Verbind je met ons

Kazachstan

De haperende PR-campagne van het oude Kazachstan

DELEN:

gepubliceerd

on

Tijdens haar parlementaire toespraak Op 3 februari 2022 wierp het Britse parlementariër Dame Margaret Hodges licht op een groep individuen die banden hadden met de voormalige president van Kazachstan, Nursultan Nazarbayev, die op illegale wijze miljarden dollars door het Verenigd Koninkrijk had gesluisd – schrijft Poul Andreasen

Met het vertrek van Nazarbajev uit de macht en de opkomst van Kassym-Jomart Tokajev als de nieuwe president, doemt er nu een aanzienlijke uitdaging op voor de zogenaamde Oud-Kazachstan-elites, die een existentiële bedreiging vormen voor hun status quo. De bevolking van Kazachstan verlangt sterk naar gerechtigheid, en Tokajev heeft blijk gegeven van een vastberaden inzet om die gerechtigheid te verwezenlijken. In deze context biedt het starten van vervolgingen tegen deze corrupte individuen in Kazachstan niet alleen mogelijkheden voor het terugvorderen en repatriëren van bezittingen, maar geeft het ook de bereidheid van Groot-Brittannië aan om samen te werken bij het nastreven van gerechtigheid.

Na zijn inauguratie als president in 2019 startte Tokajev de ontmanteling van het Nazarbajev-regime door contracten in te trekken die waren toegekend aan Nazarbajevs familieleden en andere invloedrijke figuren uit de directe omgeving van de voormalige president. Bovendien ondernam hij beslissende actie door familieleden van de voormalige leider uit hun regeringsposities te verwijderen en de daarmee samenhangende overheidscontracten op te zeggen. Tokajevs campagne tegen corruptie kreeg echter nog meer momentum toen er wijdverbreide protesten uitbraken, aangewakkerd door de verontwaardiging over sociale ongelijkheid. Helaas werden deze protesten uitgebuit als een kans om in januari 2022 een staatsgreep te organiseren, met als doel Karim Masimov, het hoofd van de KNB (geheime politie), tot premier te benoemen, waardoor het leiderschap in Oud-Kazachstan effectief werd hersteld.

Tegen de verwachting in leidde de chaos niet tot de ondergang van Tokayev. Uiteindelijk is de bestelling succesvol hersteld. Masimov, werd aangehouden en vervolgens schuldig bevonden aan verraad en machtsmisbruik. Zijn veroordeling benadrukte de omvang van zijn ongeoorloofde acties en hun schadelijke impact op het land.

Voor het team van Masimov was het feit dat hij er niet in slaagde de controle over Kazachstan over te nemen een verwoestende tegenslag. Zonder de bescherming van de regering-Nazarbajev vertrouwt de factie uit Oud-Kazachstan nu op internationale lobby- en mediacampagnes onder leiding van miljardair-oligarchen om invloed uit te oefenen. Hun doelstellingen omvatten onder meer het veiligstellen van de vrijlating van de gevangengenomen Massimov.

Oude figuren uit Kazachstan, waaronder Masimov, blijven steun genieten van prominente public relations-adviseurs en hebben wereldwijd journalisten ingehuurd, van wie velen financieel hebben geprofiteerd tijdens het bijna drie decennia durende Nazarbayev-tijdperk. Dit ondersteuningsnetwerk strekt zich uit tot gepensioneerde buitenlandse regeringsfunctionarissen, met name David A. Merkel, een voormalig ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken die talloze lovende artikelen over president Nazarbayev heeft geschreven en heeft aangeboden overdreven lof aan hem tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse congres. Het is met name vermeldenswaard dat Nazarbayev heeft betaald £ 20 miljoen (US $ 29.1 miljoen) om de diensten van de voormalige Britse premier Tony Blair veilig te stellen.

David Merkel volhardde in zijn inspanningen en publiceerde talloze kritische artikelen waarin hij zich richtte op de regering-Tokajev en waarin hij pleitte voor sancties van de Amerikaanse regering tegen Kazachstaanse regeringsfunctionarissen, waarbij hij het regime als autocratisch bestempelde. Bovendien lobbyde hij met succes bij een VN-werkgroep om de onvoorwaardelijke vrijlating van Masimov te eisen. Het is opmerkelijk dat het besluit van de VN-werkgroep uitsluitend gebaseerd was op de mening van een niet openbaar gemaakte bron.

advertentie

Masimov is verre van het Nelson Mandela-imago dat Merkel wil projecteren. Zijn beschrijving van de detentie van Masimov als “vergelijkbaar met de arrestatie in Washington James A. Baker III… in ketenen op het hoogtepunt van hun dienst aan hun land”, is niet alleen absurd maar ook beledigend voor de vooraanstaande voormalige minister van Buitenlandse Zaken. Afgezien van het verraad, de dood en de vernietiging die hij in januari 2022 teweegbracht, komt Masimovs meest flagrante schending van de mensenrechten voort uit de ongebreidelde corruptie die hij in Kazachstan in stand heeft gehouden en die de bevolking van het land miljarden dollars heeft gekost.

Schandalen over de verkoop van de natuurlijke hulpbronnen van het land, markttoegang en overheidscontracten die verband houden met Masimov blijven regelmatig aan de oppervlakte komen. Twee opmerkelijke voorbeelden zijn onder meer meldingen van € 12 miljoen steekpenning van Airbus in ruil voor een contract ter waarde van € 2 miljard voor 45 Franse helikopters, evenals een transactiebetaling van $ 64 miljoen door het Zweedse telecombedrijf Telia aan een bedrijf dat wordt gecontroleerd door Masimovs proxy, Aygul Nuriyeva, onder het voorwendsel van een “aandeelhoudersbijdrage” voor een actief dat later door Telia werd afgeschreven. De vermeende betrokkenheid van Masimov bij corruptiezaken strekt zich uit tot entiteiten zoals Kazachse Telecom en RPO-operator LLC. Bovendien speelde Masimov een centrale rol in een samenzwering om de controle over activa van de Nazarbajev-universiteit (ter waarde van miljarden dollars volgens OCCRP) naar buitenlandse jurisdicties.

De criminele acties van Masimov zouden mogelijk sancties van buitenlandse autoriteiten kunnen rechtvaardigen. In vergelijking met internationale normen lijkt zijn straf van 18 jaar relatief mild gezien de omvang van zijn fraude. Er zijn gevallen geweest waarin ambtenaren levenslange gevangenisstraffen kregen voor misdaden die aanzienlijk minder ernstig van aard waren.

Masimov symboliseerde de belichaming van corruptie en de voortzetting van het autocratische bewind in Kazachstan. Tokayev daarentegen heeft een hervormingsagenda nagestreefd die ontmanteld de autoritaire staat. Dit omvatte maatregelen zoals het verbieden van nepotisme, het beperken van presidentiële termijnen en het leggen van de basis voor de groei van de democratie in het land.

Ondanks aanzienlijke druk van zowel Rusland als het Westen heeft Tokajev behendig de neutraliteit van Kazachstan gehandhaafd tijdens het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Intussen zullen belangengroepen die zich aansluiten bij Oud-Kazachstan elk argument, en zelfs tegenstrijdige argumenten, mobiliseren om het hervormingsproces een halt toe te roepen en het leiderschap te destabiliseren in de hoop hun oude standpunten terug te winnen. Eén factie van oligarchen probeert hun zakelijke banden met Rusland te verdiepen, terwijl een andere factie de regering ervan beschuldigt de westerse sancties te omzeilen door de activiteiten van dezelfde oligarchen aan te halen.

Ironisch genoeg is David Merkel zelf betrokken geweest bij het vertegenwoordigen van de Russische belangen door zijn lobbyactiviteiten. Een voorbeeld is van hem vertegenwoordiging van Nils Ušakovs, de voormalige burgemeester van Riga en leider van de Harmoniepartij, die een beroep deed op de etnisch Russische bevolking van Letland. Bovendien heeft Merkel onlangs te maken gehad met een dagvaarden in de Amerikaanse rechtbanken over zijn lobbywerk namens Martins Bunkus, een vermeend corrupte Letse bankliquidateur die op tragische wijze werd doodgeschoten in Riga. Dit incident vestigt de aandacht op de reputatie van Riga als een berucht centrum voor illegale financiële activiteiten, ook wel de “Russische wasserette” genoemd.

Waarnemers moeten zich afvragen wiens belangen oud-Kazachse loyalisten zoals Merkel werkelijk dienen als ze anderen de les lezen over mensenrechten en hun tegenstanders als Russen bestempelen. “Masimovs PR-campagne [wordt] geleid door …David Merkel”, verklaart Radio Free Europe in april 2023 dit artikel op de rechtszaak van Masimov. Merkel's perspectieven op het leiderschap van Nieuw Kazachstan moeten in die context worden begrepen.

Poul Andreasen is een Deense expert in internationale betrekkingen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending