Verbind je met ons

EU

#Kazachstan geschiedenis van vrede en #Denuclearisatie zijn waardevol in tijd van wereldwijde risico's, zegt president

DELEN:

gepubliceerd

on

Nu de rol van het internationaal recht en mondiale instellingen bij het handhaven van vrede en veiligheid afneemt, kan de geschiedenis van vrede en denuclearisatie van Kazachstan als een waardevol model dienen, zei de Kazachse president Kassym-Jomart Tokayev op de bijeenkomst van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen op 11 september in Peking: schrijft Zhanna Shayakhmetova.

Kassym-Jomart Tokayev geeft op 11 september een lezing aan de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen in Beijing. Fotocredit: akorda.kz.

“Ons land heeft de Gedragscode voor het bereiken van een wereld zonder terrorisme ontwikkeld, een uniek document. Kazachstan heeft ook bijgedragen aan de totstandkoming van het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) door in 2013 een platform voor onderhandelingen te bieden. Wij blijven ons inzetten voor het faciliteren van het zoeken naar compromissen. Als land dat afstand heeft gedaan van het vierde grootste nucleaire arsenaal ter wereld, zijn we bereid onze ervaringen te delen”, zei hij.

Tokajevs toespraak was gewijd aan de analyse van de moderne internationale betrekkingen. De geopolitieke uitdagingen van vandaag, zei hij, omvatten spanningen tussen landen, het falen van eerdere mechanismen van veiligheid en wapenbeheersing en de uitbreiding van conflicten.

“Helaas zien we een aantal kritieke omstandigheden die de bestaande complexe internationale dialoog verergeren”, zei Tokajev, eraan toevoegend dat de overgang van geopolitieke concurrentie naar economische concurrentie de onevenwichtigheid in de wereldeconomie en de ongelijkheid tussen staten zou kunnen vergroten.

Conflicten in veel delen van de wereld brengen ook ernstige risico's met zich mee. Het overwicht van de macht bij het verdedigen van de belangen van een land vergroot het risico op militaire botsingen.

Volgens Tokajev lijkt de huidige mondiale confrontatie gevaarlijker dan de periode van bipolaire rivaliteit. Eerder was het een strijd tussen twee politieke systemen en ideologische systemen. Nu groeit de confrontatie in termen van nationale en strategische belangen van machtige landen.

Tokajev zei dat het noodzakelijk is om de inspanningen te bundelen om mondiale problemen aan te pakken en merkte op dat de rol van de Verenigde Naties (VN) als universele organisatie van cruciaal belang is.

advertentie

“Wij zijn van mening dat de hervorming van de VN de effectiviteit en geloofwaardigheid ervan moet vergroten. Als niet-permanent lid van de VN-Veiligheidsraad riep Kazachstan op tot een zogenaamde 'reset' van de betrekkingen op veiligheidsgebied. Ik geloof dat China een constructieve invloed kan hebben op het versterken van het belang van de VN. Als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad speelt China een belangrijke rol in deze organisatie”, zei hij.

De president merkte op dat Kazachstan en China als buurlanden en strategische partners vooruitgang en welvaart moeten boeken. Tokajev zei dat hij graag meer samenwerking tussen denktanks en een uitbreiding van gezamenlijke conferenties en onderzoek zou zien.

Tokajev sprak ook zijn felicitaties uit voor het 70-jarig jubileum van China als Volksrepubliek, dat op 1 oktober gevierd zal worden. De geschiedenis van Kazachstan en China heeft “veel gemeen”, zei hij. Twee naties zijn samengebracht door de geest van ontwikkeling en het verlangen naar vooruitgang.

“Veertig jaar geleden begonnen het leiderschap en de bevolking van China aan een wijze en verreikende transformatie. Dankzij deze hervormingen neemt China de leidende positie in de wereld in. De afgelopen dertig jaar heeft Kazachstan ook een moeilijke maar indrukwekkende periode doorgemaakt, van een diepe systeemcrisis naar duurzame groei”, zei hij.

De Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen is van nationaal belang voor China. De centra en instituten van de academie, zo merkte hij op, dragen bij aan mondiaal wetenschappelijk onderzoek. De ideeën en suggesties van experts “zullen bijdragen aan het versterken van onze wederzijds voordelige samenwerking”, zei de Kazachse leider.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending