#SecurityUnion - EU dicht hiaten tussen informatiesystemen voor beveiliging, grenzen en migratiebeheer

| 16-2019-XNUMX

De Raad heeft de Voorstel van de Commissie om belangrijke veiligheidskloven te dichten door EU-informatiesystemen voor veiligheid, migratie en grensbeheer op een intelligentere en doelgerichtere manier samen te laten werken.

A politieke prioriteit voor 2018-2019, de interoperabiliteitsmaatregelen zullen ervoor zorgen dat grenswachten en politieagenten toegang hebben tot de juiste informatie, waar en wanneer zij dit nodig hebben om hun taken uit te voeren.

Commissielid voor adoptie, migratie, binnenlandse zaken en burgerschap, Dimitris Avramopoulos, verklaarde zich verheugd over het volgende: "Een effectieve en echte veiligheidsunie heeft tot doel ervoor te zorgen dat de nationale autoriteiten en EU-agentschappen naadloos kunnen samenwerken door de punten te verbinden tussen onze migratie-, grens- en beveiligingsinformatiesystemen. Vandaag leggen we een cruciale pijler van dit project vast, en geven grenswachten en politieagenten de juiste instrumenten om de Europese burgers te beschermen ".

Julian King, EU-commissaris voor veiligheid, voegde hieraan toe: "Nu interoperabiliteit een juridische realiteit wordt, zullen de blinde vlekken die bestaan ​​in onze informatiesystemen binnenkort worden geëlimineerd. Degenen die in de frontlinie werken om EU-burgers veilig te houden, politieagenten en grenswachten, zullen efficiënte toegang hebben tot de informatie die zij nodig hebben, wanneer zij die nodig hebben. En criminelen zullen niet langer gemakkelijk door het net kunnen glippen. '

De adoptie is de laatste stap in de wetgevingsprocedure.

De tekst van de verordening wordt nu bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie en treedt 20 dagen later in werking. EU-LISA, het EU-agentschap dat verantwoordelijk is voor het operationele beheer van grootschalige informatiesystemen op het gebied van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid, begint vervolgens met de technische werkzaamheden voor de uitvoering van de interoperabiliteitsmaatregelen. Dit werk zal naar verwachting compleet zijn door 2023. De Commissie staat ook klaar om de lidstaten te helpen bij de uitvoering van de verordening.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europese Commissie

Reacties zijn gesloten.