Verbind je met ons

EU

Europarlementsleden eisen dringend EU-actie tegen de alarmerende situatie voor vluchtelingen in #Libya

DELEN:

gepubliceerd

on


GUE/NGL roept de EU en de lidstaten op om dringend actie te ondernemen om vluchtelingen en migranten in Libië naar veiligheid in de EU te evacueren en de steun aan de zogenaamde Libische kustwacht op te schorten.

GUE/NGL probeert deze kwestie op de agenda van de plenaire zitting van het Europees Parlement volgende week te plaatsen en houdt een gebeurtenis met meer informatie van de mensen op de grond.

De afgelopen dagen is de situatie van duizenden vluchtelingen en migranten die in Tripoli zijn vastgehouden en gestrand, verslechterd door het escalerende geweld tussen milities.

Veel van deze vluchtelingen en migranten behoren tot de duizenden die sinds februari 2017 naar Italië hebben geprobeerd te ontsnappen, maar werden onderschept en teruggestuurd naar Libië door de door de EU gesteunde Libische kustwacht. Velen zitten nu vast in detentiecentra zonder voedsel en water.

Uit rapporten blijkt dat de afgelopen week ten minste zes mensen zijn omgekomen van de honger.

De recente gevechten hebben er ook toe geleid dat bewakers detentiecentra ontvluchten, waardoor vluchtelingen nog kwetsbaarder worden voor gewapende groepen en mensenhandelaars.

De UNHCR verklaarde Libië onveilig voor terugkeer, regeringen opdragen om toevlucht te bieden aan iedereen die het land ontvlucht.

advertentie

Europarlementariër Marie-Christine Vergiat legt uit: “We hebben maandenlang de verslechtering van de situatie in Libië aan de kaak gesteld en de gevolgen voor migranten uit Sub-Sahara-landen van de Europese onderhandelingen met de Libische ‘regering’, die slechts een klein deel van het land controleert, terwijl de rest wordt gecontroleerd door verschillende milities.”

“Er zijn al meer dan 8,000 vluchtelingen en migranten achtergelaten in Tripoli zonder voedsel of water.

“De situatie is zo verslechterd dat de UNHCR voorstelt Libië te verlaten.

“We roepen op tot een debat in de plenaire vergadering met als doel deze mensen door de UNHCR uit Libië te laten evacueren en een einde te maken aan alle refoulement van migranten naar Libië”, besluit Vergiat.

Internationale organisaties zeggen ook dat ze zich niet door Tripoli kunnen verplaatsen vanwege veiligheidsoverwegingen en de Hoge Commissaris van de VN voor de Vluchtelingen heeft zelfs gesuggereerd dat de UNHCR zich misschien terugtrekt uit het land.

EP-leden Marie-Christine Vergiat en Martina Anderson dienden in Prioriteit schriftelijke vragen gericht aan de Raad en de Commissie over deze kwestie met de steun van 20 EP-leden van verschillende fracties, waaronder de Groenen/EFA, S&D, EEP en GUE/NGL.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending