Verbind je met ons

Brexit

#BritishInEurope reageert op het gezondheidszorgbeleid voor gepensioneerden van de Conservatieven

DELEN:

gepubliceerd

on

Reagerend op de aankondiging van de Britse regering dat zij slechts S1-gezondheidszorg zal financieren voor 180,000 Britse onderdanen in de EU-27 – inclusief gepensioneerden en personen met een handicap – gedurende zes maanden na een no deal-Brexit, Jeremy Morgan, vIce-voorzitter van British in Europe zei: “Dit is nog meer rook en spiegels van de Britse regering en opnieuw een enorme teleurstelling voor Britse gepensioneerden in de EU-27. Nadat ze hun hele werkzame leven Britse belastingen en premies hadden betaald, toen ze naar hun eigen land verhuisden, In hun gastland hadden ze het recht en de verwachting dat de Britse overheid een levenslange medische behandeling zou financieren. Dit was een sleutelfactor in de beslissing van velen bij hun verhuizing.

“De enige garantie die ze nu hebben is nog eens zes maanden, of maximaal een jaar als ze al met de behandeling zijn begonnen. Bedenk eens wat dat betekent voor iemand die al een levenslange behandeling nodig heeft, of voor een gepensioneerde die maandelijks de diagnose kanker krijgt. na de Brexit.

“De regering dringt er bij hen op aan om “nu te handelen om de toegang tot gezondheidszorg veilig te stellen”, alsof het zo simpel zou zijn als het bestellen van koffie in een restaurant. Mensen zullen geen particuliere ziektekostenverzekering krijgen als ze aan de bestaande voorwaarden voldoen, en in de landen waar dat wel het geval is Als het mogelijk is om aan te sluiten bij een nationale regeling, zijn de kosten simpelweg onbetaalbaar voor iemand die moet leven van een AOW die 20% minder is in euro's als gevolg van de Brexit.

“Als de Britse regering serieus is met het beschermen van een aantal van haar meest kwetsbare onderdanen tegen de gevolgen van de Brexit (laat staan ​​geen deal), moet zij zich ertoe verbinden om de S1-gezondheidszorg voor onbepaalde tijd te financieren, en hen niet af te schrikken met loze beloften van ‘soepele transities’.”

Veel gepensioneerden zullen moeite hebben om gezondheidszorg te betalen als ze S1 verliezen

Toegang tot gezondheidszorg in de woonstaat is sinds het referendum in 1 de grootste zorg van de 5 op de 27 Britse burgers die in de EU-2016 wonen en de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.

In Frankrijk zouden gepensioneerden met een laag inkomen niet hoeven bij te dragen aan de gezondheidszorgkosten MAAR zij zouden onmiddellijk sociale lasten van 9% tot 10% moeten betalen over alle pensioeninkomsten (staats- en beroepsinkomsten), wat ze nu niet doen, omdat hun gezondheidsrisico's dekking wordt gefinancierd door Groot-Brittannië. In Italië bedraagt ​​dit 7.5% van het bruto inkomen tot € 20,000.

advertentie

Bovendien kan het aansluiten van gezondheidszorgsystemen een complex en tijdrovend proces zijn; in Frankrijk kan dit bijvoorbeeld negen tot twaalf maanden duren.

Britse gepensioneerden in de EU-27 staan ​​al onder druk door het dalende pond

Groot-Brittannië heeft al het laagste staatspensioen in de OESO en het dalende pond van de afgelopen drie jaar heeft dit nog verder uitgehold.

Kalba Meadows, mede-oprichter van France Rights zei: “Veel gepensioneerden leven al van zo goed als niets – slechts een staatspensioen en soms zelfs niet eens een volledig pensioen. Er is geen ruimte in hun begrotingen voor extra gezondheidszorgkosten en dit gecombineerd met weinig beloftes Als de opwaardering langer dan drie jaar duurt, zijn mensen oprecht bang voor hun voortbestaan."

Terugverhuizen naar Groot-Brittannië wordt vaak voorgesteld als een uitweg voor gepensioneerden, maar veel Britse gepensioneerden hebben geen banden meer met of familie in Groot-Brittannië, laat staan ​​bezittingen. Zelfs als bezittingen zouden kunnen worden geliquideerd, is dat een enorme omwenteling en voor mensen met ernstige gezondheidsproblemen misschien onmogelijk. Onzekerheid over de vraag of zij onmiddellijk 'gewone ingezetenen' zouden worden en daarom toegang zouden hebben tot de NHS, is ook een probleem.

Op veel plaatsen zouden S1-houders die geen betaalbare ziektekostenverzekering konden krijgen moeite hebben om hun bezittingen te liquideren en hun huizen te verkopen. Het duurt vele jaren voordat huizen op het platteland van Frankrijk en delen van Spanje verkocht zijn, en sommige zijn vrijwel onverkoopbaar.

Jane Golding, medevoorzitter van British in Europe, zei: “Deze laatste goocheltruc van de Britse regering benadrukt nogmaals de noodzaak voor de EU en het VK om overeen te komen om het onderdeel van de terugtrekkingsovereenkomst over de burgerrechten te beschermen. Hoewel het nog ver weg is van perfect zou het garanderen dat de S1-gezondheidszorg doorgaat en enige geruststelling bieden voor diep bezorgde mensen."

Achtergrond 

Wat is S1-zorg?

De EU heeft een systeem van wederzijdse gezondheidszorg voor gepensioneerden en enkele anderen, waarbij het land waar iemand de meeste pensioenbijdragen heeft bijgedragen, aansprakelijk is voor de kosten van de gezondheidszorg wanneer hij of zij met pensioen gaat, en het land waar hij of zij woont de behandeling biedt net zoals het zou voor al zijn eigen onderdanen gelden. Het land dat de behandeling heeft gegeven, betaalt het land dat het pensioen betaalt. Het heet 'S1', naar het formulier waaruit blijkt waar u recht op heeft.

Ongeveer 180,000 Britse gepensioneerden in de EU zijn in het kader van deze regeling ingeschreven bij hun lokale gezondheidszorgdienst (en uiteraard behandelt de NHS-wet de EU-gepensioneerden in het Verenigd Koninkrijk en wordt de rekening betaald aan het land dat hun pensioen betaalt). Hoewel gepensioneerden de belangrijkste begunstigden van de regeling zijn, omvat deze ook ongeveer 10,000 “gedetacheerde werknemers” (die in de EU wonen maar in dienst zijn bij Britse bedrijven) en hun gezinnen, evenals grensarbeiders die in Groot-Brittannië wonen maar in een ander land werken.

Britten in Europa is de grootste coalitiegroep van Britse burgers die in Europa wonen en werken. Het bestaat uit tien kerngroepen over het hele continent die ongeveer 35.000 Britten vertegenwoordigen en die samenwerken om op te komen voor de rechten van Britse burgers in de EU en EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending