Verbind je met ons

Digitale economie

EU klaar om alleen te handelen op #DigitalTax als er geen wereldwijde deal is in 2020

DELEN:

gepubliceerd

on

De kandidaat-commissarissen van de Europese Unie zeggen dat het blok het eens moet worden over een digitale belasting als er eind volgend jaar op mondiaal niveau geen akkoord over de kwestie is bereikt, waardoor de druk op multinationals die ervan worden beschuldigd te weinig te betalen, wordt opgevoerd. schrijft Francesco Guarascio van Reuters.

In schriftelijke antwoorden aan EU-wetgevers die op vrijdag (27 september) zijn gepubliceerd, hebben de nieuwe commissarissen ook hun prioriteiten op het gebied van begrotingsregels en financiële hervormingen voor het blok aangegeven.

Pogingen om de vennootschapsbelasting te herzien om de winsten van digitale multinationals te weerspiegelen, hebben geen resultaat opgeleverd, omdat individuele landen verschillende benaderingen van belastingen hanteren.

“Als er tegen eind 2020 geen effectief akkoord kan worden bereikt, moet de EU bereid zijn om alleen op te treden” op het gebied van een digitale belasting, zei Margrethe Vestager, vicevoorzitter van de nieuwe commissie, die verantwoordelijk zal zijn voor digitaal beleid en concurrentie.

De kandidaat-commissaris voor belastingen, Paolo Gentiloni, herhaalde haar opmerkingen en zei dat hij zou proberen te voorkomen dat individuele EU-regeringen een veto kunnen uitspreken over beslissingen over belastingzaken - een handvol EU-staten was vorig jaar tegen een blokbrede overeenkomst over de digitale belasting .

De nieuwe commissarissen zullen in november aantreden nadat ze het laatste groene licht hebben gekregen van EU-wetgevers tijdens hoorzittingen die volgende week beginnen.

Gentiloni zei ook dat, als onderdeel van de strijd tegen belastingontduiking en belastingontwijking, rechtsgebieden die op de lijst van belastingparadijzen van de EU staan, onderworpen moeten worden aan gemeenschappelijke sancties. Er is momenteel geen coördinatie op het gebied van financiële sancties vanuit de EU.

advertentie

Terwijl de groei van het blok vertraagt, gaven de EU-commissarissen ook hun voorkeursmaatregelen aan om de economie nieuw leven in te blazen, waarbij de Italiaanse Gentiloni aandrong op begrotingsruimte en de Letse Valdis Dombrovskis opriep tot een “verantwoord begrotingsbeleid”.

“Ik zal proberen om de Commissie het Stabiliteits- en Groeipact te laten toepassen, waarbij ze ten volle gebruik zal maken van de flexibiliteit die de regels toestaan,” zei Gentiloni, en herhaalde de terugkerende oproepen van Italiaanse politici die de begrotingsvereisten van het blok als te streng beschouwen.

Dombrovskis, die samen met Gentiloni zal beslissen hoe de regels de komende vijf jaar moeten worden toegepast, was voorzichtiger en bevestigde zijn reputatie als verdediger van de begrotingsdiscipline.

“We moeten waakzaam zijn voor mogelijke risico’s voor de economische en financiële stabiliteit en duurzame overheidsfinanciën behouden”, zei hij. Maar hij riep ook op tot meer publieke investeringen van staten met lage schulden, zoals Duitsland en Nederland.

In opmerkingen die minder goed zouden kunnen aflopen in landen met een hoge schuldenlast, zoals Italië of Griekenland, zei Dombrovskis dat er maatregelen nodig zijn om banken aan te moedigen hun blootstelling aan obligaties uitgegeven door hun thuisstaat te verminderen.

Staten met een hoge schuldenlast vrezen dat een druk op de banken om hun bezit aan staatsobligaties te diversifiëren het rendement op hun staatsobligaties zou kunnen verhogen, omdat nationale kredietverstrekkers riskanter papier zouden dumpen ten gunste van veiligere effecten.

Dombrovskis drong ook aan op het versnellen van de hervormingen die banken zouden kunnen helpen hun slechte leningen te verkopen, waarvan het bedrag in verhouding tot de totale kredietverlening afneemt maar nog steeds hoog is in Italië, Griekenland, Cyprus en Portugal.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending