Verbind je met ons

EU

​Bezoek van de delegatie van de Commissie buitenlandse zaken van het Europees Parlement aan #Kazachstan versterkt de dialoog en het wederzijds begrip

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 17 en 18 augustus 2018 bracht de delegatie van de Commissie buitenlandse zaken van het Europees Parlement (EP), bestaande uit parlementariërs uit Roemenië, Portugal, Spanje, Polen, Letland en het Verenigd Koninkrijk, een officieel bezoek aan Kazachstan.

Het doel van het bezoek van de delegatie van het EP, onder leiding van vicevoorzitter van de Subcommissie mensenrechten Cristian Dan Preda, was de verdere ontwikkeling van de interparlementaire samenwerking en de uitwisseling van ervaringen op het gebied van wetgeving.

Tijdens het bezoek had de delegatie een ontmoeting met vice-voorzitter van de Majilis (Tweede Kamer van het parlement van Kazachstan) Vladimir Bozhko, voorzitter van de Commissie constitutionele wetgeving, rechtsstelsel en wetshandhavingsorganen van de Senaat (Eerste Kamer van het parlement van Kazachstan ) Georgy Kim, voorzitter van de Commissie Internationale Zaken, Defensie en Veiligheid van de Majilis Mukhtar Yerman, voorzitter van de Mensenrechtencommissie onder de president van Kazachstan, plaatsvervanger van de Majilis Kuanysh Sultanov, minister van Buitenlandse Zaken Kairat Abdrakhmanov, plaatsvervangend procureur-generaal Andrei Lukin, evenals vice-minister van het ministerie van Sociale Ontwikkeling Sergey Konovalov.

De taak van de effectieve implementatie van gemeenschappelijke doelstellingen, beginselen en prioriteiten, zoals uiteengezet in de versterkte partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen Kazachstan en de Europese Unie, ondertekend in 2015, werd het belangrijkste onderwerp van de onderhandelingen.

The sides discussed topical issues of the international agenda, including Kazakhstan’s activities in the UN Security Council, the role of our country in ensuring global nuclear security, Astana’s efforts focused on eliminating consequences of nuclear tests, the peaceful settlement in Syria within the framework of the Astana Process, restoring peace in Afghanistan, as well as the preparation of the new Strategy of the European Union for Central Asia.

Tijdens de bijeenkomsten wisselden de partijen ook van gedachten over de situatie in Oekraïne en Iran, evenals op het Koreaanse schiereiland. Bijzondere aandacht werd besteed aan de samenwerking tussen de Europese Unie en Kazachstan in het kader van de hulpprogramma's voor de wederopbouw van Afghanistan.

De belangrijke rol van de Parlementaire Samenwerkingscommissie Kazachstan-EU (PCC) bij de ontwikkeling van de politieke dialoog werd onderstreept. Jaarlijkse PCC-bijeenkomsten worden effectief gebruikt als locatie voor Kazachse en EU-parlementariërs om “hun horloges te synchroniseren” over alle belangrijke kwesties van interactie. De reguliere 15e vergadering van de PCC vond plaats op 11 en 12 mei 2018.

advertentie

Europese en Kazachse parlementariërs spraken hun vertrouwen uit dat interparlementaire samenwerking in de toekomst een solide basis zal blijven voor het versterken van de banden tussen Kazachstan en de Europese Unie.

Tijdens de bijeenkomst in de Majilis van het parlement van Kazachstan informeerde de voorzitter van de Commissie voor de Rechten van de Mens onder de president van Kazachstan, Kuanysh Sultanov, zijn Europese collega's over de hervormingen van de rechterlijke en wetshandhavingssystemen die door Kazachstan worden uitgevoerd.

Tijdens hun ontmoeting met plaatsvervangend procureur-generaal Lukin kregen de leden van het Europees Parlement uitvoerige antwoorden op de vragen die zij stelden over de mensenrechten en specifieke gerechtelijke procedures, waaronder de zaken van Elena Semenova, Muratbek Tungishbaev, Max Bokaev en anderen. Er werd vooral benadrukt dat er in Kazachstan geen “politieke gevangenen” zijn, maar degenen die veroordeeld zijn of tegen wie een onderzoek loopt wegens specifieke strafbare feiten en corruptiemisdrijven.

De delegatie kreeg ook te horen dat marteling, geweld en andere wrede of vernederende behandelingen of bestraffingen tegen wie dan ook verboden zijn door de grondwet van de Republiek Kazachstan. Bovendien worden bestaande gevallen van mishandeling van gevangenen en andere personen grondig onderzocht, en zijn de verantwoordelijken veroordeeld met passende straffen.

Het feit dat Kazachstan openstaat voor samenwerking met het Europees Parlement en andere Europese en internationale instellingen om op een objectieve manier de gevallen te beoordelen die aanleiding kunnen geven tot bezorgdheid, werd onder de aandacht van de delegatie gebracht.

Ambassadeur van Kazachstan in België, Aigul Kuspan, merkte op dat het bezoek van Europese parlementariërs heeft bijgedragen aan een constructieve dialoog en een diepgaand begrip van de lopende processen in het land. De actieve uitwisseling van parlementaire delegaties geeft een extra impuls aan de verdere ontwikkeling van de bilaterale samenwerking tussen Kazachstan en de EU. De Permanente Missie van Kazachstan bij de EU besteedt specifieke aandacht aan werkzaamheden gericht op het versterken van de interparlementaire samenwerking en assisteert de Europese partners actief bij het organiseren van bijeenkomsten met vertegenwoordigers van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties en het maatschappelijk middenveld van Kazachstan.

Zo worden de kwesties van de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting regelmatig op transparante en constructieve wijze besproken binnen het kader van de Subcommissie Justitie en Rechtsstaat EU-Kazachstan en van de Dialoog over de Mensenrechten. Regelmatige bijeenkomsten van deze organen zijn gepland voor 20-21 november 2018 in Brussel.

Bovendien wordt op uitnodiging van de Permanente Vertegenwoordiging van de Republiek Kazachstan bij de Europese Unie verwacht dat de voorzitter van de Subcommissie Mensenrechten, Pier Antonio Panzeri, dit najaar Astana zal bezoeken. Een bezoek van een missie van het Openbaar Ministerie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Ministerie van Justitie van Kazachstan aan Brussel zal naar verwachting in november plaatsvinden om de kwesties van de rechtsstaat en de mensenrechten in het Europees Parlement te bespreken .

Regarding the episode that took place in Almaty during the visit of the MEPs and that was mentioned in the AFET’s press statement, we would like to draw attention to the fact that the information about the alleged detention of some persons by police officers in order to prevent their meetings with members of the delegation does not correspond to reality. Moreover, the law enforcement bodies did not apply any measures towards those persons, who, in turn, did not lodge any complaints against the police officers.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending