Verbind je met ons

EU

Geen verbetering in respect voor EU-waarden: EP-leden verminderen steun voor #Turkey met 70 miljoen euro

DELEN:

gepubliceerd

on

De leden van de Begrotingscommissie zijn overeengekomen om 70 miljoen euro aan pretoetredingsfondsen voor Turkije te schrappen, omdat niet is voldaan aan de voorwaarden om de rechtsstaat te verbeteren.

Afgelopen november besloten het Parlement en de Raad tijdens de begrotingsonderhandelingen om 70 miljoen euro aan pretoetredingsfondsen voor Turkije in de reserve te plaatsen (70 miljoen euro aan vastleggingskredieten en 35 miljoen euro aan betalingskredieten), op voorwaarde dat “Turkije meetbare, voldoende verbeteringen op het gebied van de rechtsstaat, democratie, mensenrechten en persvrijheid, aldus het jaarverslag van de Commissie.”

De Jaarverslag van de Commissie over Turkije, gepubliceerd op 17 april 2018, concludeerde: “Turkije heeft zich aanzienlijk afgekeerd van de Europese Unie, met name op het gebied van de rechtsstaat en de grondrechten en door de verzwakking van effectieve checks and balances in het politieke systeem.”

Er is dus niet voldaan aan de door de begrotingsautoriteit gestelde voorwaarde, benadrukken leden van de Begrotingscommissie.

Zij steunen dan ook de ontwerp van gewijzigde begroting 5/2018, waarin de Commissie voorstelt de 70 miljoen euro die voor Turkije is gereserveerd over te dragen om het Europees nabuurschapsinstrument te versterken door middel van vastleggingskredieten – om acties te dekken die verband houden met de migratieroute door het centrale Middellandse Zeegebied en om een ​​deel van de EU-belofte voor Syrië na te komen – en om de humanitaire hulp te stimuleren door € 35 miljoen via betalingskredieten.

De ontwerpverslag by Siegfried Muresan (EVP, RO) is aangenomen met 27 stemmen, één tegen en vier onthoudingen.

Volgende stappen

advertentie

Om van kracht te worden moet het ontwerp van gewijzigde begroting worden goedgekeurd via een plenaire stemming in het Parlement, gepland voor 3 oktober.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending