Verbind je met ons

Tunesië

De Commissie kondigt bijna 127 miljoen euro aan ter ondersteuning van de uitvoering van het Memorandum of Understanding met Tunesië en in lijn met het tienpuntenplan voor Lampedusa

DELEN:

gepubliceerd

on

Ter ondersteuning van de uitvoering van het Memorandum of Understanding (MoU) over een strategisch en alomvattend partnerschap tussen de EU en Tunesië kondigt de Commissie vandaag 60 miljoen euro aan begrotingssteun aan Tunesië aan, evenals een pakket operationele bijstand op het gebied van migratie ter waarde van ongeveer 67 miljoen euro. die nu respectievelijk in de komende dagen zullen worden uitbetaald en snel zullen worden gecontracteerd en geleverd. 

De aankondiging volgt op het telefoongesprek van gisteren tussen Olivér, commissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding Varhelyi (afgebeeld) en de Tunesische minister van Buitenlandse Zaken Nabil Ammar, om het belang te bespreken van voortdurende resultaten bij de uitvoering van het MoU en in het bijzonder van prioritaire acties. Een delegatie van ambtenaren van de Commissie zal volgende week Tunesië bezoeken om de uitvoering van het MoU te bespreken, met name de prioritaire acties.

De EU en Tunesië zijn vastbesloten snel vooruitgang te boeken bij de uitvoering van het MoU, waarbij prioriteit wordt gegeven aan acties op het gebied van migratie, de samenwerking om de smokkelnetwerken aan te pakken en met intensievere EU-steun voor capaciteitsopbouw van de Tunesische rechtshandhavingsautoriteiten, evenals steun voor vrijwillige terugkeer en re-integratie van migranten naar hun land van herkomst, met volledige inachtneming van het internationaal recht.

De Commissie versnelt de uitvoering van lopende programma’s en acties in het kader van het nieuwe steunpakket van 105 miljoen euro voor migratie, gekoppeld aan het MoU, dat zal helpen de urgente situatie in Lampedusa aan te pakken, in overeenstemming met het tienpuntenplan voor Lampedusa.

Dit nieuwe pakket zal zorgen voor de herinrichting van zoek- en reddingsvaartuigen, voertuigen en andere uitrusting voor de Tunesische kustwacht en marine, bescherming van migranten in Tunesië in samenwerking met UNHRC en terugkeer en re-integratie vanuit Tunesië naar de landen van herkomst, in samenwerking met IOM . Er is ook voorzien in de levering van nieuwe schepen, thermische camera's en andere operationele bijstand, gekoppeld aan de nodige opleiding.

Het Memorandum of Understanding is beschikbaar hier.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending