Verbind je met ons

EU

Het Parlement roept op tot verschuiving naar duurzaam vervoersbeleid

DELEN:

gepubliceerd

on

transport2Op 2 december heeft het Europees Parlement een initiatiefrapport aangenomen waarin het zijn standpunt over stedelijke mobiliteit uiteenzet, opgesteld door Groen Europarlementariër Karima Delli.

Na de stemming zei rapporteur Delli: “Het Europees Parlement heeft vandaag vóór een heroriëntatie van het vervoersbeleid in onze steden gestemd en ervoor gezorgd dat het kan reageren op de grote uitdagingen waarmee de sector vandaag de dag wordt geconfronteerd. We moeten ervoor zorgen dat de transportsector overschakelt naar hernieuwbare en werkelijk duurzame energiebronnen en uiteindelijk betekent dit dat we moeten afstappen van door auto's gedomineerde systemen en fossiele brandstoffen zoals diesel en benzine.

“Transport heeft grote gevolgen voor de klimaatverandering, de volksgezondheid en het milieu. De sector is verantwoordelijk voor 70% van de stedelijke uitstoot van broeikasgassen, terwijl jaarlijks meer dan 400,000 mensen voortijdig sterven door luchtvervuiling, waaraan transport een belangrijke bijdrage levert. Om dit te veranderen hebben we dringend meer proactieve beleidsactie nodig. Zoals opnieuw benadrukt door het Volkswagen-schandaal impliceert dit ook strenge wetten op het gebied van luchtverontreiniging die op de juiste wijze worden gehandhaafd.

“Het rapport dat vandaag tijdens de COP21 VN-klimaattop is aangenomen, roept op tot een duidelijk tijdschema voor de vermindering van de CO2-uitstoot door stedelijk vervoer. Het roept ook op tot de introductie van auto-emissietests op basis van reële rijomstandigheden en zonder dat er momenteel wordt nagedacht over de mazen in de wet. Steden moeten duurzame vervoersplannen ontwikkelen, inclusief lage-emissiezones, veilige snelheidslimieten, wisselend verkeer, betaalbaar openbaar vervoer en verbeterde fietsinfrastructuur. Het rapport dringt ook aan op een grotere implementatie van slimme transportsystemen, die tot doel hebben het verkeer te beperken, bijvoorbeeld door autodelen of realtime verkeersinformatie te ontwikkelen. De inkomsten uit tol of wegenbelasting moeten worden besteed aan duurzame mobiliteitsprojecten.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending