Verbind je met ons

Milieu

EU-strategie om # plastic afval te verminderen: meer recycling, verbod op microplastics

DELEN:

gepubliceerd

on

De EU wil dat alle plastic verpakkingen in 2030 recyclebaar zijn. Europarlementariërs zijn al in gesprek over een verbod op bepaalde kunststoffen voor eenmalig gebruik.

Cheap and durable plastics are widely used , but their soaring popularity has been accompanied by growing amounts of plastic waste and marine litter, which affects the environment and people’s health.

Elk jaar wordt in de EU ongeveer 26 miljoen ton plastic water geproduceerd. Minder dan 30% ervan wordt gerecycled, terwijl een deel voor verwerking naar niet-EU-landen wordt geëxporteerd. De rest gaat ofwel naar de landerijen, wordt verbrand of komt niet in de natuur terecht, ook niet op het strand of in bossen, rivieren en zeeën.

In een poging om plastic vervuiling aan te pakken, stelde de Europese Commissie een voorstel voor plastic strategie met als doel ervoor te zorgen dat elk stuk plastic verpakking door 2030 kan worden hergebruikt of gerecycled, evenals van het verminderen van het verbruik van plastic voor eenmalig gebruik en het gebruik van micro-plastics.

Micro-plastics 
  • verwijzen naar zeer kleine deeltjes (<5 mm) plastic materiaal;
  • kan onbedoeld worden gevormd door de slijtage van grotere stukken plastic, zoals synthetisch textiel, en;
  • of kan opzettelijk worden vervaardigd en opzettelijk worden toegevoegd aan producten zoals cosmetica die kunnen worden weggespoeld (bijvoorbeeld gezichts- of bodyscrubs).

Het Belgische ECR-lid Mark Demesmaeker is de Europarlementariër die de strategie door het Parlement stuurt. Zijn rapport dringt aan op een verbod op opzettelijk toegevoegde microplastics in cosmetica, producten voor persoonlijke verzorging, wasmiddelen en schoonmaakproducten tegen 2020, evenals op een minimum aan recycle-inhoud voor sommige plastic producten, evenals kwaliteitsnormen voor gerecyclede kunststoffen. Hij stelt ook voor dat bedrijven minder microplastics vrijgeven bij de productie van producten als textiel, banden, verf en sigarettenpeuken.

The MEP said it was time for the EU to act: “Up until now we have been outsourcing our plastic waste problems to countries like China and China has recently decided to ban all imports of EU waste plastics so we have to act now, we have to innovate, we have to invest.”

De milieucommissie stemt donderdag 13 september over zijn rapport.

advertentie

Daarnaast debatteren EP-leden momenteel ook over een voorstel om bepaalde kunststoffen voor eenmalig gebruik te verbieden zoals bestek, borden en ballonstokken, evenals goederenverpakbedrijven die een bijdrage leveren aan de kosten van het opruimen van afgedankte kunststoffen. De stemming in de plenaire vergadering zal naar verwachting in oktober plaatsvinden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending