Verbind je met ons

EU

#Taiwan kan niet ontbreken in de wereldwijde strijd tegen transnationale criminaliteit

DELEN:

gepubliceerd

on

De World Drug Report 20181 gepubliceerd door het Office of Drugs and Crime (UNODC) van de Verenigde Naties wees erop dat Noord-Amerika, Oost-Azië en Zuidoost-Azië belangrijke regio's zijn bij de productie en consumptie van amfetamine.

Verder is het UNODC-rapport getiteld Transnationale georganiseerde misdaad in Zuidoost-Azië: evolutie, groei en impact,2 die werd gepubliceerd op 18, 2019, verklaarde dat grootschalige criminele groepen en financiers uit Macau, Hong Kong, China en Thailand, in samenwerking met criminele netwerken en chemici uit Taiwan, Zuidoost-Azië tot een belangrijk centrum voor de productie hebben gemaakt en transport van methamfetamine en andere soorten medicijnen.

Er zijn ook aanwijzingen dat azijnzuuranhydride dat is geëxporteerd uit Taiwan zijn weg heeft gevonden naar Afghanistan, waar het wordt gebruikt voor de productie van heroïne. Dit onderstreept de groeiende invloed van Taiwanese drugskartels in Zuidoost-Azië.

Taiwan vormt een kloof in het internationale netwerk van het delen van inlichtingen

Als gevolg van de coördinatie tussen criminele groepen uit verschillende landen wordt drugshandel in toenemende mate gecontroleerd op internationaal niveau, niet op nationaal niveau. Bovendien zijn mensenhandelactiviteiten zeer georganiseerd en strekken ze zich uit over verschillende regio's. Dit maakt het voor soevereine naties erg moeilijk om op hun grondgebied alle aspecten van deze criminele netwerken, zoals productie, transport, verkoop en geldstroom, volledig in te perken.

De uitdagingen voor Taiwan zijn nog ontmoedigender. Vanwege politieke factoren kan Taiwan niet deelnemen aan relevante vergaderingen van UNODC en INTERPOL en heeft het geen toegang tot kritieke informatie die direct wordt gedeeld via de I-24 / 7 wereldwijd politiecommunicatiesysteem en gestolen en verloren reisdocumenten database. Taiwan kan ook niet deelnemen aan gerelateerde evenementen en trainingen. Dit kan een ernstige kloof veroorzaken in de wereldwijde inspanningen om drugsgerelateerde criminaliteit te bestrijden, de openbare veiligheid te waarborgen en terrorisme te bestrijden.

Taiwan spaart geen inspanningen in de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit

advertentie

Ondanks het feit dat ze onder deze moeilijke omstandigheden moeten werken, hebben de politiediensten van Taiwan geen moeite gespaard om internationale misdaad te bestrijden, en hebben ze met succes talloze gevallen van internationale criminele activiteit ontdekt. In 2018 bijvoorbeeld werkte de politie van Taiwan samen met hun tegenhangers in Thailand in een grootschalige operatie gericht op grensoverschrijdende economische criminaliteit, waarbij activa ter waarde van 120 miljoen Thaise baht werden teruggevorderd. In hetzelfde jaar werd een gezamenlijke operatie gehouden met de Filippijnse autoriteiten om een ​​gemeenteraadslid uit de Filippijnen te arresteren die verdacht werd van drugshandel en naar Taiwan was gevlucht. Ondertussen, na het hacken van het Swift-systeem van de Far Eastern International Bank van Taiwan in oktober 2017, greep de Taiwanese politie 60 miljoen dollar aan gestolen activa in. En een Roemeens syndicaat dat valse bankkaarten gebruikte om geld op te nemen werd opgedeeld in 2016. Hoewel Taiwan via bilaterale kanalen geactualiseerde criminele informatie wil verkrijgen, aarzelen landen om politieke redenen om samen te werken. In 2017 heeft het politiebureau van Taiwan 130-verzoeken gedaan aan andere landen die informatie of hulp bij onderzoeken zoeken, maar ontving het alleen reacties in 46-zaken. Dit toont aan dat Taiwan alleen door deel te nemen aan INTERPOL in staat zal zijn om politieke inmenging te overwinnen en tijdige en volledige criminele informatie te verkrijgen, grensbeveiliging te waarborgen, recht en orde te handhaven en nauwere samenwerking aan te gaan met politieagentschappen wereldwijd om grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden.

Taiwan is bereid en in staat nog grotere bijdragen te leveren aan de internationale gemeenschap

Taiwan, dat dient als een belangrijke hub voor het verbinden van Noordoost- en Zuidoost-Azië, werd gerangschikt als 13e onder 140-landen in de Wereldwijd concurrentievermogen 2018 gepubliceerd door het in Zwitserland gevestigde World Economic Forum. Het werd erkend als een super innovator,3 en vermeldde 31st wereldwijd in termen van betrouwbaarheid van politiediensten.4 Ondertussen meldde Forbes dat Taiwan op de lijst van beste expats ter wereld bij expats in 2016 stond.5 In het 2018 Global Peace Index gepubliceerd door het Australische Instituut voor Economie en Vrede, werd Taiwan op de 34e ranglijst van 163-landen wereldwijd wat betreft veiligheid.6

Criminele activiteiten zoals drugshandel betreffen vaak meerdere landen en regio's, wat aanzienlijke obstakels oplevert voor onderzoeksinstanties. Met criminele methoden die voortdurend evolueren, is het van extreem belang dat landen kunnen leren van de ervaringen van anderen. Bovendien zijn telecom en online fraude ook de nationale grenzen overschreden en een zeer georganiseerde vorm van internationale criminaliteit geworden met een ingewikkelde taakverdeling. Criminele groepen zetten illegale telecomplatforms (communicatiecentra) op in verschillende landen, met behulp van internet en andere communicatietechnologieën en meerlagige benaderingen om fraude te plegen, waardoor het voor autoriteiten moeilijk is om dergelijke activiteiten te onderzoeken en te onderdrukken. Om deze uitdagingen aan te gaan, moet internationale samenwerking worden geïnitieerd om bronnen van criminele activiteiten te identificeren, kanalen voor het witwassen van geld te blokkeren en illegale winsten te grijpen, met als uiteindelijk doel internationale drugs- en fraudesyndicaten grondig uit te roeien.

Handhaving van mondiale veiligheid en sociale rechtvaardigheid moet prevaleren boven regionale, etnische en politieke verschillen. Ik vraag daarom om uw steun voor de deelname van Taiwan aan de jaarlijkse algemene vergadering van INTERPOL als waarnemer, evenals voor vergaderingen, mechanismen en opleidingsactiviteiten georganiseerd door INTERPOL en het UNODC. Door uw goedkeuring van Taiwan in internationale fora te uiten, kunt u een cruciale rol spelen bij het bevorderen van de doelstelling van Taiwan om op een pragmatische en zinvolle manier deel te nemen aan internationale organisaties.

Huang Ming-chao
Commissaris
Bureau voor strafrechtelijk onderzoek
Ministerie van Binnenlandse Zaken
Republiek China (Taiwan)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending