Verbind je met ons

Canada

Europese integriteit in gevaar door slappe Canadese normen?

DELEN:

gepubliceerd

on

Twee jaar na de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen Canada en de EU, is de regeling voor geen van beide partijen zo vruchtbaar gebleken als eerder werd voorspeld. Hoewel het verdrag nog niet formeel in werking is getreden, wordt het sinds september 2017 voorlopig toegepast, waardoor 98% van de tarieven tussen de twee partijen is geëlimineerd.

Canadese boeren zijn ontzet door de strenge gezondheidsnormen die door het blok aan de invoer worden opgelegd, terwijl hun Franse tegenhangers vrezen voor de dreiging van oneerlijke overzeese concurrentie. Ondertussen neemt de bezorgdheid toe dat, dankzij de relatief lakse criteria van Canada voor buitenlandse investeringen, CETA Chinese investeerders een achterdeur naar Europese markten geeft in een tijd waarin de EU vastbesloten is om investeringen in het blok streng te screenen.

CETA schiet tekort

De Canadese veehouderij had gehoopt dat de afschaffing van tarieven tussen Ottawa en Brussel zou leiden tot massale exportovereenkomsten, met één prominente waarnemer anticiperen De verkoop van Canadees rundvlees aan de EU overschrijdt jaarlijks meer dan 600 miljoen dollar. Dergelijke welvaart is echter niet werkelijkheid geworden; in het jaar dat het verdrag voor het eerst in werking trad, nam de EU slechts 2.3% van de Canadese vleesexport voor haar rekening. Vorig jaar steeg dat cijfer slechts stapsgewijs tot 3.1%, of slechts $ 12.7 miljoen – slechts 2% van het verwachte totaal.

Aangenomen wordt dat de redenen voor dat tekort liggen in het verschil tussen de Canadese en EU-voedselnormen. De EU staat het gebruik van groeihormonen of antibiotica niet toe, wat betekent dat Canadese exploitanten die graag willen profiteren van CETA, gedwongen zijn hun kweekmethoden te wijzigen. Bovendien moeten ze die methoden ook laten certificeren door een gekwalificeerde dierenarts; de kosten om dit te doen zijn niet alleen onbetaalbaar, maar een gebrek aan bekwame dierenartsen heeft ook de voortgang vertraagd.

Zorgen over de vijver

advertentie

Ondertussen wordt CETA ook in Europa niet warm onthaald. Franse boeren Vernielde twee regeringskantoren in Toulouse in augustus van dit jaar, dumpten tonnen mest buiten het ene en blokkeerden het andere met betonnen platen. Hun boze acties kwamen nadat de leidende landbouwvakbond van het land 10 afgevaardigden van hun lokale regio had uitgenodigd om te debatteren over de CETA-regels, maar van geen van hen kreeg ze een reactie. Ondanks de oppositie, Franse parlementsleden gestemd om te ratificeren de overeenkomst eerder in 2019.

Hoewel de zorgen van de boeren voornamelijk op economische gronden waren gebaseerd, hebben activisten hun eigen twijfels geuit over hoe de deal de integriteit van de EU-voedsel- en milieunormen zou kunnen aantasten. Het gebruik van beendermeel en antibiotica in diervoeding is in het Europese blok sinds 2004 verboden, in de nasleep van de uitbraak van de gekkekoeienziekte, maar deze additieven blijven wijdverbreid in Canada. Critici zeggen dat CETA zou kunnen dienen als het dunne uiteinde van een wig, waardoor onverantwoordelijke processen en ondermaatse goederen de Europese markt kunnen infiltreren.

Canadese acceptatie van problematische investeerders onderstreept de gevaren

De zorgen van de landbouwsector maken deel uit van een breder probleem: de Canadese regelgeving is vaak niet in overeenstemming met de Europese regelgeving, en de vrijhandelsovereenkomst betekent dat wat normaal Canadese binnenlandse kwesties zijn, gevolgen heeft voor het Europese blok. Om te beginnen heeft Ottawa soms de deur opengelaten voor lastige buitenlandse investeerders zoals het Indonesische papier-, pulp- en palmolieconglomeraat Sinar Mas.

Gecontroleerd door de machtige Indonesisch-Chinese Widjaja-familie, heeft Sinar Mas herhaaldelijk pronkte milieunormen en betrokken zijn geweest bij illegale ontbossing, wat ertoe heeft geleid dat internationale organisaties zoals Greenpeace, het WWF en de Rainforest Alliance de banden met het bedrijf verbreken en investeerders waarschuwen om weg te blijven. Om het nog erger te maken, heeft Sinar Mas eerder ontvangen leningen van de China Development Bank, een belangrijk onderdeel van het Chinese Belt and Road-initiatief.

In het afgelopen decennium is Sinar Mas, via Paper Excellence, stil maar methodisch te werk gegaan uitbreiding van zijn voetafdruk in Canada, waarbij maar liefst vijf molens in het land werden gekocht. Dit heeft bijgedragen aan de export van groeipapier en bosproducten van het land, die op $ 35.7 miljard in 2017. Bijna alle fabrieken van Paper Excellence zijn echter onder de loep genomen; een faciliteit in British Columbia was gevonden om in 2016 aanzienlijk achter te blijven bij de gezondheids- en veiligheidsnormen, terwijl twee andere dat wel waren beboet een cumulatieve $ 685,000 in 2018 voor schenden de voorwaarden van hun vergunningen.

Een andere still - Northern Pulp in Nova Scotia - heeft getekend substantiële kritiek over de voorgestelde plannen om een ​​pijpleiding van 15 km aan te leggen met het uitdrukkelijke doel afvalwater te dumpen in een schilderachtige en biodiverse zeestraat. De Northern Pulp-fabriek heeft al meer dan genoeg kritiek gekregen van milieuactivisten en lokale activisten - dat was het ook beboet $ 225,000 voor een giftig lek in 2014, en omwonenden hebben geklaagd dat het het permanent verhoogde waterpeil is, stinkende dampen over de regio heeft uitgespuwd en kwik in een nabijgelegen haven heeft gedumpt.

Het is verontrustend dat de Canadese premier Justin Trudeau de regulering van de voorgestelde pijplijn heeft gedelegeerd aan provinciale wetgevers – wat bijzonder problematisch is gezien het feit dat Nova Scotia een gevestigd financieel belang heeft in de pijplijn en blijkbaar gemaakt een geheime overeenkomst met Northern Pulp.

Europees beleid bedreigd door handel

De bereidheid van Canada om investeringen te omarmen van een bedrijf met zo'n geruite milieureputatie versterkt de vrees dat CETA de EU openstelt voor ondermaatse handelspraktijken. De EU spant zich daar steeds meer voor in scherm buitenlandse investeringen in het Europese blok om ervoor te zorgen dat het de Europese belangen niet ondermijnt, met een bijzondere focus op China. Overeenkomsten als CETA gooien echter roet in het eten van de pogingen van Brussel om problematische buitenlandse investeringen aan te pakken.

De financiers van CETA hebben zich gericht op de vermeende economische voordelen van de deal. Twee jaar later suggereren voorbeelden als de matige export van Canadees rundvlees echter dat het in dit opzicht niet zo effectief was. Ondertussen heeft het het Europese blok opengesteld voor een hele reeks problemen die voortkomen uit de kloof tussen de Europese en Noord-Amerikaanse regelgevende regimes.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending