Verbind je met ons

EU

845 miljoen mensen hebben nog steeds toegang tot #DrinkingWater nodig om het 2030 #UN-doel te bereiken

DELEN:

gepubliceerd

on

Zeven landen bieden nog steeds minder dan de helft van hun bevolking toegang tot basis drinkwater, terwijl nog eens 40 landen geen basis sanitaire voorzieningen hebben voor ten minste 50% van de burgers, blijkt uit nieuw onderzoek.

Dat komt aan het licht na een nieuwe studie, getiteld Vooruitstrevende landen, onthult de meest en minst progressieve landen op basis van belangrijke sociale, ecologische en economische indicatoren. 

Het aandeel van de wereldbevolking dat gebruikmaakt van diensten voor veilig drinkwater was naar verluidt 71% in 2017, en nog eens 19% maakte gebruik van basisvoorzieningen. Dit betekent dat 785 miljoen mensen volgens de laatst beschikbare cijfers nog steeds geen toegang hebben tot zelfs maar basisdrinkwater. 

Van de 146 beoordeelde landen bieden slechts vier 100% van de bevolking toegang tot minimaal basisdrinkwater en elementaire sanitaire voorzieningen: Nieuw-Zeeland, Israël, Qatar en Singapore.

De VN heeft opgeroepen tot universele en gelijke toegang tot veilige en betaalbare drinkdiensten tegen 2030, om de vermijdbare gezondheidsrisico's veroorzaakt door verontreinigd of vervuild water te verminderen. Deze risico's omvatten infectieziekten zoals cholera, hepatitis A en buiktyfus.

Uit analyse blijkt dat de landen met de armste watervoorzieningen meer sterfgevallen als gevolg van infectieziekten kennen dan landen met betere voorzieningen. 

In landen waar minder dan 70% van de mensen toegang heeft tot basisdrinkwater, werden in 486 gemiddeld 100,000 sterfgevallen per 2018 mensen gemeld, vergeleken met slechts 88.3 sterfgevallen per 100,000 mensen in landen met betere drinkwatervoorzieningen. 

advertentie

Van de 146 landen met beschikbare gegevens over watervoorziening, kende de Centraal-Afrikaanse Republiek in 2018 de meeste sterfgevallen als gevolg van infectieziekten, met 1,209.3 gerapporteerde per 100,000 mensen. Slechts 54% van de bevolking heeft toegang tot minimaal basisdrinkwater en 25% heeft toegang tot elementaire sanitaire voorzieningen. 

Landen met een slechte watervoorziening hebben ook te maken met een hogere kindersterfte. Landen waar minder dan 70% van de bevolking toegang heeft tot basisdrinkwater rapporteerden 486 kindersterfte per 1,000 levendgeborenen, vergeleken met slechts 88.3 sterfgevallen per 1,000 levendgeborenen op andere locaties.

Landen met de armste watervoorzieningen: 

Land

Toegang tot minimaal basisdrinkwater (% van de bevolking)

Toegang tot ten minste elementaire sanitaire voorzieningen (% van de bevolking)

% van de bevolking met toegang tot basis drinkwater en basis sanitaire voorzieningen

Eritrea

19.29

11.26

2.17

Ethiopië

39.12

7.08

2.77

Tsjaad

42.54

9.55

4.06

Madagascar

50.62

9.69

4.91

Niger

45.8

12.9

5.93

Naast het beoordelen van watervoorziening en sanitaire voorzieningen, Vooruitstrevende landen analyseert rapporten van de Verenigde Naties, het Global Gender Gap Report, UNICEF en niet-gouvernementele organisaties om te onthullen welke landen de afgelopen vijf jaar de meeste vooruitgang hebben geboekt op weg naar mondiale gelijkheid.

Uit de analyse blijkt dat Noorwegen het meest vooruitstrevende land is, met 83.5% van de genderkloof en een score van 90.26 punten op 100 op de Social Progress Index. Dit meet indicatoren die bijdragen aan menselijke basisbehoeften, fundamenten van welzijn en kansen. 

Vergeleken met de streefgrenzen voor sleutelkwesties presteert de wereld ondermaats op veel aspecten van sociale vooruitgang in verhouding tot economische middelen. De grootste ondermaatse prestatie is water en sanitaire voorzieningen, die de afgelopen vijf jaar slechts een kleine verbetering hebben laten zien (+1.61 punten). 

Het onderzoek wordt gepubliceerd voorafgaand aan de World Water Week, die wordt georganiseerd door het Stockholm International Water Institute en begint op 25 augustus. Het evenement heeft tot doel mondiale waterkwesties aan te pakken, zoals voorziening, vervuiling en sanitaire voorzieningen, en gerelateerde internationale ontwikkelingsdoelen. 

De resultaten van het onderzoek.

Deel dit artikel:

Trending