Verbind je met ons

Brexit

#Brexit - VK en Ierland 'zien een weg' naar een mogelijke deal

DELEN:

gepubliceerd

on

Ierse Taoiseach Leo Varadkar en Britse premier Boris Johnson

Na een bilaterale ontmoeting tussen de Britse premier Boris Johnson en de Ierse Taoiseach Leo Varadkar, werd een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin werd bevestigd dat beide partijen een weg naar een mogelijke deal konden zien. schrijft Catherine Feore

De gesprekken werden beschreven als gedetailleerd en constructief. Beide partijen waren het erover eens dat een deal in ieders belang was. Er zijn weinig details naar voren gekomen, alleen dat de discussies waren gericht op de kwesties van douane en toestemming.  

In de verklaring staat dat de Taoiseach zal overleggen met de Taskforce 50 van de Europese Commissie (het team van functionarissen dat zich bezighoudt met de Brexit) en dat de Brexit-secretaris Steve Barclay vanmorgen (11 oktober) een ontmoeting zal hebben met Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de EU. 

De reactie van de EU is gedempt. Tusk twitterde vanochtend dat het VK nog geen realistisch voorstel heeft gedaan.  

advertentie

Dbezit Straat heeft sinds gisteren de lippen stijf op elkaar, wat mogelijk onderhandelingen met de Democratic Unionist Partners (DUP) mogelijk maakt. Deze kunnen waarschijnlijk het beste worden uitgevoerd buiten het volle zicht, aangezien sommige van hun meer harde supporters de leiding al hebben beschuldigd van capitulatie.  

Met nog minder dan een week te gaan tot de Europese Raad van staatshoofden en regeringsleiders, is het moeilijk voor te stellen dat er volgende week een akkoord mogelijk is. Elke staat zal elk voorstel zorgvuldig moeten bestuderen met zijn nationale regering alvorens ermee in te stemmen. Nu er vandaag geen geloofwaardig voorstel beschikbaar is, is het moeilijk voor te stellen dat de Europese Raad volgende week een akkoord bereikt. Zelfs als een deal mogelijk zou zijn, is het de vraag of de volledige details ervan klaar zouden zijn tegen de beloofde deadline van premier Johnson, 31 oktober.  

Ook het Britse parlement zou tijd nodig hebben om een ​​regeringsvoorstel goed te keuren en te steunen. Dat lijkt onwaarschijnlijk aangezien de Britse premier een minderheidsregering heeft en een oppositie die algemene verkiezingen wil zodra een 'no deal' Brexit is afgewend. Dan is er nog de kwestie van machtigingswetgeving; elke deal - of zelfs 'no deal' - vereist ook de goedkeuring van verdere wetten in het VK over kwesties als immigratie, gezondheidszorg en de internationale overeenkomsten van het VK over landbouw en handel. Met een minderheidsregering is dat onwaarschijnlijk.  

Na een ontmoeting met president van Cyprus Nicos Anastasiades vanmorgen in Nicosia, zei Tusk positieve signalen te hebben ontvangen van de Ierse Taoiseach.

Woordvoerder van de Europese Commissie Mina Andreeva zei dat de Taoiseach contact had gehad met Barnier. Ze meldde ook dat Barnier een 'constructieve' ontmoeting had gehad met de Brexit-secretaris. De Commissie zei dat Barnier COREPER informeerde (hoge Europese diplomaten uit elke lidstaat – met uitzondering van het VK voor artikel 50 Brexit-kwesties) en vervolgens de Brexit-stuurgroep zou informeren, bestaande uit EP-leden van de belangrijkste groepen in het Europees Parlement (Europese Volkspartij). , Renew Europe, sociaal-democraten, Groen en Noords Groen Links). De onderhandelingen zijn opnieuw in een 'tunnel'-periode beland – buiten de publieke belangstelling, in de hoop dat er een compromis kan worden bereikt.  

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending