.

Een ontwikkelingstraject voor een circulaire economie in Europa zou kunnen resulteren in een 32% reductie van primair materiaalverbruik tegen 2030 en 53% tegen 2050. Dus wat belemmert gedurfde actie om deze doelen te bereiken?

In maart 2020 lanceerde de EU een nieuw actieplan circulaire economie in reactie op het maken van Europa "schoner en competitiever", met de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen vermelding dat een “circulaire economie ons minder afhankelijk zal maken en onze veerkracht zal vergroten. Dit is niet alleen goed voor ons milieu, maar het vermindert de afhankelijkheid door toeleveringsketens te verkorten en te diversifiëren. ” In september stelde Von der Leyen voor om de doelstellingen voor emissiereductie met meer dan een derde te verhogen op weg naar de koolstofneutrale EU in 2050.

Tegelijkertijd bestrijden regionale en nationale regeringen de gevolgen van de Covid-19-pandemie om hun economie weer op te bouwen en banen te creëren en te redden. Een transitie naar de circulaire economie is de sleutel tot die wederopbouw, terwijl tegelijkertijd de doelstellingen voor netto-nulemissies worden gehaald die zijn vastgelegd in de Overeenkomst van Parijs en de recente EU Green Deal om ervoor te zorgen dat onze economie een duurzaam pad voor onze toekomst bepaalt.

Zet in op een circulaire economie om banen en financiering veilig te stellen

Een circulaire economie kan nieuwe economische kansen creëren, ervoor zorgen dat industrieën materialen besparen en extra waarde genereren uit producten en diensten. Van 2012 tot 2018 het aantal banen die verband houden met de circulaire economie in de EU groeide met 5%. Een circulaire transitie op Europese schaal zou kunnen creëren 700,000 nieuwe banen tegen 2030 en het bbp van de EU met 0.5% verhogen.

Een circulaire economie kan investeringen stimuleren, nieuwe financiering binnenhalen en versnellen herstelplannen na de pandemie. Regio's die de circulaire economie omarmen, zullen dat kunnen oogst financiering van de financieringsinstrumenten voor herstel en weerbaarheid van de Europese Unie 'Next Generation EU', waaronder het Europees Green Deal-investeringsplan, InvestEU en fondsen ter ondersteuning van het actieplan circulaire economie. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling zal de particuliere innovatiefinanciering aanvullen om nieuwe oplossingen op de markt te brengen. Politieke en economische steun van de Europese Unie en haar lidstaten om lokaal beleid te ontwikkelen ten behoeve van een circulaire economie bevordert de ontwikkeling van nationale en regionale strategieën en instrumenten voor samenwerking, zoals in Slovenië en uw Westelijke Balkan landen.

Op weg naar systeeminnovatie om de transitie te versnellen

Tegenwoordig zien we veel geweldige afzonderlijke initiatieven in steden en regio's in heel Europa. Maar "conventionele benaderingen zijn niet voldoende", merkte de Commissie afgelopen december op toen ze de Europese Green Deal publiceerde voorstellen. Commissaris voor milieu Virginijus Sinkevičius zei: "er zal een meer systemische verandering nodig zijn om verder te gaan dan alleen afvalbeheer en een echte overgang naar een circulaire economie te bereiken."

Terwijl bestaande innovatieprojecten waarde toevoegen aan de transitie naar een circulaire economie, is de uitdaging waar we voor staan ​​de moeten werken in vele disciplines en waardeketens gelijktijdig. Deze transversale benadering vereist een uitgekiende en formele coördinatie. De overgang naar een circulaire economie moet systematisch zijn en in alle delen van de samenleving worden ingebed om echt transformatief te zijn.

Er is geen sjabloon, maar er is een methodologie

Mensen kijken snel naar een probleem en vinden direct een oplossing. Oplossingen voor afzonderlijke uitdagingen zullen de huidige status stapsgewijs verbeteren, maar zullen ons niet helpen onze ambitieuze doelen te bereiken met het grote geheel in gedachten. Verder what kan in de ene stad of regio werken, misschien niet in een andere markt. "Sjablonen en plannen voor het veranderen van steden om circulair te worden, zijn een lineaire manier van denken", legt Ladeja Godina Košir, directeur Circular Change, voorzitter European Circular Economy Stakeholder Platform uit. “We moeten van elkaar leren en begrijpen wat heeft gewerkt. We moeten ook durven zien hoe uniek elke stad is om circulaire economiemodellen voor elke stad te ontwikkelen. ”

We hebben mechanismen nodig die ons kunnen helpen van anderen te leren, maar die ook kunnen inspelen op unieke omgevingen en voortdurend veranderende behoeften. Bij EIT Climate-KIC wordt het proces dat we hiervoor gebruiken, Deep Demonstration genoemd. Het is een systeemontwerptool die territoria en waardeketens omzet in levende laboratoria voor circulaire economie en innovatie, klaar voor grootschalige, actiegerichte implementatie.

Deep Demonstrations: een overdraagbare methodologie

Slovenië is een voorbeeld van de vele landen die zich inzetten voor grootschalige circulaire transitie, door samen te werken met EIT Climate-KIC om een ​​demonstratieproef te ontwikkelen en uit te voeren die de volledige transformatie van de waardeketen zal aanpakken door gebruik te maken van beleid, onderwijs, financiën, ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid. Elementen van deze ervaringen zijn repliceerbaar op andere Europese testlocaties: momenteel werken we aan de ontwikkeling van een transitiebenadering voor de circulaire economie met landen als Italië, Bulgarije en Ierland, regio's als Cantabrië in Spanje en steden als Milaan en Leuven, wat bewijst dat een breed scala aan economieën kunnen transitie op grote schaal bewerkstelligen en bewerkstelligen.

Om systemische circulaire oplossingen tot stand te brengen, moeten belanghebbenden samenwerken op EU-, staats-, regionaal en lokaal niveau. EIT Climate-KIC is gebruik maken van collectief leren over complexe kwesties en uitdagingen heen, waaronder het organiseren van meerdere workshops met actoren uit de industrie, de administratie, ngo's, de publieke en private sector, en onderzoek en de academische wereld.

Niemand achterlaten

De belangrijkste begunstigden van een duurzame, koolstofarme transitie zijn de lokale gemeenschappen, de industrie en het bedrijfsleven, evenals andere belanghebbenden verschillende sectoren en waardeketens. Het is van cruciaal belang dat alle burgers eigenaar worden van deze transformatie en de bijbehorende actieplannen, zonder welke een effectieve transitie niet zal plaatsvinden. Dit omvat leden van de gemeenschap, ambtenaren, academici, ondernemers, studenten en beleidsmakers.

Deze integratie van alle actoren in zoveel delen van onze samenleving zorgt ervoor dat receptieve en vloeiende interfacekaders zijn ingebouwd in de portfoliobenadering. Maar vandaag beleids- en fiscale kaders zijn ontworpen voor een lineaire economie. Door samen te werken met het openbaar bestuur en de Europese Commissie om de dialoog met meerdere belanghebbenden te bevorderen, maakt EIT Climate-KIC gebruik van maatregelen op verschillende bestuursniveaus en sectoren: als we het hele systeem moeten veranderen, zal het niet voldoende zijn om met één ministerie samen te werken. Bij ons lopende werk hebben we veel afdelingen binnen regio's serieus en vastbesloten gezien om samen te werken. Maar wanneer besluitvormers rond de tafel komen om een ​​complex probleem als een circulaire economie uit te pakken, is het niet ongebruikelijk om te beseffen dat er niet genoeg tijd is geweest om de juiste gesprekken te voeren om programma's te coördineren dan om verschillende interdepartementale of ministeriële begrotingslijnen te bestrijken. Binnen onze Circular Economy Transition Deep Demonstrations werkt het Transition Policy Lab samen met meerdere overheidsinstanties om nieuw beleid dat circulariteit integreert in een nieuw regelgevingskader, opnieuw vorm te geven en te herformuleren.

Een cCirculaire economie kan leiden tot duurzame en inclusieve samenlevingen

Door alle verschillende gemeenschappen en belanghebbenden te betrekken, en ruimtes te bieden waar iedereen relevante vaardigheden kan leren, ontwikkelen en behouden, kunnen burgers deelnemen en deelnemen aan de overgangen - ervoor zorgen dat de diverse realiteit van de bevolking van een regio centraal blijft staan.

Als de Europese regio's in deze tijd van ongekende maatschappelijke ontwrichting deze gelegenheid aangrijpen om meer inclusieve en concurrerende circulaire economieprogramma's op te zetten, zullen de bijkomende voordelen voor zich spreken. Het betekent een verschuiving van individuele technologische oplossingen naar een bredere activiteitenportefeuille die nieuwe vaardigheden zal stimuleren en banen zal creëren, nulemissies zal bereiken en de toegang tot een verbeterde levenskwaliteit zal verbeteren. Het betekent samenwerken, op een eerlijke en transparante manier. Het betekent het identificeren en vervolgens wijzigen van het beleid dat systeeminnovatie verhindert. Door de steun van Deep Demonstrations integreert EIT Climate-KIC de lessen, helpt het deze lessen te delen en bouwt het voort op de beste praktijken en lokale aanpassing om duurzame en inclusieve samenlevingen in andere markten, regio's en steden te creëren.

De beloning zou alles versterken wat een regio heeft beoogd te bereiken: netto-nul koolstofuitstoot bereiken, regio's in staat stellen concurrerend te blijven en niemand achterlaten.

Cliona Howie werkt al meer dan 20 jaar als milieuadviseur en ondersteunt zowel de publieke als de private sector op gebieden als natuurbehoud, hulpbronnenefficiëntie, industriële ecologie en symbiose. Bij EIT Climate-KIC is ze de leider op het gebied van de ontwikkeling en transitie van circulaire economie.

Laura Nolan is een expert op het gebied van stakeholderbetrokkenheid met ervaring in het leveren van programma's op het gebied van klimaatverandering, hernieuwbare energie en duurzame ontwikkeling. Bij EIT Climate-KIC leidt ze de ontwikkeling van circulaire economieprogramma's en beheert ze Europese projecten zoals H2020 CICERONE.

Voor meer informatie contacteer [e-mail beveiligd]

Verder lezen

Klimaatverandering

Uit onderzoek blijkt dat het publiek zich geen zorgen maakt over de klimaatcrisis

gepubliceerd

on

Nieuw onderzoek in Europa en de Verenigde Staten toont aan dat grote delen van het publiek het nog steeds niet accepteren de urgentie van de klimaatcrisis, en slechts een minderheid gelooft dat deze de komende vijftien jaar ernstige gevolgen zal hebben voor hen en hun gezinnen.
De enquête, die is uitgevoerd in opdracht van d | part en het Open Society European Policy Institute, maakt deel uit van een grote nieuwe studie naar klimaatbewustzijn. Het brengt de opvattingen over het bestaan, de oorzaken en de gevolgen van klimaatverandering in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Zweden, Polen, Tsjechië, het VK en de VS in kaart. Het onderzoekt ook de houding van het publiek ten opzichte van een reeks beleidsmaatregelen die de EU en de nationale regeringen zouden kunnen gebruiken om de schade die wordt veroorzaakt door door mensen veroorzaakte emissies te verminderen.
Het rapport constateert dat, hoewel een duidelijke meerderheid van de Europese en Amerikaanse respondenten zich ervan bewust is dat het klimaat opwarmt en dat het waarschijnlijk negatieve gevolgen zal hebben voor de mensheid, er een vertekend publiek begrip is van de wetenschappelijke consensus in zowel Europa als Amerika. Dit, zo stelt het rapport, heeft een kloof gecreëerd tussen publieke bewustwording en klimaatwetenschap, waardoor het publiek de urgentie van de crisis onderschat en de omvang van de vereiste actie niet inziet. 
Op een kleine minderheid na accepteert iedereen dat menselijke activiteiten een rol spelen bij klimaatverandering - in geen enkel onderzocht land weigert meer dan 10% dit te geloven.  
Hoewel regelrechte ontkenning zeldzaam is, bestaat er wijdverbreide verwarring over de omvang van de menselijke verantwoordelijkheid. Grote minderheden - variërend van 17% tot 44% in de onderzochte landen - geloven nog steeds dat klimaatverandering zowel door mensen als door natuurlijke processen wordt veroorzaakt. Dit is van belang omdat degenen die wel accepteren dat klimaatverandering het resultaat is van menselijk handelen, twee keer zoveel kans hebben om te geloven dat het negatieve gevolgen in hun eigen leven zal hebben.
 
Significante minderheden zijn van mening dat wetenschappers gelijk verdeeld zijn over de oorzaken van de opwarming van de aarde - waaronder tweederde van de kiezers in Tsjechië (67%) en bijna de helft in het VK (46%). In werkelijkheid is 97 procent van de klimaatwetenschappers het erover eens dat de mens de recente opwarming van de aarde heeft veroorzaakt.
 
Een grote meerderheid van Europeanen en Amerikaanse burgers in alle negen ondervraagde landen is het erover eens dat klimaatverandering een collectieve reactie vereist, of het nu gaat om het verzachten van de klimaatverandering of om ons aan de uitdagingen ervan aan te passen.  Meerderheid in Spanje (80%) Italië (73%), Polen (64%), Frankrijk (60%), het VK (58%) en de VS (57%) zijn het eens met de stelling dat "We moeten er alles aan doen om de klimaatverandering te stoppen."
Het rapport stelt ook vast dat er sprake is van polarisatie langs partijpolitieke lijnen over klimaatverandering - zowel in Europa als in de VS. Degenen aan de linkerkant zijn zich meer bewust van het bestaan, de oorzaken en de impact van klimaatverandering, en zijn meer voorstander van actie, dan mensen aan de rechterkant. Deze verschillen zijn belangrijker dan demografische variatie in de meeste landen. In de VS bijvoorbeeld, hebben degenen die zich in hun politieke oriëntatie als links identificeren, bijna drie keer zoveel kans om een ​​negatieve impact op hun eigen leven te verwachten (49%) dan degenen die zich meer als rechts identificeren (17%). Polarisatie is ook uitgesproken in Zweden, Frankrijk, Italië en het VK. Het enige land met een evenwicht over het hele spectrum is Tsjechië.
 
Meerderheden zijn bereid actie te ondernemen tegen klimaatverandering, maar de acties die zij prefereren, zijn eerder consumentgericht dan inspanningen om collectieve sociale verandering teweeg te brengen.  Een meerderheid van de respondenten in elk land zegt dat ze hun plasticverbruik (62%), hun vliegreizen (61%) of hun autoritten (55%) al hebben verminderd.  Een meerderheid zegt ook dat ze hun vleesconsumptie al hebben of van plan zijn te verminderen, overstappen naar een groene energieleverancier, op partij stemmen vanwege hun klimaatveranderingsprogramma of meer biologisch en lokaal geproduceerd voedsel kopen.
 
Het is echter veel minder waarschijnlijk dat mensen de betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld rechtstreeks steunen, aangezien alleen kleine minderheden hebben gedoneerd aan een milieuorganisatie (15% van de enquête), zich bij een milieuorganisatie hebben aangesloten (8% in de enquête) of zich hebben aangesloten bij een milieuprotest (9% over de hele enquête). Slechts een kwart (25%) van de respondenten in de enquête zegt dat ze op een politieke partij hebben gestemd vanwege hun klimaatveranderingsbeleid.
Slechts 47 procent van de ondervraagden is van mening dat zij, als individu, een zeer grote verantwoordelijkheid dragen voor het aanpakken van klimaatverandering. Alleen in het VK (66%), Duitsland (55%), de VS (53%), Zweden (52%) en Spanje (50%) is er een meerderheid die zelf een groot verantwoordelijkheidsgevoel voelt.   In alle onderzochte landen is de kans groter dat mensen denken dat hun nationale regering een grote verantwoordelijkheid draagt ​​voor het aanpakken van klimaatverandering.   Dit varieert van 77% van de ondervraagden in Duitsland en het VK tot 69% in de VS, 69% in Zweden en 73% in Spanje.  In elk EU-land was de kans iets groter dat respondenten de EU zagen als een grote verantwoordelijkheid voor het terugdringen van klimaatverandering dan nationale regeringen. 
 
Uit de peiling blijkt ook dat mensen er de voorkeur aan geven prikkels te krijgen om in te spelen op klimaatverandering in plaats van een verbod of koolstofbelasting.  Een kleine meerderheid is bereid om wat meer belasting te betalen voor meer maatregelen tegen klimaatverandering - behalve in Frankrijk, Italië en Tsjechië - maar het percentage dat bereid is meer dan een klein bedrag te betalen (een uurloon per maand) is beperkt tot bijna een kwart - in Spanje en de VS.  Het verhogen van de belastingen op alle vluchten, of het invoeren van een heffing voor frequent flyers, oogstte enige steun in de ondervraagde landen (tussen 18 procent en 36 procent gezamenlijk). Hoewel het voorkeursbeleid om de uitstoot van vliegreizen aan te pakken, duidelijk marge was, was het verbeteren van de grondinfrastructuur voor bussen en treinen.
Heather Grabbe, directeur van Open Society European Policy Institute, zei: “Veel cBurgers in Europa en de VS realiseren zich nog steeds niet dat de wetenschappelijke consensus over de menselijke verantwoordelijkheid voor klimaatverandering overweldigend is. Hoewel regelrechte ontkenning zeldzaam is, is er een wijdverbreid onjuist geloof, gepromoot door gevestigde belangen in tegenstelling tot emissiereducties, dat wetenschappers verdeeld zijn over de vraag of mensen klimaatverandering veroorzaken - terwijl in feite 97% van de wetenschappers dat weet.
 
"Deze zachte ontkenning is van belang omdat het het publiek doet denken dat klimaatverandering hun leven de komende decennia niet veel zal beïnvloeden, en ze realiseren zich niet hoe radicaal we ons economisch systeem en onze gewoonten moeten veranderen om een ​​ecologische ineenstorting te voorkomen. uit opiniepeilingen blijkt dat hoe meer mensen ervan overtuigd zijn dat klimaatverandering het resultaat is van menselijke activiteit, hoe nauwkeuriger ze de impact ervan inschatten en hoe meer ze actie willen. "
Jan Eichhorn, onderzoeksdirecteur van d | part en hoofdauteur van de studie, zei: "Het publiek in Europa en de VS wil actie zien als reactie op klimaatverandering in alle demografische categorieën. Politici moeten leiderschap tonen bij het beantwoorden van dit verlangen in een ambitieuze manier die mensen meer inzicht geeft in de ernst van de crisis en de impact die mensen hebben - aangezien dit begrip tot nu toe niet voldoende ontwikkeld is. Vertrouwen op individuele actie is niet genoeg. Mensen zien de staat en internationale organisaties bij de EU aan het roer staan. Mensen staan ​​er in principe voor open om overtuigd te worden om uitgebreidere maatregelen te steunen, maar om dit te bereiken is dringend meer werk nodig van politieke en maatschappelijke actoren. "
 
Bevindingen:
 • Een aanzienlijke meerderheid van de Europeanen en Amerikanen gelooft dat er klimaatverandering plaatsvindt. In alle negen onderzochte landen zegt een overweldigende meerderheid van de respondenten dat het klimaat waarschijnlijk of definitief aan het veranderen is - variërend van 83 procent in de VS tot 95 procent in Duitsland.
 • Een regelrechte ontkenning van de klimaatverandering is schaars in alle onderzochte landen. De VS en Zweden hebben de grootste groep mensen die ofwel twijfelen aan klimaatverandering of ervan overtuigd zijn dat het niet gebeurt, en zelfs hier omvat het slechts iets meer dan 10 procent van de ondervraagden.
 • Echtermeer dan een derde (35%) van de ondervraagden in de negen landen schrijft klimaatverandering toe aan een evenwicht tussen natuurlijke en menselijke processen - met dit gevoel het meest uitgesproken in Frankrijk (44%), Tsjechië (39%) en de VS (38%). De pluraliteitsopvatting onder respondenten is dat het wordt veroorzaakt "voornamelijk door menselijke activiteit".
 • Een aanzienlijke groep 'zachte' toeschrijvingssceptici is van mening dat, In tegenstelling tot de wetenschappelijke consensus, wordt klimaatverandering zowel veroorzaakt door menselijke activiteiten als door natuurlijke processen: deze kiesdistricten variëren van 17 procent in Spanje tot 44 procent in Frankrijk. Toegevoegd aan de "harde" toeschrijvingssceptici, die niet geloven dat menselijke activiteit een bijdragende factor is aan klimaatverandering, vormen deze sceptici samen de meerderheid in Frankrijk, Polen, Tsjechië en de VS.
 • De meerderheid is van mening dat klimaatverandering zeer negatieve gevolgen zal hebben voor het leven op aarde in Spanje (65%), Duitsland (64%), het VK (60%), Zweden (57%), Tsjechië (56%) en Italië ( 51%).  Er is echter een aanzienlijke minderheid van 'impactsceptici' die geloven dat de negatieve gevolgen zullen worden gecompenseerd door de positieve - variërend van 17 procent in Tsjechië tot 34 procent in Frankrijk. Er is ook een groep in het midden die de opwarming van de aarde niet als ongevaarlijk beschouwt, maar denkt dat negatieve gevolgen ook zullen worden gecompenseerd door positieve. Deze "middengroep" varieert van 12 procent in Spanje tot 43 procent in Frankrijk. 
 • De meeste mensen denken niet dat hun eigen leven de komende vijftien jaar sterk zal worden beïnvloed door klimaatverandering. Alleen in Italië, Duitsland en Frankrijk denkt meer dan een kwart van de mensen dat hun leven tegen 2035 sterk zal worden verstoord door klimaatverandering als er geen aanvullende maatregelen worden genomen. Terwijl de heersende mening is dat er zal zijn sommige verandering in hun leven, gelooft een aanzienlijke minderheid dat hun leven helemaal niet zal veranderen als gevolg van ongecontroleerde klimaatverandering - met de grootste groep in Tsjechië (26%), gevolgd door Zweden (19%), de VS en Polen ( 18%), Duitsland (16%) en het VK (15%).
 • Leeftijd maakt een verschil in opvattingen over klimaatverandering, maar alleen in bepaalde landen. Over het algemeen zullen jongere mensen eerder geneigd zijn om tegen 2035 negatieve gevolgen van klimaatverandering op hun leven te verwachten als er niets wordt gedaan om de problemen aan te pakken. Deze trend is vooral sterk in Duitsland; waar negatieve gevolgen worden verwacht door 36 procent van de 18-34-jarigen (vergeleken met 30% van de 55-74-jarigen), Italië; (46% van de 18-34-jarigen vergeleken met 33% van de 55-74-jarigen), Spanje; (43% van de 18-34-jarigen vergeleken met 32% van de 55-74-jarigen) en het VK; (36% van de 18-34-jarigen vergeleken met 22% van de 55-74-jarigen).
 • Het opleggen van hogere belastingen op vluchten wordt alleen gezien als de beste optie om de uitstoot van vluchten met een minderheid te verminderen - variërend van 18 procent in Spanje tot 30 procent in de VS en 36 procent in het VK. Een algeheel verbod op binnenlandse vluchten binnen landen is zelfs nog minder populair en geniet de meeste steun in Frankrijk (14%) en Duitsland (14%). Het meest populaire beleid om de uitstoot van vliegtuigreizen te verminderen, is het verbeteren van de trein- en busnetwerken, die door een meerderheid van de respondenten in Spanje, Italië en Polen als beste beleid wordt gekozen.
 • De meerderheid in de meeste landen is bereid om hun vrienden en familie te overtuigen om zich klimaatvriendelijker te gedragen - met slechts 11 procent in Italië en 18 procent in Spanje niet bereid dit te doen. Bijna 40 procent van de mensen in Tsjechië, Frankrijk, de VS en het VK zou dit idee echter helemaal niet overwegen.
 • Er is brede steun om over te schakelen naar een groene energiebedrijf om huishoudelijke energie te leveren. Frankrijk en de VS hebben echter grote minderheden (respectievelijk 42% en 39%) die een overstap naar groene stroom niet zouden overwegen. Dit in vergelijking met slechts 14 procent in Italië en 20 procent in Spanje die geen overstap naar groene energie zouden overwegen.
 • De meerderheid in Europa is bereid om hun vleesconsumptie te verminderen, maar de cijfers lopen sterk uiteen. Slechts een kwart van de mensen in Italië en Duitsland is dat wel geen bereid om hun vleesconsumptie te verminderen, vergeleken met 58 procent van de mensen in Tsjechië, 50 procent in de VS en ongeveer 40 procent in Spanje, het VK, Zweden en Polen.

Verder lezen
advertentie

Facebook

Twitter

Trending