Verbind je met ons

Economie

#Coronavirus – 'We hebben krachtige en alomvattende maatregelen genomen' Ambassadeur Cao Zhongming

DELEN:

gepubliceerd

on

Chinese ambassadeur Cao Zhongming

Voorafgaand aan de buitengewone bijeenkomst van de Europese ministers van Volksgezondheid van vandaag (13 februari) om de uitbraak van COVID-19 (coronavirus) en gerelateerde maatregelen te bespreken, EU Reporter ontmoette de Chinese ambassadeur Cao Zhongming om meer te weten te komen over de reactie van China en hoe het samenwerkte met internationale partners.  

Vraag: Welke maatregelen heeft China genomen als reactie op Covid-19?  

De plotselinge uitbraak van Covid-19 is een uitdaging voor China. Na de uitbraak nam de Chinese regering snel en krachtig een groot aantal strikte en alomvattende maatregelen. We hebben de Central Leading Group opgericht om te reageren op de nieuwe uitbraak van het coronavirus en hebben een alomvattend meerlagig preventie- en controlesysteem opgezet dat bestaat uit de centrale en lokale overheden.  

V: Hoe is China omgegaan met de buitenwereld, inclusief de WHO? 

Na het uitbreken van de epidemie heeft China op een open, transparante en verantwoorde manier internationale samenwerking uitgevoerd. China heeft de internationale gemeenschap, waaronder de WHO, zo snel mogelijk op de hoogte gebracht van de uitbraak. Binnen een week deelden Chinese onderzoekers de genetische sequentie van Covid-19 met de WHO en andere landen, waardoor een snelle ontwikkeling van diagnostische reagentia en vaccins mogelijk werd. Er werden ook dagelijkse updates van de epidemie verstrekt. Pogingen van de Chinese regering waren goed ontvangen door de WHO en de internationale gemeenschap. Hoewel China er alles aan doet om de epidemie in te dammen, is het bereid samen te werken met internationale partners om schouder aan schouder te vechten-naar-schouder en win de strijd tegen de uitbraak. 

V: Wat was de reactie van de EU-landen op de epidemie? Hebben ze hulp of expertise geboden? 

advertentie

De uitbraak heeft veel aandacht gekregen van de EU-landen. De Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen en premier Li Keqiang spraken elkaar aan de telefoon om de strijd van China tegen de epidemie te steunen. De EU coördineerde snel de lidstaten om China te voorzien van 12 ton dringend noodzakelijke voorraden voor de preventie en bestrijding van epidemieën. Duitse, Britse, Franse, Belgische overheidsfunctionarissen en mensen uit de hele samenleving hebben ook hun medeleven en steun betuigd aan China. De EU heeft ervaring op het gebied van volksgezondheid. Virusonderzoeksinstituten en experts volgen actief en nemen actief deel aan de strijd tegen de epidemie. Wij danken de EU voor haar steun en samenwerking. Ik geloof dat China met de steun van de internationale gemeenschap, inclusief de Europese Unie, deze strijd zal winnen. 

V: Hoewel levens het belangrijkste verlies van deze epidemie zijn, zal het ook economische kosten met zich meebrengen. Zal het ook gevolgen hebben voor de Europese economie?  

Onze belangrijkste taak is om de strijd tegen de epidemie te winnen en tegelijkertijd de impact ervan op de economie te verminderen. De epidemie zal onvermijdelijk enige gevolgen hebben voor de Chinese handel, het MKB, de industrie en de toeleveringsketen. Op de middellange en lange termijn zijn de economische fundamenten van China echter gezond en zal het momentum van snelle groei niet veranderen. We hebben er alle vertrouwen in dat we, nadat we de epidemie hebben overwonnen, effectieve maatregelen zullen nemen om de economische groei zo snel mogelijk te herstellen en te bevorderen. In de context van globalisering werken China en de EU nauw samen. Veranderingen in de Chinese economie zullen gevolgen hebben voor Europa, maar dat is slechts tijdelijk en beheersbaar. Nadat de epidemie voorbij is, zal de samenwerking tussen China en de EU even hecht zijn als voorheen en zal het groeimomentum snel worden hersteld. 

Vraag: Is het te vroeg om te zeggen welke lessen zijn getrokken uit deze uitbraak?  

De prioriteit ligt nog steeds bij het bestrijden van de epidemie. De uitbraak vindt al enige tijd plaats en we hebben een aantal nuttige lessen getrokken uit de responsinspanningen. De eerste is dat we landelijk middelen hebben gemobiliseerd als reactie op de epidemie. Ten tweede hebben we de inspanningen geïntensiveerd en prioriteit gegeven aan de verstrekking van middelen aan de meest getroffen gebieden – dit keer het epicentrum van Hubei en Wuhan. We hebben ook inter-institutionele en alomvattende preventie- en controlemaatregelen aangenomen om ervoor te zorgen dat het werk in het hele land wordt bevorderd. De derde is om op een open, transparante en verantwoordelijke manier met de internationale gemeenschap samen te werken in het licht van noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid. Dit is ook wat we in 2003 van SARS hebben geleerd. Ten vierde moeten we de professionele en gezaghebbende aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie opvolgen, en afzien van buitensporige maatregelen en proportionele en rationele maatregelen nemen. Dit zal helpen om vertrouwen op te bouwen en geen paniek te veroorzaken. 

V: Sommige Europese landen hebben reisadviezen voor staatsburgers afgegeven om niet-essentiële reizen naar Hubei te vermijden. Wanneer kunnen die maatregelen worden opgeheven? 

De WHO heeft herhaaldelijk geadviseerdd tegen en is zelfs tegen buitensporige reis- en handelsbeperkingen. Wij zijn van mening dat landen de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie moeten opvolgen. We respecteren rationele en op wetenschap gebaseerde voorzorgsmaatregelen die door landen zijn genomen. In China verbetert de situatie geleidelijk. Het aantal nieuwe gevallen buiten Wuhan in de provincie Hubei is gedurende 6 opeenvolgende dagen (5-11 februari) afgenomen. Nadat de situatie is verbeterd, is het te hopen dat landen zullen terugkeren naar de normale praktijken. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending