Verbind je met ons

Ziekten

Parlement roept op om 'alarmerende' verspreiding van #LymeDisease aan te pakken

DELEN:

gepubliceerd

on

De teek die wacht op een groen blad in het bos ©AP images/European Union - EP Geïnfecteerde teken en de ziekte lijken zich geografisch uit te breiden, zeggen EP-leden ©AP images/European Union - EP 

De EU moet plannen opstellen om de ziekte te bestrijden, de "stille epidemie" die wordt verspreid door teken, die nog steeds ondergediagnosticeerd is en ongeveer een miljoen Europeanen treft.

Europarlementsleden uitten hun bezorgdheid over de alarmerende snelheid waarmee Lyme-borreliose zich in de EU heeft verspreid, in een resolutie die donderdag bij handopsteking werd aangenomen. Ongeveer een miljoen EU-burgers lijden aan de ziekte.

De Commissie zou plannen moeten opstellen om de ziekte op Europees niveau te bestrijden, in overeenstemming met de ernst van deze stille epidemie, zeggen EP-leden. Ze stimuleren de oprichting van een Europees netwerk, inclusief de relevante belanghebbenden.

De ware omvang van Lyme-borreliose in de EU is onbekend vanwege het gebrek aan statistieken over deze ziekte en de zeer grote verscheidenheid aan definities en methoden voor het opsporen, diagnosticeren en behandelen ervan in de EU, zeggen EP-leden. Veel patiënten krijgen niet snel de diagnose en hebben ook geen toegang tot een geschikte behandeling. De ziekte wordt ondergediagnosticeerd vanwege de moeilijkheden bij het opsporen van symptomen en het ontbreken van geschikte diagnostische tests.

De Europese Commissie moet uniforme surveillanceprogramma's opzetten en met de lidstaten samenwerken om gestandaardiseerde diagnostische tests en behandelingen mogelijk te maken.

EP-leden roepen ook op tot meldingsplicht in alle lidstaten die door de ziekte zijn getroffen, en voor het bevorderen van individuele tekenpreventie- en bestrijdingsmaatregelen om de verspreiding van de Borrelia-bacterie tegen te gaan.

Achtergrond

advertentie

Lyme-borreliose is de meest voorkomende zoönotische ziekte in Europa, met naar schatting 650,000 - 850,000 gevallen en een hogere incidentie in Centraal-Europa. Infectie vindt plaats in het lente-zomersemester (van april tot oktober) en borreliose wordt erkend als een beroepsziekte voor boeren, bosbouwers en veldonderzoekers.

Geïnfecteerde teken en de ziekte lijken zich geografisch uit te breiden, waarbij gevallen nu ook worden geregistreerd op grotere hoogten en breedtegraden, evenals in dorpen en steden. De vermoedelijke oorzaken zijn onder meer veranderingen in landgebruik, door bebossing van grond van lage kwaliteit of de uitbreiding van invasieve planten, klimaatverandering, opwarming van de aarde, te hoge luchtvochtigheid en andere activiteiten die verband houden met menselijk gedrag.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

Trending