Verbind je met ons

Energie

#FORATOM – 93 Europese verenigingen roepen de EU op om topprioriteit te geven aan onderzoek en innovatie

DELEN:

gepubliceerd

on

93 Europese verenigingen, waaronder FORATOM, hebben een gezamenlijke verklaring afgegeven waarin ze er bij de EU-instellingen op aandringen een ambitieus Horizon Europa-programma op te zetten en onderzoek en innovatie (O&I) als prioriteit te behandelen in het volgende meerjarig financieel kader 2021-2027. Daartoe vragen de ondertekenaars om de toewijzing van ten minste 120 miljard euro aan het Horizon Europe-programma om Europa te helpen veel van de huidige uitdagingen aan te gaan.

In het verklaringbenadrukken de ondertekenaars dat Europa moet voortbouwen op het succes van het Horizon 2020-programma, de tot dusver gedane investeringen moet opschalen en overeenstemming moet bereiken over een begroting die de weg vrijmaakt voor Europa om de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan. Een dergelijke aanpak zou de Europese Unie in staat stellen haar mondiale innovatieleiderschap te behouden.

"Deze verklaring, ondertekend door bijna 100 Europese verenigingen, geeft terecht aan dat we binnen de Europese Unie moeten samenwerken om de huidige uitdagingen waarmee Europa wordt geconfronteerd aan te pakken en de overeengekomen doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te verwezenlijken", aldus Yves Desbazeille, directeur-generaal van FORATOM. "We zijn vereerd om aan dit initiatief deel te nemen, omdat we de mening delen dat Europa aanzienlijk meer moet investeren in pan-Europese O&I-samenwerking, waarvan een deel de ontwikkeling van koolstofarme technologieën zoals kernenergie moet ondersteunen."

De ondertekenaars van de gezamenlijke verklaring roepen op dat Horizon Europe zich richt op het volgende:

  • Europa's toekomstige groei, werkgelegenheid en concurrentievermogen stimuleren;
  • Europa's plaats veiligstellen tussen de koplopers van de technologische revolutie, en;
  • de technologieën ontwikkelen en opschalen die het continent in de 21e eeuw zullen aandrijven.

Om deze doelen te bereiken, moedigen de verenigingen de EU-instellingen aan om ten minste 60% van het totale budget van Horizon Europa toe te wijzen aan pijler II "Wereldwijde uitdagingen en Europees industrieel concurrentievermogen". Dit zal de opbouw van langetermijnpartnerschappen tussen de verschillende Europese O&I-actoren mogelijk maken, de onzekerheid verminderen en bedrijfsinvesteringen in Europa stimuleren.

Deze doelstellingen zijn in overeenstemming met de aanbevelingen van FORATOM voor O&I-projecten in de EU. In haar recente position paper onderstreept de vereniging het belang van het ontvangen van meer financiële steun van de EU en het toewijzen van deze middelen aan die gebieden die de meeste toegevoegde waarde bieden, om langdurige partnerschappen voor sectoroverschrijdende innovatie te waarborgen.

“Het is absoluut logisch dat de uitvoeringsstrategie van Horizon Europa en andere EU-investeringen moeten worden ontworpen om alle industrieën te ondersteunen die kunnen helpen bij het behalen van EU-doelstellingen zoals energiezekerheid en koolstofarm maken. Sectorkoppeling zal een sleutelelement zijn in de O&I-strategie van de EU, en het is hier bijvoorbeeld waar de nucleaire industrie moet worden opgenomen in EU O&I-partnerschappen en -projecten die kunnen profiteren van bestaande kernreactoren en geavanceerde ontwerpen”, voegde Desbazeille toe.

Volgens FORATOM is het essentieel voor succesvolle EU-partnerschappen dat ervoor moet worden gezorgd dat de programma's Horizon Europa en Euratom 2021-2025 elkaar aanvullen door gemeenschappelijke thema's en transversale aspecten met elkaar te verbinden.

advertentie

Meer informatie: FORATOM's Position Paper EU nucleair onderzoek en innovatie: in samenwerking met Horizon Europe-missies.

Over ons: Het Europese Atomic Forum (FORATOM) is de Brusselse handelsvereniging voor de kernenergieindustrie in Europa. Het lidmaatschap van FORATOM bestaat uit 15 nationale nucleaire verenigingen en door deze verenigingen vertegenwoordigt FORATOM bijna 3,000 Europese bedrijven die in de industrie werken en ondersteunen bij 1,100,000-banen.

Neem voor meer informatie contact op met Jessica Johnson: [e-mail beveiligd].

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending