Verbind je met ons

Brexit

Explainer: Chaos, of blijf kalm en ga door? Wat gebeurt er als May de #Brexit-stem verliest?

DELEN:

gepubliceerd

on

De Britse premier Theresa May moet goedkeuring krijgen voor haar Brexit-deal in het parlement. Maar critici staan ​​aan alle kanten in de rij om te zeggen dat ze zich ertegen zullen verzetten en de kans dat de regering een stem wint, ziet er momenteel klein uit, schrijft William James.

Dus wat gebeurt er als ze de stemming van 11 december verliest?

Als de deal wordt afgewezen, hebben de ministers volgens de wet 21 dagen de tijd om aan te geven hoe ze verder willen gaan. De regering heeft eerder gezegd dat als de overeenkomst wordt afgewezen, Groot-Brittannië de EU zal verlaten zonder een deal.

De realiteit is dat de enorme onzekerheid in de op vier na grootste economie ter wereld en een waarschijnlijke negatieve reactie van de financiële markten een veel snellere politieke reactie noodzakelijk maken.

ONTSLAG NEMEN

May zou kunnen aftreden als leider van de Conservatieve Partij, wat zou leiden tot een interne wedstrijd om haar te vervangen zonder algemene verkiezingen. Ze heeft tot nu toe vermeden vragen te beantwoorden over de vraag of ze zou aftreden.

VEROUDERD

advertentie

Een langdurige poging van enkele leden van May's eigen partij om van haar af te komen, zou een nieuwe impuls kunnen krijgen. Als 48 van de 315 conservatieve parlementsleden willen dat ze vertrekt, houdt de partij een vertrouwensstemming. Als ze verliest, is er een interne wedstrijd om haar te vervangen zonder algemene verkiezingen.

OPNIEUW ONDERHANDELEN

De regering zou kunnen proberen om opnieuw te onderhandelen over de voorwaarden van de deal, om extra concessies van de EU te vragen, en vervolgens een tweede stemming kunnen uitroepen om de parlementsleden om hun goedkeuring te vragen onder gewijzigde voorwaarden. May en de EU hebben gezegd dat de deal niet zal worden heropend.

De Labour-partij van de oppositie zou een vertrouwensstemming in de regering kunnen uitroepen om de controle over het land over te nemen zonder verkiezingen te houden.

Als een meerderheid van de parlementsleden tegen de regering van May stemt, heeft Labour 14 dagen om door middel van een stemming te bewijzen dat het een meerderheid in het parlement kan krijgen en zijn eigen regering kan vormen.

TERUG NAAR DE BALLOT

Als de regering van May een vertrouwensstemming verliest en Labour niet in staat is om een ​​nieuwe regering te vormen, worden er verkiezingen uitgeschreven. May zou zelf ook algemene verkiezingen kunnen uitschrijven als tweederde van de parlementsleden ermee instemt. May heeft gezegd dat algemene verkiezingen niet in het nationale belang zijn.

TWEEDE REFERENDUM

De route naar een tweede referendum over Brexit is onduidelijk, maar een luidruchtig contingent van parlementsleden in het parlement steunt een dergelijke stap. May heeft gezegd dat ze geen tweede referendum zal houden.

Theresa May begint de harde verkoop van de Brexit-deal

VERTRAGING OF ANNULEER BREXIT

De regering zou kunnen proberen de onderhandelingsperiode met de EU te verlengen om deze tijd te geven om te proberen een betere deal te bereiken, algemene verkiezingen te houden of een tweede referendum te houden.

Het kabinet zou ook kunnen proberen het voornemen om de EU te verlaten in te trekken.

May heeft gezegd dat ze het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU niet wil vertragen en de kennisgeving van voornemen om te vertrekken niet zal intrekken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending