Verklaring van hoge vertegenwoordiger / vice-president Mogherini en commissaris Stylianides over #WorldHumanitarianDay2019

| Augustus 20, 2019

Op dit jaar Wereld Humanitaire Dag, (19 augustus) de Europese Unie heeft hulde gebracht aan de inzet van degenen die hun leven riskeren om wereldwijd humanitaire hulp te bieden, aangezien het risico waarmee humanitaire hulpverleners worden geconfronteerd, blijft toenemen.

Het ondubbelzinnige respect van het internationale recht, de veiligheid en beveiliging van humanitaire hulpverleners en hun onbelemmerde toegang tot mensen in nood zijn een grote zorg voor de EU. 2019 is ook een sleuteljaar voor het internationaal humanitair recht, aangezien het 70-jubileum van de Conventies van Genève is gemarkeerd.

Hoge vertegenwoordiger / vice-president Federica Mogherini (afgebeeld) en commissaris voor humanitaire hulp en crisisbeheersing Christos Stylianides heeft de volgende verklaring afgelegd: “Schendingen van het internationale humanitaire recht blijven een van de meest cruciale uitdagingen voor de bescherming van burgers, evenals de bescherming van humanitaire en medische hulpverleners. Geweld tegen humanitaire hulpverleners treft burgers en voorkomt dat miljoenen mensen levensreddende hulp ontvangen. Levens redden mag geen levens kosten. Rond 400 zijn humanitaire hulpverleners het slachtoffer geweest van grote aanvallen in 2018, waardoor het het op één na slechtste jaar in de geschiedenis is geworden. Meer dan een derde van hen werd gedood en het andere derde werd gekidnapt. Wereld Humanitaire Dag is een gelegenheid om deze toegewijde humanitairen te eren en te pleiten voor hun veiligheid. Menselijkheid, onafhankelijkheid, neutraliteit en onpartijdigheid zijn de beginselen waarop humanitaire hulp is gebaseerd. Deze moeten hulpverleners beschermen, zodat ze vrij kunnen werken. De EU en haar lidstaten zijn wereldleider op het gebied van humanitaire hulp. Bevordering van principiële humanitaire hulp en respect voor het internationale humanitaire recht blijft de kern van ons internationale engagement. ”

De verklaring is beschikbaar online.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europese Commissie, Wereld Humanitaire Dag

Reacties zijn gesloten.