Europese Commissie verhoogt de steun voor terrorismebestrijding, de preventie van #ViolentExtremism en vredesopbouw in #SriLanka

| Augustus 15, 2019

De Europese Commissie, via haar Instrument bij te dragen aan stabiliteit en vrede, heeft € 8.5 miljoen toegewezen om Sri Lankaanse inspanningen te ondersteunen om gewelddadig extremisme te voorkomen, veerkracht van de gemeenschap op te bouwen en vrede en tolerantie te bevorderen. Het zal ook bijdragen tot het lopende vredesopbouwproces doordat intern ontheemden en vluchtelingen naar hun land kunnen terugkeren.

Deze toewijzing na de ontmoeting van hoge vertegenwoordiger / vice-president Federica Mogherini eerder deze maand met de minister van Buitenlandse Zaken van Sri Lanka, waar zij onderstreepte de bereidheid van de EU om Sri Lanka te ondersteunen in het licht van de uitdagingen van terrorisme en gewelddadig extremisme. De Paaszondag terroristische aanslagen in Sri Lanka doodde 258-mensen en verwondde veel meer.

Het voorkomen van en reageren op dergelijke terroristische aanslagen is een extra uitdaging voor Sri Lanka, samen met tal van andere uitdagingen in de overgang naar duurzame vrede na vele jaren van conflict, zoals vluchtelingen, ontheemden en land dat is geïdentificeerd als mogelijk besmet met mijnen en explosieve overblijfselen .

De steun van de Commissie 8.5m zal een drieledige aanpak volgen: het zal Sri Lankaanse beleidsmakers, bevoegde autoriteiten en de veiligheids- en gerechtelijke afdelingen ondersteunen in hun missie om terroristische bedreigingen en aanslagen te voorkomen en te beantwoorden op een wijze die aan de mensenrechten voldoet; het zal zich richten op het voorkomen van gewelddadig extremisme en zal relevante lokale belanghebbenden ondersteunen bij het ontwikkelen en verspreiden van positieve bewustmakingscampagnes, met name via partnerschappen met wereldwijde sociale media-actoren; en het zal bijdragen aan de laatste fasen van mijnopruiming in de drie noordelijke districten van Sri Lanka, en zal zich concentreren op vredesopbouw om de nationale cohesie en verzoening te versterken.

Bezoek voor meer informatie over de betrekkingen tussen de EU en Sri Lanka website van de delegatie van de Europese Unie.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , ,

Categorie: Een voorpagina, Europese Commissie, radicalisering, Veiligheid, Terrorisme

Reacties zijn gesloten.