Verbind je met ons

EU

EU-project verzamelt belanghebbenden in #Astana om door de staat gegarandeerde rechtsbijstand voor kwetsbare groepen te bespreken

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 2 november hield het door de EU gefinancierde project “Reforming Legal Aid For the Vulnerable in Kazakhstan”, uitgevoerd door de Eurasia Foundation of Central Asia (EFCA), een nationale conferentie 'Protecting the rights of vulnerability groups in Kazachstan: in search of a new model'. van door de staat gegarandeerde rechtsbijstand' met de financiële steun van de Soros Foundation-Kazachstan.

Afgevaardigden van de Mazhilis van de Republiek Kazachstan, vertegenwoordigers van het Ministerie van Sociale Ontwikkeling, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en andere departementen, advocaten, evenals vertegenwoordigers van niet-gouvernementele en internationale organisaties, mensenrechtendeskundigen vatten de belangrijkste resultaten samen van het project en bespraken actuele kwesties op het gebied van door de staat gegarandeerde rechtsbijstand.

Het project, gefinancierd door de EU voor een bedrag van 280,072 euro, was bedoeld om de bescherming van de individuele rechten van kwetsbare mensen te verbeteren, met name in de bredere strafrechtelijke en civiele rechtssystemen, door de toegang tot door de overheid gefinancierde rechtsbijstand te verbeteren.

Een van de belangrijkste resultaten van het project is het onderzoek dat in zeven regio's van Kazachstan is uitgevoerd om de bestaande belemmeringen bij het verstrekken van door de staat gegarandeerde rechtsbijstand aan kwetsbare sociale groepen aan het licht te brengen, waarna de deskundigen aanbevelingen hebben ontwikkeld om de wetgeving te verbeteren.

Zo werd tijdens de evenementen een ruimte gecreëerd voor het ontwikkelen van een gemeenschappelijke visie voor verdere stappen om het systeem van door de staat gegarandeerde rechtsbijstand te verbeteren, met deelname van vertegenwoordigers van de publieke sector, de advocatuur, het maatschappelijk middenveld en internationale organisaties, en deelnemers. werden geïnformeerd over de huidige status van de bescherming van de rechten van kwetsbare groepen in Kazachstan.

“Naast het onderzoek kon het project het publieke bewustzijn vergroten over de mechanismen om door de staat gegarandeerde rechtsbijstand te verkrijgen, en de internationale ervaring van Georgië bestuderen en analyseren. Wij zijn van mening dat het noodzakelijk is om de kwaliteit en beschikbaarheid van door de staat gegarandeerde rechtsbijstand aan kwetsbare groepen te verbeteren en deze meer gericht en afgestemd op hun behoeften te maken. Er is ook behoefte aan een uitbreiding van de categorieën ontvangers van dergelijke hulp in het kader van het door de staat gegarandeerde systeem voor rechtsbijstand, door de kosten van “juridische informatie” te verlagen, aldus Rinad Temirbekov, uitvoerend directeur van de Eurasia Foundation of Central Asia.

Het format van het evenement bestond uit een persconferentie voor de media, een nationale conferentie en een briefingsessie voor ambassades en internationale organisaties, waardoor een breed scala aan belanghebbenden kon worden bereikt, rekening houdend met hun activiteiten en belangen bij het beschermen van de rechten van kwetsbare groepen. van de populatie. Zo werd tijdens het evenement een platform gecreëerd om een ​​gemeenschappelijke visie te ontwikkelen op verdere stappen om het door de staat gegarandeerde rechtshulpsysteem te verbeteren, met deelname van vertegenwoordigers van de publieke sector, de advocatuur, het maatschappelijk middenveld en internationale organisaties.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending