Verbind je met ons

Europese Commissie

Europese Commissie verhoogt de steun voor terrorismebestrijding, de preventie van #ViolentExtremism en vredesopbouw in #SriLanka

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie, via haar Instrument voor bijdrage aan stabiliteit en vrede, heeft 8.5 miljoen euro toegewezen ter ondersteuning van de inspanningen van Sri Lanka om gewelddadig extremisme te voorkomen, veerkracht van gemeenschappen op te bouwen en vrede en tolerantie te bevorderen. Het zal ook bijdragen aan het lopende vredesopbouwproces doordat intern ontheemden en vluchtelingen naar hun land kunnen terugkeren.

Deze toewijzing na de ontmoeting van hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Federica Mogherini eerder deze maand met de minister van Buitenlandse Zaken van Sri Lanka, waar ze onderstreepte de bereidheid van de EU om Sri Lanka te steunen in het licht van de uitdagingen van terrorisme en gewelddadig extremisme. De Paaszondag terroristische aanslagen in Sri Lanka doodde 258 mensen en verwondde nog veel meer.

Het voorkomen van en reageren op dergelijke terroristische aanslagen is een extra uitdaging voor Sri Lanka, naast tal van andere uitdagingen bij de overgang naar duurzame vrede na vele jaren van conflict, zoals vluchtelingen, intern ontheemden en land dat is geïdentificeerd als mogelijk besmet met mijnen en explosieve overblijfselen .

De steun van de Commissie van 8.5 miljoen euro zal een drieledige aanpak volgen: het zal Sri Lankaanse beleidsmakers, bevoegde autoriteiten en de veiligheids- en gerechtelijke afdelingen ondersteunen bij hun missie om terroristische dreigingen en aanslagen te voorkomen en erop te reageren op een manier die in overeenstemming is met de mensenrechten; het zal gericht zijn op de preventie van gewelddadig extremisme en zal relevante lokale belanghebbenden ondersteunen bij het ontwikkelen en verspreiden van positieve bewustmakingscampagnes, met name via partnerschappen met wereldwijde actoren op sociale media; en het zal bijdragen aan de laatste fasen van het opruimen van mijnen in de drie noordelijke districten van Sri Lanka, en gericht zijn op vredesopbouw om de nationale cohesie en verzoening te versterken.

Ga voor meer informatie over de betrekkingen tussen de EU en Sri Lanka naar de website van de delegatie van de Europese Unie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending