Verbind je met ons

EU

Vrede consolideren en verzoening verdiepen in Noord-Ierland en het grensgebied van Ierland

DELEN:

gepubliceerd

on

20141112PHT78503_originalVandaag (30 november) heeft de Europese Commissie het nieuwe EU-programma voor vrede en verzoening (PEACE IV) aangenomen ter waarde van bijna 270 miljoen euro, waarvan 229 miljoen euro afkomstig is uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Vandaag heeft de Europese Commissie het nieuwe EU-programma voor vrede en verzoening (PEACE IV) aangenomen ter waarde van bijna 270 miljoen euro, waarvan 229 miljoen euro afkomstig is uit de Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

PEACE IV is een uniek cohesiebeleidsprogramma dat tot doel heeft een vreedzame en stabiele samenleving te versterken door verzoening in Noord-Ierland en de grensregio van Ierland te bevorderen.

Commissaris voor Regionaal Beleid Corina Creţu zei: “Het PEACE-programma vormt de kern van waar de Europese Unie voor staat. Het is een concreet voorbeeld van de jarenlange inzet van de Unie voor vrede en verzoening. Dit nieuwe programma zal de consolidatie van de vrede in de regio helpen ondersteunen en de resterende uitdagingen aanpakken, door middel van investeringen in onderwijs, gedeelde diensten en projecten die mensen samenbrengen.”

Ondanks de aanzienlijke vooruitgang die de afgelopen 25 jaar is geboekt, wordt het programmagebied nog steeds beïnvloed door de erfenis van verdeeldheid, met niveaus van segregatie die de mogelijkheden voor de ontwikkeling van positieve relaties tussen individuen en gemeenschappen beperken.

Het PEACE IV-programma zal zich richten op de volgende prioriteiten:

  • Er wordt 30 miljoen euro uitgetrokken voor gedeelde onderwijsprojecten die de contacten tussen leerlingen en leraren van alle achtergronden zullen vergroten. Het programma zal scholen aanmoedigen deel te nemen aan gezamenlijke onderwijsacties en opleidingen voor leraren te verzorgen.
  • Er zal 57 miljoen euro worden geïnvesteerd in de toekomst van de volgende generatie, die, zoals uit onderzoek blijkt, nog steeds negatief wordt beïnvloed door de erfenis van het conflict. Het programma zal investeren in peer-mentoring-acties en jongereninitiatieven uit de lokale gemeenschap om de interactie tussen kinderen en jongeren van alle achtergronden te vergroten en respect voor diversiteit te bevorderen.
  • Er is € 84.5 miljoen uitgetrokken voor de creatie van nieuwe gedeelde diensten en ruimtes. Het programma zal bijvoorbeeld interventies voor slachtoffers en overlevenden van het conflict ondersteunen, om trauma aan te pakken, de fysieke en mentale gezondheidsbehoeften te beoordelen en gezinnen te helpen deel te nemen aan historische processen.
  • €44 miljoen zal worden gebruikt ter ondersteuning van lokale projecten die wederzijds vertrouwen en begrip zullen opbouwen, waarbij sport, kunst en cultuur betrokken zijn als manieren om interactie en mobiliteit tussen bewoners uit verdeelde buurten te faciliteren.

De rest van de financiering zal worden gebruikt voor technische bijstandsmaatregelen om een ​​efficiënte uitvoering, monitoring en controle van het programma te garanderen.

advertentie

Achtergrond

De lancering van het eerste PEACE-programma in 1995 was het directe resultaat van de wil van de Europese Unie om positief te reageren op nieuwe kansen in het vredesproces in Noord-Ierland tijdens de paramilitaire aankondigingen van een staakt-het-vuren. Sindsdien heeft de EU aanvullende financiële steun verleend via PEACE II en PEACE III.

Rekening houdend met de nieuwe financiële toewijzing zal de cumulatieve bijdrage van de EU aan vrede en verzoening op het programmagebied 1.56 miljard euro bedragen. Samen met de nationale medefinanciering van beide lidstaten (VK en Ierland) ruim € 2.2 miljard 20141112PHT78503_originalzal tegen het einde van de programmeringsperiode 2014-2020 geïnvesteerd zijn.

Meer informatie

Inforegio-website

Website van de SEUPB – het speciale orgaan voor EU-programma’s

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending