Verbind je met ons

Denemarken

Deense premier #Rasmussen: 'De toekomst van de EU hangt af van hoe ze de uitdagingen van vandaag oplost'

DELEN:

gepubliceerd

on

Debat met de premier van Denemarken, Lars Løkke Rasmussen, over de toekomst van Europa De Deense premier Lars Løkke Rasmussen debatteerde over de toekomst van Europa met EP-leden© Europese Unie 2018 - EP 

De Deense premier Lars Løkke Rasmussen debatteerde woensdag (28 november) met Europarlementariërs en vicevoorzitter van de Europese Commissie, Valdis Dombrovskis, over de toekomst van Europa.

Lars Løkke Rasmussen prees de EU voor het brengen van vrede op het continent. Hij vervolgde met te zeggen dat de EU moet luisteren naar wat de Europese bevolking wil dat de EU in de toekomst zal zijn.

De EU moet meer doen

De heer Rasmussen zei dat de toekomst van de EU afhangt van de vraag of zij in staat is de grootste uitdagingen van vandaag op te lossen. Hij schetste vier gebieden waarop de EU volgens hem in de toekomst een sterke rol zou moeten spelen:

Migratie: “We zouden allemaal beter aan de burgers kunnen uitleggen wat de EU en de lidstaten al hebben bereikt. Sinds de crisis van 95 is het aantal migranten dat binnenkomt met 2015% afgenomen.”

Bestrijding van klimaatverandering: “Als we ambitieuze doelen stellen voor de groene transitie op Europees niveau, zullen we onze eigen industrie motiveren om koploper te zijn. In het belang van ons allemaal in Europa.”

De interne markt: “Het uitbreiden en moderniseren van de interne markt is van cruciaal belang. Het moet digitaal concurrerend zijn. Gegevens moeten vrij kunnen stromen.”

advertentie

Vrijhandel: “Het is onze plicht om de vrije handel veilig te stellen – zelfs onder historische druk.”

Leer van de Brexit

“We moeten de keuze van het Britse volk respecteren, maar we moeten ook van deze keuze leren. Veertig jaar lang kregen de Britten te horen hoe de Europese samenwerking hen tegenhield. Terwijl de Brexit in feite heeft onthuld hoe de Europese samenwerking problemen heeft opgelost waar de Britten nu alleen mee te maken hebben: het veiligstellen van open grenzen, probleemloze handel, vrede en veiligheid. In Groot-Brittannië is de regering misschien vergeten over te brengen wat we samen hebben bereikt.”

Denemarken hoort bij de EU

Premier Rasmussen zei dat Denemarken bij de EU hoort en dat de Denen geen onwillige Europeanen zijn.

“Het aandeel mensen dat de EU steunt is groter in Denemarken dan in de meeste andere Europese landen! En het aandeel Denen dat gelooft dat hun stem op Europees niveau wordt gehoord, staat op de tweede plaats van de achtentwintig lidstaten”, zei hij.

Hij denkt dat dit komt doordat Denemarken de afgelopen dertig jaar een open debat over de EU heeft gevoerd, waardoor de Denen een pragmatischer kijk op de EU hebben gekregen. De EU is een goede deal en de EU moet doorgaan met het bedenken van nuchtere oplossingen voor de huidige problemen, zei hij.

U kunt het plenaire debat terugkijken via EP Live en EbS+.

De interventies van de sprekers zijn beschikbaar door op de onderstaande links te klikken.

Voorzitter Antonio TAJANI, introductie

Lars Løkke RASMUSSEN, Deense premier

Valdis DOMBROVSKIS, Vice-voorzitter van de Europese Commissie

Manfred Weber (EPP, DE)

Jeppe KOFOD (S&D, DK)

Anders Primdahl VITISEN (ECR, DK)

Guy VERHOFSTADT (ALDE, BE)

Philippe Lamberts (GROENEN / EVA, BE)

Dennis de JONG (GUE/NGL, NL)

Laura AGEA (EFDD, IT)

Nicolaas Baai (ENF, FR)

Lars Løkke RASMUSSEN, Deense premier, antwoord

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending