Verbind je met ons

Data

Gegevensbeschermingspakket: Parlement en Raad hebben nu een akkoord bereikt

DELEN:

gepubliceerd

on

data-privacyEen “sterk compromis” over hoe een hoog niveau van gegevensbescherming in de hele EU kan worden gewaarborgd, is dinsdag door de onderhandelaars van het Parlement en de Raad overeengekomen tijdens hun laatste gespreksronde over het gegevensbeschermingspakket. Het is nu aan de lidstaten om groen licht te geven voor het akkoord. Over de twee wetsontwerpen in het pakket – een verordening en een richtlijn – zal donderdagochtend (17 december) een bevestigingsstemming plaatsvinden in de Commissie Burgerlijke Vrijheden.

De ontwerpverordening heeft tot doel burgers controle te geven over hun privégegevens en tegelijkertijd duidelijkheid en rechtszekerheid te creëren voor bedrijven om de concurrentie op de digitale markt te stimuleren.

“De onderhandelingen van vandaag hebben hopelijk de weg vrijgemaakt voor een definitief akkoord”, zei Jan Philipp Albrecht (Groenen, DE), parlementslid over de verordening, en voegde eraan toe dat “bedrijven die de EU-regels inzake gegevensbescherming schenden, in de toekomst een boete van maar liefst 4% kunnen krijgen. van de jaaromzet – voor met name mondiale internetbedrijven kan dit oplopen tot miljarden. Daarnaast zullen bedrijven ook een functionaris voor de gegevensbescherming moeten aanstellen als zij op grote schaal gevoelige gegevens verwerken of informatie over veel consumenten verzamelen.”

“De verordening geeft burgers de controle over de persoonsgegevens van burgers terug. Bedrijven mogen geen informatie vrijgeven die zij voor een bepaald doel hebben ontvangen zonder toestemming van de betrokkene. Consumenten zullen expliciet toestemming moeten geven voor het gebruik van hun Helaas konden de lidstaten er niet mee instemmen om een ​​leeftijdsgrens van 13 jaar vast te stellen voor de toestemming van ouders voor kinderen om sociale media zoals Facebook of Instagram te gebruiken. In plaats daarvan zullen de lidstaten nu de vrijheid hebben om hun eigen grenzen tussen 13 en 16 jaar vast te stellen. ", concludeerde hij.

Gegevensbeschermingsnormen voor grensoverschrijdende politiesamenwerking

De nieuwe ontwerprichtlijn inzake de doorgifte van gegevens voor politie- en justitiële doeleinden zal de rechten en vrijheden van burgers waarborgen, waardoor de nationale wetshandhavingsinstanties in de EU tegelijkertijd sneller en effectiever informatie kunnen uitwisselen.

“Het is van het allergrootste belang, vooral na de aanslagen in Parijs, om de politiesamenwerking en de uitwisseling van wetshandhavingsgegevens te verbeteren”, zei het leidende EP-lid van het Parlement over de ontwerprichtlijn Marju Lauristin (S&D, ET) nadat het akkoord was bereikt. Ik heb er alle vertrouwen in dat deze wet het juiste evenwicht zal bieden tussen het beschermen van de fundamentele rechten van burgers en het vergroten van de effectiviteit van de politiële samenwerking in de hele Unie”, voegde ze eraan toe.

advertentie

De richtlijn zal het eerste instrument zijn dat 28 verschillende wetshandhavingssystemen zal harmoniseren met betrekking tot de uitwisseling van gegevens – ook binnen elke lidstaat. Tegelijkertijd moet het de regelingen voor politiële samenwerking verduidelijken en de burgers meer rechtszekerheid bieden. EU-landen kunnen desgewenst hogere normen voor gegevensbescherming vaststellen dan die welke in de richtlijn zijn vastgelegd.

Volgende stappen

De voorlopige afspraken over het pakket zullen op donderdag 17 december om 9.30 uur in Straatsburg ter bevestiging worden voorgelegd aan de Commissie Burgerlijke Vrijheden.

Als de deal in de commissie wordt goedgekeurd, zal deze in het nieuwe jaar door het hele Parlement in stemming worden gebracht, waarna de lidstaten twee jaar de tijd hebben om de bepalingen van de richtlijn in hun nationale wetgeving om te zetten. De verordening, die rechtstreeks van toepassing zal zijn in alle lidstaten, zal eveneens na twee jaar in werking treden.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending