Verbind je met ons

Zakelijk

Hoe de #Brexit Fallout invloed kan hebben op de Britse #Gambling-industrie

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Verenigd Koninkrijk zou officieel de Europese Unie verlaten op donderdag 31 oktober 2019. Op het moment van schrijven bevindt het land zich echter midden in algemene verkiezingen, waarbij de vroegste datum van uittreding nu is vastgesteld op vrijdag 31 januari 2020.

Deze monumentale, eenmalige politieke gebeurtenis zal iedereen in Groot-Brittannië treffen. Brexit betekent veranderingen in onze financiën, de manier waarop we winkelen, consumentenrechten en enkele van de grootste industrieën, waaronder online gokken.

Belastingimplicaties en een uittocht van Britse bedrijven

Veel van de grootste namen op het gebied van online gokken hebben zich de afgelopen twintig jaar gevestigd in Groot-Brittannië of overzeese Britse gebieden. Traditioneel is Groot-Brittannië de ideale uitvalsbasis voor online gokbedrijven, omdat het hen in staat stelt gebruik te maken van de zeer lucratieve Britse markt en het belastingstelsel, terwijl ze de zakelijke voordelen van het opereren binnen de Europese Unie behouden.

Brexit zal exporttarieven en -regels opleggen aan alle Britse bedrijven, zelfs bedrijven die gevestigd zijn in plaatsen als Gibraltar en het eiland Man. Het roept ook de vraag op van hogere belastingen, iets waar Gibraltar in 2015 mee te maken kreeg toen de belastingtarieven in lijn werden gebracht met die van het vasteland van Groot-Brittannië.

Hogere belastingen en strengere exportregels verhogen niet alleen de bedrijfskosten van in Groot-Brittannië gevestigde online gokbedrijven, maar vergroten ook het risico van verhuizing. Deze gevolgen zijn iets waar consumenten zich zorgen over moeten maken.

advertentie

Hogere bedrijfskosten worden bijna altijd aan de consument doorberekend, omdat nerveuze bedrijfsfinanciers proberen de boeken in evenwicht te brengen. Minder frequente bonussen, lagere jackpots en kortere kansen zullen hoogstwaarschijnlijk werkelijkheid worden voor Britse gokkers als bedrijven hogere bedrijfskosten worden opgelegd.

Verhuizing van grote online gokbedrijven naar belastinggunstiger landen zal resulteren in een minder diverse Britse gokmarkt, waardoor de problemen die worden veroorzaakt door hogere exploitatiekosten verder worden verergerd.

No Deal betekent nieuwe belastingen voor spelers

De European Union (Withdrawal) Act (nr. 2) 2019, of zoals het eenvoudiger bekend staat, de Benn Act, werd eerder dit jaar door het parlement aangenomen om een ​​No Deal Brexit te blokkeren. Hoewel het misschien in zijn doel is geslaagd No Deal blokkeren vóór 31 oktober, zal het wellicht pas succesvol zijn na de uitkomst van de algemene verkiezingen.

Als Groot-Brittannië inderdaad zonder deal de Europese Unie verlaat, zou het land in overeenstemming zijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Dit is inderdaad niet slechts een optie die beperkt is tot een no-deal; het in overeenstemming zijn met de WTO-regels is een belangrijk facet van veel harde Brexiteer-plannen.

Hoewel dat wel of niet slecht kan zijn voor het land in het algemeen, zou het catastrofaal zijn voor de online gokindustrie. De WTO heeft een veel strenger beleid op het gebied van kansspelen dan de Europese Unie of het Verenigd Koninkrijk als het gaat om vennootschaps- en individuele belastingen.

In dit scenario zouden online gokbedrijven gedwongen worden hogere belastingen te betalen, maar individuen zouden ook geconfronteerd worden met de mogelijkheid om belasting te betalen over hun gokwinsten. In 2014, toen de belasting op online gokken werd verhoogd van 1% naar 15%, stopten tientallen bedrijven met hun activiteiten in Groot-Brittannië.

Verdere verhogingen van de belastingtarieven kunnen mogelijk een catastrofaal effect hebben op de levensvatbaarheid van online gokken in Groot-Brittannië. Hierbij zou nog de afnemende populariteit van gokken komen, omdat steeds meer mensen ervan zouden worden afgeschrikt te gokken door de individuele belastingen die op winsten worden geheven. In de huidige vorm bieden veel gevestigde exploitanten hun speldiensten aan onder de wetten van Gibraltar, wat betekent dat online pokerspelers zich geen zorgen hoeven te maken over het betalen van belasting over hun winsten en dat de aanbieders spelers de best mogelijke kansen kunnen bieden. Fans van online poker, en gokken in het algemeen, hopen dat dit in de nabije toekomst niet dramatisch zal veranderen.

Liquiditeit bij poker

In de onmiddellijke nasleep na de Brexit-uitslag in 2016, het pond viel als een steen op de internationale valutamarkten. Ondanks herhaalde pogingen van de conservatieve regering en de Bank of England om het pond te versterken, is het nog steeds niet volledig hersteld van de seismische gebeurtenissen van 23 juni 2016.

De volatiliteit van de Britse munt is sterk afhankelijk van elke Brexit-beweging, waardoor het land een minder aantrekkelijk investeringsgebied wordt voor buitenlandse spelers. Het zou echter goed nieuws kunnen zijn voor buitenlandse pokerspelers die nu meer ponden voor hun euro's krijgen dan ooit tevoren.

Grootschalige pokertoernooien in Groot-Brittannië zouden een aanzienlijke stijging van het aantal buitenlandse spelers kunnen zien, omdat buitenlandse professionals het dalende pond voor hun eigen winst willen exploiteren. Binnenlandse spelers zullen hier uiteraard onder lijden, omdat toernooien verzadigd raken en moeilijker te winnen zijn.

Dit kan echter van korte duur zijn, omdat strengere reisbeperkingen en de mogelijke implementatie van Visa na de Brexit Groot-Brittannië een minder gunstige bestemming zouden kunnen maken voor organisatoren van pokertoernooien.

Het lijkt erop dat Britse pokertoernooien in de nabije toekomst onomkeerbaar zullen veranderen, maar hoe die verandering eruit zal zien is echter enorm afhankelijk van de uitkomst van de huidige Brexit-onderhandelingen. Poker en de rest van de Britse gokindustrie moeten nu met spanning afwachten om te zien welke gevolgen de Brexit werkelijk zal hebben, in de wetenschap dat het, wat de uitkomst ook zal zijn, niet positief zal zijn.

 

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending