Verbind je met ons

EU

Het beheer van de vluchtelingen en migratie crisis

DELEN:

gepubliceerd

on

immigratieEen delegatie van het maatschappelijk middenveld van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) is vandaag (16 december) een reeks van twaalf landenbezoeken begonnen met een driedaags bezoek aan Griekenland om uit de eerste hand te luisteren naar maatschappelijke organisaties die ter plaatse werken aan de migratie- en vluchtelingensituatie. De delegatie zal informatie verzamelen om mogelijke copingstrategieën voor de toestroom van vluchtelingen te onderbouwen en om een ​​reeks beste praktijken en beleidsmaatregelen vast te stellen die kunnen bijdragen aan een naadloos proces van opvang, herplaatsing of integratie van vluchtelingen.

“De vluchtelingencrisis in de EU heeft het punt bereikt waarop de grondbeginselen van de bescherming van de mensenrechten in twijfel worden getrokken. Dit gaat niet over cijfers; dit gaat over mensenlevens, menselijke waardigheid, menselijke dromen en hoop. Mensenrechten zijn niet alleen een kwestie van solidariteit – het is ook een plicht en een verplichting”, zegt Irini Pari, permanent vertegenwoordiger van de Griekse Federatie van Ondernemingen (SEV) in Brussel.

De EESC-delegatie, bestaande uit het Griekse lid Irini Pari, het Cypriotische lid Nicolaos Epistithiou en Cristian Pirvulescu uit Roemenië, reist naar Mytilini, Moria, Eidomeni en Paionia. De gesprekken met NGO's, vluchtelingen, autoriteiten en vrijwilligers concentreerden zich op de uitdagingen waarmee de verschillende belanghebbenden worden geconfronteerd.

Nicolaos Epistithiou, voormalig secretaris van Openbare en Internationale Betrekkingen Σ.Ε.Κ., zei: “De negatieve percepties van migratie en vluchtelingen die een groeiend aantal burgers koesteren, kunnen worden beperkt door een brede en noodzakelijke inspanning om de Europese kernwaarden en de Institutionele prestaties van de EU. In deze uitzonderlijke situaties hebben we meer Europa, meer democratie en meer solidariteit nodig.”

Het bezoek maakt deel uit van een reeks missies die het EESC organiseert om grip te krijgen op het werk dat wordt verricht door maatschappelijke organisaties die zich bezighouden met migranten, asielzoekers en vluchtelingen in het kader van zijn lokale programma. De bezoeken zijn bedoeld om problemen, behoeften, maar ook successen en best practices van de verschillende organisaties die actief zijn in de huidige vluchtelingencrisis in kaart te brengen.

Volgens een recent advies van het EESC over de Europese agenda over migratie, waar Erevoorzitter van de Pro Democracy Association (APD) Cristian Pirvulescu rapporteur was: “De huidige vluchtelingencrisis vond plaats vanwege het ontbreken van een gemeenschappelijk asielbeleid, waarvan de vertraging te wijten was aan het ontbreken van gecoördineerde Europese politieke actie. Het EESC dringt er bij de EU op aan een echt asielbeleid te ontwikkelen.”

Het einddoel van de missies zal zijn om een ​​goed onderbouwde en gedocumenteerde bijdrage te leveren aan de beleidsvorming van de EU, als vervolg op haar advies 'Een Europese migratieagenda: tweede implementatiepakket'. Andere missies zullen deze eerste missie volgen in tien andere EU-lidstaten (Italië, Duitsland, Malta, Hongarije, Oostenrijk, Slovenië, Zweden, Polen, Bulgarije, Kroatië) plus Turkije, eind 10 of begin 2015.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending