Verbind je met ons

EU

Netanyahu schort de vredesrol van de EU op bij de etikettering van nederzettingenproducten

DELEN:

gepubliceerd

on

EU-Israël-betrekkingenDoor Yossi Lempkowicz 

EU-ambassadeur in Israël Lars Faaborg-Andersen werd maandag (30 november) op de hoogte gebracht van het besluit van Israël om de dialoog met de EU over het vredesproces op te schorten in afwachting van een “herbeoordeling” van de rol van de EU in dat proces.  

De opschorting waartoe de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft besloten, was een reactie op het recente besluit van de EU om richtlijnen uit te vaardigen voor de 28 lidstaten voor het etiketteren van producten uit Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en de Golanhoogte. Premier Benjamin Netanyahu “beval de opschorting van de diplomatieke contacten met de instellingen van de Europese Unie en haar vertegenwoordigers over deze kwestie”, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een Hebreeuwstalige verklaring.

De opschorting van de banden over vredesbesprekingen zal van kracht blijven “totdat de herbeoordeling is voltooid”, aldus het rapport. In de verklaring stond dat de contacten met individuele Europese landen zouden worden voortgezet, maar niet met de EU-organisaties over dit onderwerp.

Eerder deze maand maakte het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken al bekend dat het de dialoog met de Europese Unie over het Israëlisch-Palestijnse conflict zou opschorten. Het ministerie gaf in een verklaring aan dat Israël zich terugtrok uit verschillende bilaterale fora die zich bezighielden met de Palestijnse kwestie. De opschorting werd meegedeeld aan de EU-ambassadeur die was ontboden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken voor een formeel protest tegen de ‘Interpretatieve mededeling over de aanduiding van de oorsprong van goederen uit de gebieden die sinds juni 1967 door Israël zijn bezet’. De politiek directeur van het ministerie, Alon Ushpiz, vertelde Lars Faaborg-Andersen dat het betreurenswaardig was dat de EU deze stap zette in een tijd waarin Israël wordt geconfronteerd met een golf van Palestijnse terreuraanslagen.

De Israëlische gezant bij de EU, David Walzer, bracht ook Europese functionarissen in Brussel op de hoogte van de maatregelen. De Israëlische president Reuven Rivlin heeft besloten een bezoek aan Brussel, waar hij begin december het Europees Parlement zou toespreken, af te gelasten. Netanyahu reageerde op het besluit van de EU door te zeggen dat “het duistere herinneringen oproept. Europa zou zich voor zichzelf moeten schamen”, voegde hij eraan toe.

‘De EU heeft besloten alleen Israël een label te geven, en we zijn niet bereid het feit te accepteren dat Europa de kant die door terrorisme wordt aangevallen een label geeft.’

advertentie

“Het EU-besluit is hypocriet en hanteert een dubbele standaard. Het richt zich op Israël en niet op de tweehonderd andere conflicten in de wereld”, benadrukte hij. Hij vervolgde: “De EU heeft een immoreel besluit genomen. Van de honderden territoriale conflicten over de hele wereld heeft het land ervoor gekozen Israël en Israël alleen eruit te pikken, terwijl het met de rug tegen de muur vecht tegen de golf van terreur.

“De Europese Unie zal de Israëlische economie niet schaden. Ze is sterk genoeg om dit te doorstaan, maar het zijn de Palestijnse arbeiders in Israëlische bedrijven in Judea en Samaria die schade zullen lijden. Dit zal de vrede niet bevorderen; het zal zeker niet de waarheid en de waarheid bevorderen.” gerechtigheid. Het is verkeerd. Europa zou zich voor zichzelf moeten schamen.'

Zowel de Israëlische minister van Infrastructuur, Energie en Water Yuval Steinitz als Isaac Herzog, leider van de oppositiepartij Zionist Union, hebben het EU-besluit vorige week verworpen tijdens een ontmoeting met Europese journalisten in Jeruzalem. “Dit soort etikettering is alleen bedoeld tegen de enige democratie in de regio”, zei Steinitz. “We kunnen het alleen maar zien als een moderne vorm van discriminatie en een dubbele standaard tegen de Joodse staat”, voegde hij eraan toe, waarbij hij benadrukte dat de EU labelt geen producten uit Noord-Cyprus of Tibet.

Volgens Herzog is het EU-besluit nadelig voor de vredesinspanningen en zal het vooral de Palestijnen zelf schade berokkenen. De EU heeft de impact van de richtlijnen consequent gebagatelliseerd en gezegd dat het slechts een ‘technische kwestie’ was. De Europese Commissie zei dat de etikettering “de uniforme toepassing zou garanderen van de regels met betrekking tot de aanduiding van de oorsprong van producten uit Israëlische nederzettingen. Het doel is om een ​​effectieve implementatie van de bestaande EU-wetgeving te garanderen.”

De richtlijnen geven lidstaten wettelijke instructies over het plaatsen van consumentenlabels op producten van de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Golanhoogten om de Europese consumenten te informeren dat deze niet “made in Israel” zijn. Israël gelooft dat deze stap de weg vrijmaakt voor een volledige boycot van Israëlische producten. De EU-ambassadeur in Israël heeft beweringen weerlegd dat de etikettering van de nederzettingen neerkwam op een boycot van Israëlische producten.

Maandag bagatelliseerde het kabinet van de Israëlische premier persberichten over een ontmoeting tussen Netanyahu en EU-buitenlandchef Federica Mogherini in Parijs aan de zijlijn van de COP21-conferentie over klimaatverandering, waarbij werd opgemerkt dat de twee elkaar slechts de hand hadden geschud in de wandelgang van de conferentie. De EU zei in reactie op het Israëlische besluit om haar contacten met de EU in het kader van het diplomatieke proces op te schorten dat zij haar rol zal blijven spelen in de pogingen om een ​​vredesovereenkomst tussen Israël en de Palestijnen tot stand te brengen.

“Ondanks de aankondiging van Israël dat het de dialoog over het vredesproces bevriest, zijn de betrekkingen tussen de EU en Israël goed, breed en diep en dit zal zo blijven”, zei een woordvoerster van de EU tegen verslaggevers in Brussel, aldus Reuters.

“Als het om het vredesproces in het Midden-Oosten gaat, blijft de EU hieraan werken in het Kwartet met onze partners en beide partijen, omdat vrede in het Midden-Oosten uiteraard van belang is voor de hele internationale gemeenschap”, aldus de woordvoerder. toegevoegd. Israëlisch dagblad Haaretz diplomatiek correspondent Barak Ravid schreef maandag dat de stap van Israël weinig betekenis heeft voor de langetermijnrelaties met het continent.

“Netanyahu's besluit om de dialoog met de EU-instellingen op te schorten is symbolisch. De factoNetanyahu heeft de afgelopen weken een reeks veel hardere reacties afgewezen die het ministerie van Buitenlandse Zaken had voorgesteld, en uiteindelijk gekozen voor de meest gematigde reactie, waaronder een openbare verklaring zonder enige praktische gevolgen.”

Israel Hayom plaatste het besluit op de voorpagina met een kop waarin Netanyahu werd geciteerd: 'Schort de betrekkingen met de Europese Unie op'. Groot-Brittannië, België en Denemarken plakken al etiketten op Israëlische goederen, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen goederen uit Israël zelf en goederen, met name groenten en fruit, die uit de Jordaanvallei komen.

Hoewel de instructies van de Europese Commissie om Israëlische goederen van buiten de lijnen van vóór 1967 te markeren verplicht zijn voor alle 28 lidstaten, heeft ten minste één land herhaaldelijk gezworen deze te zullen trotseren. “Wij steunen dat besluit niet”, verklaarde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken en Handel, Péter Szijjártó.

“Het is een inefficiënt instrument. Het is irrationeel en draagt ​​niet bij aan een oplossing [van het Israëlisch-Palestijnse conflict], maar veroorzaakt schade.” De Hongaarse minister is van mening dat Palestijnse werknemers in Israëlische fabrieken bij de Bank de eersten zouden zijn die gewond zouden raken als bedrijven hun activiteiten zouden verplaatsen naar de grenzen van vóór 1067. Het Israëlische Ministerie van Economische Zaken schatte dat dit gevolgen zou hebben voor goederen ter waarde van ongeveer 50 miljoen dollar per jaar, waaronder druiven en dadels, wijn, gevogelte, honing, olijfolie en cosmetica gemaakt van mineralen uit de Dode Zee. Dat is ongeveer een vijfde van de $200 miljoen tot $300 miljoen aan goederen die jaarlijks in de nederzettingen worden geproduceerd, maar een druppel op de gloeiende plaat naast de $30 miljard aan goederen en diensten die jaarlijks tussen Israël en de Europese Unie worden verhandeld. Israëlische boeren en wijnbouwers die door het EU-besluit worden getroffen, hebben hun zorgen geuit over de gevolgen ervan voor hun bedrijf, en sommigen zijn begonnen te diversifiëren naar markten in Rusland en Azië om aan de EU-regels te ontsnappen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending