#Kazachstan geschiedenis van vrede en #Denuclearisatie zijn waardevol in tijd van wereldwijde risico's, zegt president

| September 13, 2019

Terwijl de rol van internationaal recht en mondiale instellingen bij het handhaven van vrede en veiligheid afneemt, kan de geschiedenis van vrede en denuclearisatie in Kazachstan als een waardevol model dienen, vertelde Kazachse president Kassym-Jomart Tokayev de 11 september-bijeenkomst van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen in Beijing, schrijft Zhanna Shayakhmetova.

Kassym-Jomart Tokayev geeft op september 11 een lezing aan de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen in Beijing. Fotocredit: akorda.kz.

“Ons land heeft de gedragscode voor het bereiken van een wereld zonder terrorisme ontwikkeld, een uniek document. Kazachstan heeft ook bijgedragen aan de totstandkoming van het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) door een platform te bieden voor onderhandelingen in 2013. We blijven ons inzetten om het zoeken naar compromissen te vergemakkelijken. Als een land dat afstand heeft gedaan van 's werelds vierde grootste nucleaire arsenaal, zijn we klaar om onze ervaringen te delen,' zei hij.

Het adres van Tokayev was gewijd aan de analyse van moderne internationale betrekkingen. De geopolitieke uitdagingen van vandaag, zei hij, omvatten spanningen tussen landen, de afbraak van eerdere mechanismen van veiligheid en wapenbeheersing en de uitbreiding van conflicten.

"Helaas zien we een aantal kritieke omstandigheden die de bestaande complexe internationale dialoog verergeren," zei Tokayev, eraan toevoegend dat de overgang van geopolitieke concurrentie naar economische concurrentie de onbalans in de wereldeconomie en ongelijkheid tussen staten zou kunnen vergroten.

Conflicten in veel delen van de wereld vormen ook ernstige risico's. Het overwicht van machtsbenaderingen bij het verdedigen van de belangen van een land verhoogt het risico op militaire botsingen.

Volgens Tokayev lijkt de huidige wereldwijde confrontatie gevaarlijker dan de periode van bipolaire rivaliteit. Eerder was het een gevecht tussen twee politieke systemen en ideologische systemen. Nu groeit de confrontatie in termen van nationale en strategische belangen van machtige landen.

Tokayev zei dat het noodzakelijk is om inspanningen te bundelen om wereldwijde problemen aan te pakken en merkte op dat de rol van de Verenigde Naties (VN) als een universele organisatie van vitaal belang is.

“Wij geloven dat de hervorming van de VN de effectiviteit en geloofwaardigheid ervan moet vergroten. Als niet-permanent lid van de VN-Veiligheidsraad riep Kazachstan op tot een zogenaamde 'reset' van de betrekkingen op veiligheidsgebied. Ik geloof dat China een constructieve invloed kan hebben op het versterken van het belang van de VN. Als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad speelt China een belangrijke rol in deze organisatie, ”zei hij.

De president merkte op dat Kazachstan en China als buurlanden en strategische partners moeten evolueren naar vooruitgang en welvaart. Tokayev zei dat hij graag meer samenwerking tussen denktanks zou zien en een uitbreiding van gezamenlijke conferenties en onderzoek.

Tokayev feliciteerde ook de Chinese 70-verjaardag als Volksrepubliek, te vieren op oktober 1. De geschiedenis van Kazachstan en China heeft 'veel gemeen', zei hij. Twee naties worden samengebracht door de geest van ontwikkeling en het verlangen naar vooruitgang.

“Veertig jaar geleden begonnen het leiderschap en de mensen van China aan een wijze en brede transformatie. Dankzij deze hervormingen neemt China de leidende positie in de wereld in. In 30-jaren heeft Kazachstan ook een moeilijke maar indrukwekkende periode doorgemaakt, van een diepe systeemcrisis tot duurzame groei, ”zei hij.

De Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen is van nationaal belang voor China. De centra en instituten van de academie dragen volgens hem bij aan wereldwijd wetenschappelijk onderzoek. De ideeën en suggesties van experts "zullen bijdragen aan het versterken van onze wederzijds voordelige samenwerking", zei de Kazachse leider.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Kazachstan, Kazachstan

Reacties zijn gesloten.