Verbind je met ons

Brexit

EU laat VK wachten op #Brexit-uitstel, Johnson maakt zich op voor verkiezingen

DELEN:

gepubliceerd

on

EU-lidstaten hebben woensdag (23 oktober) een besluit uitgesteld over het al dan niet verlenen van drie maanden Brexit-uitstel aan Groot-Brittannië, terwijl premier Boris Johnson zei dat als de deadline wordt uitgesteld tot eind januari, hij voor Kerstmis verkiezingen zou uitschrijven. schrijven John Chalmers en Jan Strupczewski.

Groot-Brittannië lijkt dichter dan ooit bij het oplossen van zijn 3 jaar durende Brexit-raadsel, nadat Johnson vorige week een akkoord met de Europese Unie bereikte over de voorwaarden van zijn vertrek en een vroeg signaal van steun ervoor kreeg van het parlement.

Maar er zijn nog hindernissen die moeten worden genomen, en het vermogen van Johnson om een ​​"doen of sterven"-belofte na te komen om Groot-Brittannië tegen 31 oktober uit de EU te krijgen, wordt betwijfeld, nadat het parlement een tijdschema van drie dagen om zijn overeenkomst vast te stellen, heeft verworpen. op dinsdag (22 oktober).

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, zei op Twitter dat hij de leiders van de 27 andere EU-lidstaten aanbeveelde om uitstel te steunen, wat Johnson zegt dat hij niet wil, maar door het parlement werd gedwongen om te verzoeken.

Senior EU-diplomaten zeiden dat het meest waarschijnlijke scenario was dat het blok een uitstel van drie maanden zou toestaan, waarbij Groot-Brittannië eerder zou mogen vertrekken als het sneller wetgeving zou kunnen aannemen. Er was ook een kans dat sommige EU-landen, met name Frankrijk, een kortere verlenging zouden kunnen eisen, mogelijk van slechts enkele dagen of weken.

De woordvoerder van Johnson zei dat als de EU uitstel biedt tot eind januari, er in Groot-Brittannië verkiezingen moeten worden gehouden, en dat deze voor Kerstmis kunnen worden gehouden.

Johnson pauzeerde het wetsvoorstel dat de overeenkomst zou uitvoeren die hij met de andere EU-leden had bereikt, na stemmingen op dinsdag waarin het parlement de deal in principe accepteerde, maar het driedaagse tijdschema om het vast te stellen verwierp.

advertentie

De regering voerde aan dat een strak schema nodig was om de deadline van volgende week te halen, maar de wetgevers zeiden dat ze meer tijd nodig hadden.

Ambassadeurs van de 27 hebben woensdag tijdens een bijeenkomst in Brussel geen beslissing genomen over een verlenging, zeiden hoge diplomaten. De gezanten komen vrijdag weer bijeen en hopen dan een besluit te nemen en een spoedtop van leiders over de kwestie te vermijden.

De enige grote onzekerheid is of Frankrijk het daarmee eens zal zijn. Een bron in het kantoor van president Emmanuel Macron zei dinsdag dat Parijs bereid was een paar extra dagen toe te staan ​​om de stemming in het Britse parlement te vergemakkelijken, maar verzette zich tegen elke verlenging daarna. Woensdag bleven Franse functionarissen bij dat standpunt, ondanks de aanbeveling van Tusk voor een langer uitstel.

"De extra vertraging zal een paar dagen zijn, misschien een paar weken, maar niet tot januari, zoals sommige mensen zeggen, dat is gewoon niet mogelijk", zei Pieyre-Alexandre Anglade, een lid van het Franse parlement dat Europese zaken regelt voor de partij van Macron. , gezegd.

Een EU-functionaris zei dat Parijs meer tijd nodig had om zijn standpunt te bepalen, omdat Macron het Franse eiland La Réunion in de Indische Oceaan bezoekt.

Elke verlenging moet unaniem worden goedgekeurd door de 27 EU-lidstaten. Ze zijn twee keer overeengekomen om de Brexit uit te stellen vanaf de oorspronkelijke deadline van 29 maart van dit jaar. Beide keren klaagden de Fransen, maar gaven uiteindelijk toe.

Johnson bracht enkele van zijn critici in verwarring door vorige week naar voren te komen met een deal met de EU, die verschilt van een overeenkomst bereikt door zijn voorganger Theresa May, voornamelijk over hoe het omgaat met de landgrens van het door de Britten geregeerde Noord-Ierland.

May had ermee ingestemd om enkele EU-regels in het hele Verenigd Koninkrijk toe te passen, tenzij er een nieuwe regeling kon worden gevonden om de Ierse grens open te houden. Johnson zou in feite een nieuwe grens in de Ierse Zee creëren, waardoor Noord-Ierland de EU-regels zou moeten toepassen terwijl de rest van het Verenigd Koninkrijk zijn eigen gang gaat.

Dat heeft hem de steun gekost van een Noord-Ierse partij die zijn minderheidsregering overeind had gehouden, maar zou de steun van het parlement kunnen losmaken dat May ontging.

Op de laatste dag van het Brexit-drama in Groot-Brittannië op dinsdag, overhandigden wetgevers Johnson de eerste grote parlementaire overwinning van zijn premierschap door hun steun voor zijn deal te betuigen in een vroege wetgevende hindernis.

Maar dat werd minuten later overschaduwd toen wetgevers hem op zijn tijdschema versloegen. Johnson had gehoopt het uitstelverzoek overbodig te maken door de Brexit-wet binnen enkele dagen goed te keuren.

Johnson heeft gesuggereerd dat hij zou aandringen op nieuwe verkiezingen, door campagne te voeren op een platform om "Brexit voor elkaar te krijgen" als de EU instemt met het volledige uitstel van drie maanden dat de wetgevers hem dwongen te vragen.

Hij kan echter geen verkiezingen uitschrijven zonder de steun van de oppositiepartij Labour, die heeft voorgesteld er alleen een te steunen als de Brexit-deadline wordt verlengd tot na de verkiezingsdag.

Brexit en gebroken politieke loyaliteiten bezorgen opiniepeilers hoofdpijn. Opiniepeilingen zetten de Conservatieve Partij van Johnson voor of op gelijke hoogte met Labour.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending