Verbind je met ons

EU

#Libya-crisis: een blik vanuit #Moskou

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De crisis in Libië is, volgens officiële verklaringen van Moskou, een direct gevolg van de illegale militaire operatie van de VS en hun NAVO-bondgenoten die in 2011 de VN-beginselen in grove schending heeft geschonden. Na de omverwerping en moord op de Libische leider Muammar Gaddafi , functioneerde het land niet meer als een enkele staat. Nu wordt Libië geregeerd door dubbele macht. In het oosten wordt het parlement gekozen door het volk, en in het westen, in de hoofdstad Tripoli, is er de zogenaamde regering van nationaal akkoord, gevormd met steun van de VN en de Europese Unie, geleid door Fayez Sarraj. De autoriteiten in het oostelijke deel van het land opereren onafhankelijk van Tripoli en werken samen met het Libische nationale leger onder leiding van maarschalk Khalifa Haftar, die sinds april 2019 blijft proberen Tripoli te veroveren, schrijft Moskou-correspondent Alex Ivanov.

In Libië vinden al jaren militaire operaties plaats met wisselend succes. Tot dusverre kan geen van beide partijen bogen op belangrijke prestaties. Zoals bekend werden de strijdende partijen onlangs gesteund door externe spelers. Turkije heeft de kant van de regering van nationale overeenstemming gekozen door een groot militair contingent en wapens in het Tripoli-gebied in te zetten. Aan de andere kant wordt maarschalk Haftar ondersteund door Saoedi-Arabië en Egypte, die de strijdkrachten voorzien van militair materieel, voornamelijk van Russische makelij. Er zijn ook talloze berichten over particuliere militaire bedrijven uit Rusland die deelnemen aan de zijde van het leger van Haftar. Tegelijkertijd ontkent de Russische zijde op officieel staatsniveau elke betrokkenheid bij de Libische confrontatie.

Volgens verklaringen van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken "was Rusland tegen het NAVO-avontuur in Libië en is het niet betrokken bij de ineenstorting van dit land".

advertentie

Niettemin heeft Moskou sinds het begin van de dramatische gebeurtenissen in Libië actieve stappen ondernomen om de situatie te normaliseren, zowel in het kader van multilaterale formaten onder auspiciën van de VN als op bilaterale basis. Moskou streeft ernaar constructieve contacten te onderhouden met alle Libische partijen, hen te overtuigen van de zinloosheid van pogingen om bestaande conflicten met militaire middelen op te lossen, waarbij wordt aangedrongen op dialoog en compromissen.

Zoals in de MFB-verklaringen wordt gezegd, benadrukte de Russische kant tijdens de ontmoetingen met beide partijen van het conflict het belang van een vroege stopzetting van de vijandelijkheden en de organisatie van een inclusieve dialoog met deelname van alle vooraanstaande Libische politieke krachten en sociale bewegingen. In dit verband sprak Moskou in beginsel zijn steun uit voor het initiatief van A. Saleh, president van de kamer van afgevaardigden van Libië, van 23 april dit jaar, dat een basis schept voor het opzetten van inter-Libische onderhandelingen om compromisoplossingen uit te werken aan bestaande problemen en vormen verenigde staatsautoriteiten in het land.

De Russische kant staat ook voor het consolideren van internationale inspanningen ter ondersteuning van de Libische nederzetting onder auspiciën van de VN, op basis van de besluiten van de internationale conferentie over Libië die op 19 januari 2020 in Berlijn werd gehouden, en resolutie 2510 van de VN-Veiligheidsraad. In dit verband bijzonder relevant was de benoeming van een nieuwe speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN voor Libië ter vervanging van G. Salame, die op 1 maart aftrad.

advertentie

Minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov (afgebeeld) bevestigde ook meer dan eens de bereidheid van de Russische marktdeelnemers om hun activiteiten in Libië te hervatten na de normalisering van de militaire en politieke situatie daar.

Veel analisten, zowel in Rusland als in Europa, bevestigen dat de officiële Washington er de voorkeur aan geeft om weg te blijven van de Libische crisis. Eens deelgenomen aan de omverwerping van het Kadhafi-regime, leken de Amerikanen hun interesse in deze regio te verliezen. Waarnemers zijn echter van mening dat Amerika wacht op het juiste moment om zijn belangen kenbaar te maken. Het is voor iedereen duidelijk dat Amerika over de nodige technologie, apparatuur en kapitaal beschikt om de meeste energieprojecten in deze regio te lanceren.

Wat betreft de betrokkenheid van Turkije bij het intra-Libische conflict, zijn analisten van mening dat hier een specifiek economisch belang achter schuilt in termen van controle over gasroutes in de Middellandse Zee. Als Turkije voet aan de grond krijgt in Libië, zal het grootste deel van de Middellandse Zee onder de controle van de twee landen komen te staan, wat Ankara een hefboom zal geven om gasprojecten op de zeeschalie in Israël, Cyprus en andere plaatsen te controleren.

Dus, hoe zit het met Rusland met betrekking tot de situatie in Libië? Het officiële Moskou lijkt erg actief te proberen een inter-Libische dialoog tot stand te brengen, ook met internationale deelname. In de afgelopen twee jaar was Moskou vaak het toneel van bijeenkomsten en onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van Tripoli en maarschalk Haftar. Rusland nam met groot enthousiasme deel aan een internationale conferentie in Berlijn over de Libische crisis in januari 2020. De kwestie van verzoening van de partijen of een eenvoudig staakt-het-vuren blijft echter open. Het recente succes van de regering van nationale overeenstemming, wiens strijdkrachten erin slaagden de troepen van Haftar uit Tripoli te verdrijven, onder meer door de deelname van het Turkse leger, heeft opnieuw een van de partijen met vertrouwen geïnspireerd in de mogelijkheid van een militaire oplossing voor het conflict.

Maarschalk Haftar bezocht onlangs Egypte, waar zijn bondgenoot president al-Sisi besloot hem te helpen de ongunstige situatie te stabiliseren. Het resultaat was een Caïro-initiatief om het vuur in heel Libië te staken, te beginnen op 8 juni. Het initiatief werd ook gesteund door Moskou, dat Tripoli opriep "onmiddellijk te reageren" op de voorstellen uit Caïro. De Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken Mikhail Bogdanov zei dat Moskou het Caïro-initiatief inzake Libië beschouwt als "een basis voor het starten van een serieus politiek proces".

Tripoli's reactie was echter categorisch negatief. Ze zeiden dat "Libië geen aanvullende initiatieven nodig heeft". Khaled al-Mishri, het hoofd van de Hoge Staatsraad, die samen opereert met de regering van nationale overeenstemming, zei dat de commandant van het Libische nationale leger, Khalifa Haftar, "zich moet overgeven en voor een militaire rechtbank moet verschijnen".

Helaas was dit standpunt van Tripoli absoluut voorspelbaar, in de eerste plaats gezien de recente militaire successen in de confrontatie met het leger van Haftar. De logica is simpel: als je wint, waarom zou je dan onderhandelen met de vijand? Maar helaas is het onwaarschijnlijk dat een dergelijke gedragslogica succes op lange termijn zal garanderen en bovendien vrede zal brengen in een land dat verscheurd wordt door een burgeroorlog.

Analytische kringen in Rusland en in het buitenland bespreken actief de toekomst van Libië in het licht van de aanhoudende oorlog daar. Veel deskundigen zijn het erover eens dat we in de nabije toekomst nauwelijks een beweging naar verzoening en hereniging van het land kunnen verwachten. Libië is een heel specifieke entiteit waarin de relaties tussen clans en tussen stammen een cruciale rol spelen. Alleen een echt sterke en meedogenloze leider als Kadhafi, die met ijzeren hand regeerde, kan Libië bij elkaar brengen.

Maar zo'n leider is er niet in het huidige Libië, dus de vooruitzichten voor vrede daar blijven ongrijpbaar.

Deze analyse vertegenwoordigt de mening van de auteur. Het maakt deel uit van een breed scala aan verschillende meningen die zijn gepubliceerd door maar niet worden onderschreven EU-verslaggever.

Europese Commissie

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt € 231 miljoen aan voorfinanciering aan Slovenië

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 231 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Slovenië, wat overeenkomt met 13% van de aan het land toegekende subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinancieringsbetaling zal een impuls geven aan de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië worden beschreven. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië.

Het land zal gedurende de looptijd van het plan in totaal € 2.5 miljard ontvangen, bestaande uit € 1.8 miljard aan subsidies en € 705 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren.

De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat 800 miljard euro (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten. Het Sloveense plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

Cyprus

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt €157 miljoen aan voorfinanciering aan Cyprus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 157 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Cyprus, wat overeenkomt met 13% van de financiële toewijzing van het land in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinanciering zal helpen om de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus worden beschreven, op gang te brengen. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus.

Het land zal naar verwachting in totaal € 1.2 miljard ontvangen gedurende de looptijd van zijn plan, met € 1 miljard aan subsidies en € 200 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren. Als onderdeel van NextGenerationEU zal de RRF 723.8 miljard euro (in lopende prijzen) verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten.

Het Cypriotische plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

België

EU-cohesiebeleid: België, Duitsland, Spanje en Italië ontvangen € 373 miljoen ter ondersteuning van gezondheids- en sociale diensten, kmo's en sociale inclusie

gepubliceerd

on

De Commissie heeft € 373 miljoen toegekend aan vijf Europees Sociaal Fonds (ESF) en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) operationele programma's (OP's) in België, Duitsland, Spanje en Italië om de landen te helpen met de noodrespons en reparatie van het coronavirus in het kader van REACT-EU. In België zal de wijziging van het OP Wallonië 64.8 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de aankoop van medische apparatuur voor gezondheidsdiensten en innovatie.

De fondsen zullen kleine en middelgrote bedrijven (kmo's) ondersteunen bij de ontwikkeling van e-commerce, cyberbeveiliging, websites en online winkels, evenals de regionale groene economie door middel van energie-efficiëntie, bescherming van het milieu, ontwikkeling van slimme steden en koolstofarme openbare infrastructuren. In Duitsland, in de deelstaat Hessen, zal 55.4 miljoen euro steun geven aan gezondheidsgerelateerde onderzoeksinfrastructuur, diagnostische capaciteit en innovatie aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen, evenals investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling. Deze wijziging zal ook steun verlenen aan kmo's en fondsen voor startende ondernemingen via een investeringsfonds.

In Saksen-Anhalt zal 75.7 miljoen euro de samenwerking tussen kmo's en instellingen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie vergemakkelijken, en het verstrekken van investeringen en werkkapitaal voor micro-ondernemingen die zijn getroffen door de coronaviruscrisis. Bovendien zullen de fondsen investeringen in de energie-efficiëntie van ondernemingen mogelijk maken, digitale innovatie in kmo's ondersteunen en digitale apparatuur aanschaffen voor scholen en culturele instellingen. In Italië zal het nationale OP 'Sociale integratie' 90 miljoen euro ontvangen om de sociale integratie te bevorderen van mensen die te maken hebben met ernstige materiële deprivatie, dakloosheid of extreme marginalisering, door middel van 'Housing First'-diensten die het aanbieden van onmiddellijke huisvesting combineren met sociale en arbeidsbemiddelingsdiensten .

advertentie

In Spanje zal € 87 miljoen worden toegevoegd aan het ESF-OP voor Castilla y León ter ondersteuning van zelfstandigen en werknemers van wie hun contract is opgeschort of verminderd als gevolg van de crisis. Het geld zal ook zwaar getroffen bedrijven helpen ontslagen te voorkomen, vooral in de toeristische sector. Ten slotte zijn de fondsen nodig om essentiële sociale diensten op een veilige manier te laten doorgaan en om de continuïteit van het onderwijs tijdens de pandemie te waarborgen door extra personeel aan te nemen.

REACT-EU is onderdeel van NextGenerationEU en verstrekt 50.6 miljard euro extra financiering (in lopende prijzen) aan cohesiebeleidsprogramma's in de loop van 2021 en 2022. De maatregelen zijn gericht op het ondersteunen van de veerkracht van de arbeidsmarkt, banen, kmo's en gezinnen met lage de groene en digitale transities en een duurzaam sociaal-economisch herstel.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending