Verbind je met ons

Dierenwelzijn

EP-leden komen terug op oproepen van # EUDog & CatAlliance om de illegale handel in huisdieren te beëindigen

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 12 februari heeft het Europees Parlement in Straatsburg een resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot actie tegen de illegale handel in huisdieren ter bescherming van dierenwelzijn, consumenten en volksgezondheid.

De leden van het Europees Parlement stemden met een overweldigende meerderheid voor de motie waarin wordt geëist dat er een EU-breed actieplan komt om een ​​einde te maken aan de illegale handel in huisdieren door een reeks maatregelen in te voeren, zoals een verplicht identificatie- en registratiesysteem, evenals een betere handhaving van de wet en hardere afschrikmiddelen.

De verantwoordelijkheden moeten duidelijk worden gedefinieerd, waaronder de Europese Commissie, de lidstaten, dierenartsen, maatschappelijke organisaties en autoriteiten, waaronder grens- en douanecontrole, waren de leden van het EP overeengekomen, en er moet meer nadruk worden gelegd op het adopteren van gezelschapsdieren in plaats van op het kopen van gezelschapsdieren. .

Suzie Carley, voorzitter van de EU Dog & Cat Alliance, zei: “Elk jaar wordt een verontrustend aantal huisdieren illegaal verhandeld in de EU en verkeerd verkocht aan nietsvermoedende dierenliefhebbers die denken dat ze een gelukkig, gezond huisdier krijgen. Oneerlijke verkopers maken gebruik van wetten op het gebied van huisdierenbewegingen om snel winst te maken, met weinig of geen aandacht voor dierenwelzijn of de bedreiging die dit vormt voor de volksgezondheid. De Alliantie heeft opgeroepen tot dringende maatregelen en we hopen samen met de Europese Commissie, het Europees Parlement en de lidstaten te werken aan een beter Europa voor honden en katten. "

De resolutie volgt op de publicatie van ontwerpconclusies over dierenwelzijn door de Raad van de EU in december, waarin de Commissie wordt verzocht nieuwe wetgeving in overweging te nemen voor honden en katten die worden gehouden voor financieel gewin.

De Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid vraagt ​​om de resolutie nu voor te leggen aan de Raad van de EU en de Europese Commissie, zodat er maatregelen kunnen worden genomen.

Martin Hojsik, lid van het EP, die in de commissie zit, zei: “Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen de illegale handel in huisdieren en we hopen nu dat de Raad en de Commissie de resolutie verder zullen ontwikkelen. We willen positieve actie zien, ook van de lidstaten, om de aanbevelingen van het Comité waar te maken, door samen te werken met de EU Dog & Cat Alliance. "

advertentie

Voor meer informatie over het werk van de EU Dog & Cat Alliance.

Over EU Dog and Cat Alliance

De EU Dog & Cat Alliance werd opgericht in 2014. De Alliance vertegenwoordigt momenteel bijna 90 organisaties in de hele EU. Samen werkt het aan het verbeteren van het welzijn van gezelschapsdieren en aan een beter Europa voor honden en katten. Het lidmaatschap omvat veterinaire organisaties, reddings- en herhuisvestingsorganisaties en andere organisaties die zich inzetten om het welzijn van gezelschapsdieren te beschermen. Dit geeft het Bondgenootschap een unieke reeks expertise om de dialoog tussen de EU-instellingen (Europese Commissie, Parlement en Raad), maatschappelijke organisaties, deskundigen en andere belanghebbenden te coördineren en te vergemakkelijken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending