Verbind je met ons

EU

De achilleshiel gedekt door #Macron #Beirut triomf

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Franse president Emmanuel Macron (foto) ontving een held in Beiroet, liep door de straten en omhelsde de slachtoffers van de explosie van vorige week zoals geen enkele Libanese leider kon dromen. Geconfronteerd met de smeekbeden van een wanhopige bevolking, werd Macron zelfs in de bizarre positie geplaatst om beleefd af te slaan van suggesties om Libanon onder Frans mandaat te heroveren, zoals het was geweest tussen de twee wereldoorlogen van de vorige eeuw. schrijft internationaal politiek strateeg George Ajjan.

Terwijl zijn bezoek dient als een masterclass in staatsmanschap, behandelt deze public relations-staatsgreep een achilleshiel van het buitenlands beleid van Macron. Terwijl hij triomfantelijk leek in een klein hoekje van de voormalige wereldwijde invloed van Frankrijk, bleven twee andere belangrijke dominostenen van de Franstalige wereld wankelen.

Op dezelfde dag dat Macron met de gewonden in de straten van Beiroet huilde, voerden zowel Alassane Ouattara als Alpha Condé hun biedingen aanzienlijk op om de derde termijn als president van hun respectieve landen, Ivoorkust en Guinee, veilig te stellen. Beide naties, economische pijlers van West-Afrika en voormalige Franse koloniën, hebben in principe constitutionele grenzen van twee presidentiële termijnen. De heersende elites die de wet buigen om hen aan de macht te laten blijven, vertegenwoordigen de Afrikaanse democratie in de achteruitversnelling, trap op het metaal.

advertentie

Miljoenen Guineërs en Ivoriaan de keuze ontnemen heeft duidelijk negatieve gevolgen binnen hun grenzen. Maar op internationaal niveau baren de autocratische bewegingen van Macron's Afrikaanse tegenhangers hem aanzienlijke consternatie. Het Franse leiderschap houdt uiteraard de politieke machinaties van zijn voormalige koloniën nauwlettend in de gaten, waarvan de politieke elites doorgaans lobbyisten van verschillende niveaus van verfijning vasthouden die hun zaak bepleiten in de wandelgangen van het Elysée-paleis. Het is dus onwaarschijnlijk dat Macron van tevoren niet wist dat Ouattara en Condé precies in de richting van autocratie zouden gaan wanneer ze dat deden.

In een tijd waarin het continent zich verder verwijdert van familiedynastieën en presidenten voor het leven, roept Ivoorkust en Guinee, die tegen de trend ingaan, ernstige vragen op over het Afrika-beleid van Macron. Nog in maart prees hij de democratische deugden van Ouatarra door tweeten: "Ik groet de beslissing van [president Ouatarra] om geen kandidaat te zijn ... vanavond geeft Ivoorkust het voorbeeld." Met goedkeuring van Macron had Ouatarra na twee termijnen een schone uitgang voorbereid, nadat hij zijn premier Amadou Gon Coulibaly had voorbereid om de touwtjes in handen te nemen. Het plan leek solide.

Slechts een paar weken na die tweet kondigde Coulibaly echter een besluit aan om zichzelf in quarantaine te plaatsen nadat hij in contact was gekomen met iemand die positief was voor COVID-19. Hoewel hij zelf nooit positief testte, vertrok hij in mei naar Frankrijk, vermoedelijk voor medische behandeling (hij onderging een hartoperatie in 2012) en keerde pas begin juli terug. Coulibaly viel slechts een paar dagen later dood neer. De vacature veroorzaakte chaos in Ouattara's partij. Hij lag laag terwijl ze zogenaamd op zoek waren naar een vervangende vaandeldrager. Maar uiteindelijk gokt hij erop dat de dood van een kandidaat als gevolg van een slechte gezondheid minder dan 100 dagen voor een verkiezing temidden van een wereldwijde pandemie een aanzienlijke dekking biedt voor een ongrondwettelijke machtsgreep.

advertentie

De timing van Ouattara's beslissing van de beslissing was gunstig. De explosie schokte Beiroet op 4 augustus; hij hield zijn 25 minuten durende toespraak voor de natie twee dagen later, aan de vooravond van de viering van de Ivoriaanse onafhankelijkheid van Frankrijk. Er is iets symbolisch, of misschien wel brutaal, aan het feit dat een Afrikaans staatshoofd een ondemocratische koers uitzet die zeker de afkeuring van zijn voormalige meester zal stuiten op de dag waarop de opheffing van het koloniale juk wordt herdacht.

Wat Condé betreft, hij ging vorige week wat meer discretie te werk, terwijl Beiroet de aandacht van Frankrijk trok: zijn partij nomineerde hem alleen voor een derde termijn. Maar de basis is al maanden van tevoren gelegd, terwijl ze in april door een gewijzigde grondwet ramden. Macron kan niet al te blij zijn met deze omstandigheden, maar Condé heeft veel vrienden op hoge plaatsen in Frankrijk, evenals een zwakke oppositie die Macron niet genoeg reden heeft gegeven om hem in de steek te laten.

Dit raadsel is niet nieuw. Andere Franse leiders hebben eerder met soortgelijke rebellerende aanvallen te maken gehad, zoals in 2012 toen de voormalige Senegalese president Abdoulaye Wade een verwrongen constitutionele logica gebruikte om te proberen een derde ambtstermijn te grijpen, tot ergernis van de toenmalige president Nicolas Sarkozy. In het geval van Wade werd de bevolking hem na 12 jaar echter beu en verloor hij door een aardverschuiving in de tweede ronde van de verkiezingen.

Noch Ouattara, noch Condé zullen waarschijnlijk een nederlaag tegemoet gaan, en als ze aan de macht blijven, zal het democratische imago van Franstalig West-Afrika ernstig worden aangetast. Dat is niet goed voor de nalatenschap van Macron. Gelukkig voor hem kan hij compenseren met het leiderschap dat hij via het Libanon-dossier zal tonen.

Macron keert op 1 september terug naar Beiroet voor het welkom van een andere held die hem jaloers maakt op zijn Europese collega's, en voor een gemakkelijke afleiding van de onvermijdelijke media-aandacht gericht op twijfelachtige biedingen voor de derde termijn van de presidenten van twee belangrijke landen in de Franse invloedssfeer.

Europese Commissie

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt € 231 miljoen aan voorfinanciering aan Slovenië

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 231 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Slovenië, wat overeenkomt met 13% van de aan het land toegekende subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinancieringsbetaling zal een impuls geven aan de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië worden beschreven. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië.

Het land zal gedurende de looptijd van het plan in totaal € 2.5 miljard ontvangen, bestaande uit € 1.8 miljard aan subsidies en € 705 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren.

De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat 800 miljard euro (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten. Het Sloveense plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

Cyprus

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt €157 miljoen aan voorfinanciering aan Cyprus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 157 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Cyprus, wat overeenkomt met 13% van de financiële toewijzing van het land in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinanciering zal helpen om de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus worden beschreven, op gang te brengen. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus.

Het land zal naar verwachting in totaal € 1.2 miljard ontvangen gedurende de looptijd van zijn plan, met € 1 miljard aan subsidies en € 200 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren. Als onderdeel van NextGenerationEU zal de RRF 723.8 miljard euro (in lopende prijzen) verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten.

Het Cypriotische plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

België

EU-cohesiebeleid: België, Duitsland, Spanje en Italië ontvangen € 373 miljoen ter ondersteuning van gezondheids- en sociale diensten, kmo's en sociale inclusie

gepubliceerd

on

De Commissie heeft € 373 miljoen toegekend aan vijf Europees Sociaal Fonds (ESF) en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) operationele programma's (OP's) in België, Duitsland, Spanje en Italië om de landen te helpen met de noodrespons en reparatie van het coronavirus in het kader van REACT-EU. In België zal de wijziging van het OP Wallonië 64.8 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de aankoop van medische apparatuur voor gezondheidsdiensten en innovatie.

De fondsen zullen kleine en middelgrote bedrijven (kmo's) ondersteunen bij de ontwikkeling van e-commerce, cyberbeveiliging, websites en online winkels, evenals de regionale groene economie door middel van energie-efficiëntie, bescherming van het milieu, ontwikkeling van slimme steden en koolstofarme openbare infrastructuren. In Duitsland, in de deelstaat Hessen, zal 55.4 miljoen euro steun geven aan gezondheidsgerelateerde onderzoeksinfrastructuur, diagnostische capaciteit en innovatie aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen, evenals investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling. Deze wijziging zal ook steun verlenen aan kmo's en fondsen voor startende ondernemingen via een investeringsfonds.

In Saksen-Anhalt zal 75.7 miljoen euro de samenwerking tussen kmo's en instellingen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie vergemakkelijken, en het verstrekken van investeringen en werkkapitaal voor micro-ondernemingen die zijn getroffen door de coronaviruscrisis. Bovendien zullen de fondsen investeringen in de energie-efficiëntie van ondernemingen mogelijk maken, digitale innovatie in kmo's ondersteunen en digitale apparatuur aanschaffen voor scholen en culturele instellingen. In Italië zal het nationale OP 'Sociale integratie' 90 miljoen euro ontvangen om de sociale integratie te bevorderen van mensen die te maken hebben met ernstige materiële deprivatie, dakloosheid of extreme marginalisering, door middel van 'Housing First'-diensten die het aanbieden van onmiddellijke huisvesting combineren met sociale en arbeidsbemiddelingsdiensten .

advertentie

In Spanje zal € 87 miljoen worden toegevoegd aan het ESF-OP voor Castilla y León ter ondersteuning van zelfstandigen en werknemers van wie hun contract is opgeschort of verminderd als gevolg van de crisis. Het geld zal ook zwaar getroffen bedrijven helpen ontslagen te voorkomen, vooral in de toeristische sector. Ten slotte zijn de fondsen nodig om essentiële sociale diensten op een veilige manier te laten doorgaan en om de continuïteit van het onderwijs tijdens de pandemie te waarborgen door extra personeel aan te nemen.

REACT-EU is onderdeel van NextGenerationEU en verstrekt 50.6 miljard euro extra financiering (in lopende prijzen) aan cohesiebeleidsprogramma's in de loop van 2021 en 2022. De maatregelen zijn gericht op het ondersteunen van de veerkracht van de arbeidsmarkt, banen, kmo's en gezinnen met lage de groene en digitale transities en een duurzaam sociaal-economisch herstel.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending