Verbind je met ons

Voorpagina

Roemeense aanklagers onderzoeken cryptocurrency-financiering van #resist-demonstranten

DELEN:

gepubliceerd

on

Het directoraat voor onderzoek naar georganiseerde misdaad en terrorisme (DIICOT) in Roemenië onderzoekt 403 cryptocurrency-transacties. Deze transacties, ter waarde van in totaal 14 miljoen US dollar, vonden plaats over een periode van drie jaar, schrijft James Wilson.

Het geld kwam Roemenië binnen om #resist-groepen en andere ngo's te financieren die het National Anti-Corruption Directorate (DNA), Klaus Iohannis, Dacian Ciolos en de Save Romania Union (USR) politieke partij steunen. Bewijs leidt tot een virtuele portemonnee op het BLOCKCHAIN ​​online platform, gefinancierd door de Stefan Batory Foundation in Polen, die zelf rechtstreeks wordt gefinancierd door miljardair George Soros.

Dat melden gerechtelijke bronnen aan een journalist van luju.ro dat DIICOT een breed onderzoek had ingesteld naar de financiering van de #resist-beweging. Aanleiding voor dit onderzoek is dat er zorgen zijn geuit over witwasoperaties en georganiseerde misdaad om acties tegen de rechtsstaat uit te lokken.

Zorgen zijn onder meer de financiering van gewelddadige groepen demonstranten die in 2017 en 2018 en met name op 10 augustus 2018 acties organiseerden tegen de grondwet en artikel 397 van het Wetboek van Strafrecht in een poging de PSD-ALDE-regering omver te werpen.

Volgens door DIICOT verzamelde informatie werden eind oktober 2018 403 transacties gedaan vanuit deze portemonnee, voor een totaalbedrag van 14.9 miljoen dollar. Het geld lijkt te zijn gegaan naar organisaties die de straatprotesten hebben gepromoot die de afgelopen twee jaar in Roemenië hebben plaatsgevonden, waaronder de protesten van 10 augustus 2018.

advertentie

Al deze informatie is te vinden in de virtuele portemonnee op het BLOCKCHAIN ​​online platform, waarmee transacties in cryptovaluta worden uitgevoerd. Een screenshot van deze portemonnee in de afbeelding hieronder, die de totale waarde van transacties van meer dan 14.9 miljoen dollar laat zien.

Volgens aanwijzingen gevolgd door onderzoekers waren de ontvangers van het geld van de Stefan Batory Foundation-portemonnee niet alleen #resist-groepen, maar ook verschillende niet-gouvernementele organisaties waarvan bekend is dat ze aanhangers zijn van het DNA, Klaus Iohannis, Dacian Cioloş en de politieke partij USR.

Deze groepen omvatten Declic, VaVedem, Corruptia Ucide, Oradea Civic, Funky Citizens, Just, Casa Jurnalistului, Vice.com of Rezistenta TV. De laatste organiseerde interviews met de voormalige hoofdaanklager van de DNA, Laura Codruţa Kovesi, Monica Macovei en Raluca Prună.

Bronnen uit het DIICOT-onderzoek bevestigden ook aan luju.ro dat er in de weken voor de protesten van 10 augustus honderdduizenden euro's uit de bitcoin van #resist zijn gehaald. Er wordt aangenomen dat deze fondsen werden gebruikt voor de indrukwekkende logistiek die door de #resist-demonstranten werd gebruikt, waaronder het huren van accommodaties voor demonstranten die in andere steden woonden, het betalen van huur voor het geheime hoofdkwartier van de organisatoren, IT-apparatuur, het online promoten van berichten via sociale media, reiskosten, pamfletten, de beroemde 'Justice for All'-borden. Grote bedragen uit deze portemonnee werden direct omgezet in contanten bij geldautomaten die Bitcoin-transacties toestaan. Degenen die toegang hadden tot de #resist-portemonnee gebruikten het "localbitcoins" -systeem dat directe uitwisselingen mogelijk maakt tussen contante eigenaren in lokale valuta en degenen die bitcoin-fondsen wilden omzetten.

Deze onthullingen werpen de Roemeense protesten in een ander daglicht en roepen internationaal vragen op over wie er achter de protesten zat en wat de agenda werkelijk was.

James Wilson is oprichter en directeur van de International Foundation for Better Governance.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending