#Kazachstan en #China leiders komen overeen een strategisch partnerschap op lange termijn te ontwikkelen

| September 13, 2019

De Kazachse president Kassym-Jomart Tokayev en de Chinese president Xi Jinping kwamen tijdens een 11 september-bijeenkomst in Beijing overeen om "een langetermijn, strategisch en alomvattend partnerschap te ontwikkelen", meldt De Akorda, schrijft Dilshat Zhussupova.

LR: Kazachse president Kassym-Jomart Tokayev en de Chinese president Xi Jinping. Fotocredit: akorda.kz.

"Wij geloven dat het succes van China een belangrijke basis is voor de ontwikkeling van samenwerking tussen onze landen," zei Tokayev, die zijn eerste staatsbezoek bracht aan China als staatshoofd van Kazachstan. "Deze overeenkomst, bereikt op het hoogste niveau, is een solide juridische en politieke basis voor verdere samenwerking."

Na de gesprekken tussen de staatshoofden zijn verschillende overeenkomsten ondertekend, waaronder een overeenkomst over samenwerking tussen de Kazachse en Chinese regeringen bij het zoeken naar en redden van burgerluchtvaartuigen, een memorandum van overeenstemming tussen de Kazachse en Chinese regeringen over de uitvoering van het samenwerkingsplan voor de connectiviteit van het nieuwe economische beleid van Nurly Zhol en de bouw van de Silk Road Economic Belt, een overeenkomst over samenwerking tussen de Kazachse en Chinese regeringen bij het project van China dat Kazachstan van een supercomputer voorziet; een memorandum tussen het Kazachse ministerie van Financiën en de Chinese algemene douane-administratie over de versterking van de samenwerking bij de grensbescherming van intellectuele eigendomsrechten, een memorandum van overeenstemming tussen het Kazachse ministerie van Handel en Integratie en het Chinese ministerie van Handel, een protocol tussen de Kazachse Ministerie van Landbouw en de Chinese Algemene Administratie van de Douane inzake inspectie, quarantaine en veterinaire en sanitaire eisen voor zuivelproducten die worden geëxporteerd van Kazachstan naar China; een protocol tussen het Kazachse ministerie van Landbouw en de Chinese Algemene Douane-administratie inzake inspectie, quarantaine en veterinaire en sanitaire eisen voor wollen grondstoffen die vanuit Kazachstan naar China worden geëxporteerd, een protocol tussen het Kazachse Ministerie van Landbouw en de Chinese Algemene Douane-administratie op inspectie , quarantaine en veterinaire en sanitaire eisen voor vlas dat wordt geëxporteerd van Kazachstan naar China; en een technische specificatie van de uitwisseling van voorlopige informatie over goederen en voertuigen die over de douanegrenzen van Kazachstan en China worden vervoerd.

LR: Kazachse president Kassym-Jomart Tokayev en de Chinese president Xi Jinping. Fotocredit: akorda.kz.

“Onze ontmoeting vindt plaats aan de vooravond van het 70-jubileum van China. Dit is een belangrijke historische datum. Ik wil deze gelegenheid aangrijpen om u en de mensen van China van harte te feliciteren met deze datum. China nadert dit jubileum met groot succes in sociaaleconomische en politieke ontwikkeling. Ik geloof dat dit evenement van groot historisch belang is, niet alleen voor China maar ook voor de hele wereld. De hele wereld kijkt met grote aandacht toe naar de ontwikkeling van uw staat, 'zei Tokayev tijdens zijn 11-bijeenkomst in september met Xi.

Op zijn beurt prees Xi de ontwikkeling van Kazachstan en de eerste president van Kazachstan, Nursultan Nazarbayev.

“Onder leiding van de eerste president van Kazachstan, Nursultan Nazarbayev, heeft uw land indrukwekkend succes behaald en een ontwikkelingsmodel gecreëerd met nationale bijzonderheden. Toen u president werd, bracht u de drie beginselen van uw beleid naar voren: continuïteit, rechtvaardigheid en vooruitgang. Je doelen zijn om de economie te ontwikkelen, banen te creëren, corruptie te bestrijden en het niveau van sociale zekerheid te verhogen. Al deze voldoen aan de ambities van de bevolking van Kazachstan. Al uw ondernemingen streven hiernaar. Ik wens de vriendelijke mensen van Kazachstan welzijn en voorspoed, 'zei Xi tot Tokayev.

LR: Kazachse president Kassym-Jomart Tokayev en premier van de Staatsraad van China Li Keqiang. Fotocredit: akorda.kz.

Tokayev ontmoette ook in China de premier van de Staatsraad van China, Li Keqiang, die hem feliciteerde met de aanstaande 1 70e verjaardag van oktober in China. Hij merkte op dat de betrekkingen tussen Kazachstan en China zijn geslaagd in de economie en de ontwikkeling van transport en logistiek. De premier zei ook dat het staatsbezoek van Tokayev aan China de relaties zal versterken.

De twee staatshoofden zijn eerder bijeengekomen op de 13-14 juni Shanghai Co-operation Organisation (SCO) top in Bishkek, waar de SCO-lidstaten de Bishkek-verklaring hebben aangenomen om vrede, mensenrechten en ontwikkeling door samenwerking te bevorderen.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, China, EU, EU, Kazachstan, Kazachstan

Reacties zijn gesloten.