Verbind je met ons

Voorpagina

#HUMANRIGHTS Kazachstan's steeds kleiner wordende ruimte voor afwijkende meningen

DELEN:

gepubliceerd

on

Kazachse olie

Door Casey Michel

Nu zowel de olieprijzen als de Russische roebel naar hun respectieve bodem blijven zoeken, vertoont de economische maalstroom van Kazachstan geen tekenen van vertraging. 2016 lijkt in ieder geval slechter te worden dan 2015: niet alleen is Kazachstan nu verloor meer dan 50% van zijn waarde ten opzichte van de dollar sinds de ontkoppeling afgelopen augustus, maar de Economist Intelligence Unit verwacht dat het land dat zal blijven doen. een recessie doorstaan voor het eerst sinds 1998. Dit alles terwijl het megalietkoolwaterstofproject van het land dat laat zien geen tekenen dat het land dichter bij voltooiing zal komen, terwijl het land daar geen aanwijzingen voor vertoont politieke hervormingen door te voeren die al lang hadden moeten plaatsvinden, en terwijl de zeventigjarige president Noersoeltan Nazarbajev zijn tweede kwart eeuw ingaat als leider van het land.

Instead, the government’s energies have focused on tamping down any critique it may find coming from any end of the political spectrum. Astana’s latest round of crackdowns took the form of sentencing a pair of activists, Serikzhan Mambetalin and Ermek Narymbaev, on claims of ‘aanzetten tot nationale verdeeldheid'.

Narymbaev and Mambetalin – who received three and two years in prison, respectively – have also been “barred […] from civic activities for five years,” according to Human Rights Watch. The activists’ crimes? Facebook postings. As van EuraziëNet Joanna Lillis gedetailleerd, “Narymbayev and Mambetalin were arrested in October on charges of fomenting ethnic strife in Facebook postings related to an unpublished book written by another anti-government activist, Murat Telibekov.”

De berichten gingen over het onderwerp Kazachs nationalisme, dat een grote vlucht heeft genomen na zowel de toetreding van Kazachstan tot de Euraziatische Economische Unie als het neo-imperialistische beleid van het Kremlin via de voormalige Sovjet-Unie, vooral vanuit Oekraïne. Astana is sindsdien op zijn hoede gebleven voor het openlijk aanwakkeren van het Kazachse nationalisme, vooral nadat de Russische president Vladimir Poetin slaagde er niet in terug te dringen tegen beweerde bedreigingen tegen de etnisch Russische bevolking in het noorden van Kazachstan. De veroordeling van Narymbaev en Mambetalin tilt de zorgen van Astana echter naar een ander niveau.

Dat gezegd hebbende, zal de veroordeling waarschijnlijk weinig doen om het gehuil van Russische nationalisten over de vervolging in Noord-Kazachstan te onderdrukken – al was het maar omdat Narymbaev en Mambetalin niet de enige activisten zijn die Astana op het oog heeft met eenvoudige retoriek. In december kreeg blogger Yermek Taychibekov vier jaar gevangenisstraf op beschuldigingen die vergelijkbaar waren met die van Narymbaev en Mambetalin, en die rechtstreeks voortvloeiden uit de beschuldigingen van Taychibekov. Facebook-berichten. Maar waar Narymbaev en Mambetalin de verdiensten van het Kazachse nationalisme bespraken, besteedde Taychibekov het grootste deel van zijn tijd aan het uitbazuinen van steun voor de neo-imperialistische plannen van Rusland in Centraal-Azië.

advertentie

Indeed, Taychibekov’s views far outpaced anything the Kremlin had espoused thus far. Over the past two years, Taychibekov had called for Russia to annex Kazakhstan outright, tapped Putin as a ‘White Khan’, and claimed that some 80 percent of ethnic Kazakhs would prefer a return to the Russian empire. As Taychibekov, an ethnic Kazakh, explained following the fallout from the Crimean annexation, “I’m not a Russian fascist. I’m a Russian imperialist.”

To be sure, Taychibekov’s views seemed to gain little traction in the broader Kazakh community – his beliefs that environmental movements were “American-funded” or that China would rule Texas by the 2030s didn’t carry much water. One Kazakhstani publication even named him one of the country’s most prominent ‘anti-helden'.

Taychibekovs opvattingen waren in strijd met Astana's belijdenis van soevereiniteit en onafhankelijkheid; als zodanig was de blogger dat ook in een psychiatrisch centrum geplaatst. His Facebook page has now become a repository for others. But his sentencing, along with Narymabev’s and Mambetalin’s, shows just how anxious Kazakhstan has become about internal fracture. Given Russian nationalists’ continuing claims to northern Kazakhstan – or ‘Zuiden van Siberië‘, as they call it – and the degrading economics of both Kazakhstan and Russia, the jailings aren’t likely to be Astana’s last.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending