#Tunisia: Europarlementariërs back duty-free invoer van Tunesische olijfolie met EU-producent waarborgen

| 11 maart 2016 | 0 Reacties

EP-leden hebben donderdag noodmaatregelen in de wet omgezet om de economie van Tunesië te helpen door 70,000-tonnen olijfolie van eerste persing vrij van rechten te importeren in 2016 / 17, na het toevoegen van waarborgen voor Europese olijfolieproducenten. Deze omvatten een tussentijdse beoordeling van de effecten van de maatregelen, bijwerking ervan als ze schadelijk blijken te zijn en ervoor te zorgen dat de invoer van begin tot eind wordt gevolgd. De nood-quotum werd goedgekeurd door 500 stemmen voor 107, met 42 onthoudingen.

"De goedkeuring van deze noodmaatregelen is goed nieuws voor Tunesië, dat met zeer ernstige problemen wordt geconfronteerd. Een verhoging van het quotum voor olijfolie met nulrecht, zonder de totale exporthoeveelheden te verhogen, zal essentiële hulp voor Tunesië opleveren en zal de Europese markt waarschijnlijk niet destabiliseren. Het gaat hier om het succes van de overgang van Tunesië naar democratie, die niet alleen voor Tunesië, maar voor de Europeanen van vitaal belang is ", zei rapporteur Marielle de Sarnez (ALDE, Frankrijk) na de stemming.

De stemming volgt op de instemming van de Raad om de verzoeken van het Parlement om aanvullende waarborgen in te willigen. Deze omvatten een evaluatie halverwege de looptijd, een belofte om de maatregelen bij te werken als ze de Europese olijfolieproducenten schade toebrengen, een "trackingclausule" -verplichting om ervoor te zorgen dat alle olijfolie onder het quotum volledig wordt verkregen en rechtstreeks uit Tunesië wordt vervoerd, en ook de mogelijkheid schrapt om de verlenging van de noodmaatregelen na de eerste twee jaar te "overwegen".

De tekst moet nog formeel worden goedgekeurd door de EU-Raad. Het treedt in werking 20 dagen na de publicatie ervan in het EU-Publicatieblad nadat de twee medewetgevers het tijdens de plenaire zitting van april hebben ondertekend.

Lees details over de noodmaatregelen

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Voedsel, Tunesië

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Linkermenupictogram