Verbind je met ons

Blogspot

Advies: drie prioriteiten naar Oekraïne herstarten na de presidentsverkiezingen

DELEN:

gepubliceerd

on

OrysiaLutsevych.jpgBy Orysia Lutsevych (afgebeeld), Research Fellow, programma Rusland en Eurazië, Chatham House

De presidentiële verkiezingen in Oekraïne hebben het potentieel om het land een nieuwe start te geven, maar om dit te laten gebeuren, zal de nieuwe president vastberaden moeten zijn om drie belangrijke beleidsprioriteiten te verwezenlijken om veiligheid, democratie en investeringen te versterken.

Sinds de 'Euromaidan'-protesten heeft het Kremlin het Oekraïense leiderschap van na de revolutie afgeschilderd als een nationalistische en fascistische junta. Dit heeft een dialoog op hoog niveau met Moskou verhinderd en in het oosten van Oekraïne angst en haat jegens nieuwe autoriteiten aangewakkerd. Volgens een opiniepeiling van Levada gelooft meer dan 40% van de Russen dat de grotendeels Russisch sprekende bevolking in het oosten wordt bedreigd door nationalisten, en veel Russischtaligen in het zuidoosten accepteren het gezag van de nieuwe regering in Kiev niet.

Vrije en eerlijke presidentsverkiezingen zijn essentieel om te laten zien dat Oekraïne een legitieme president heeft en democratische waarden hoog in het vaandel heeft staan. Zelfs als de verkiezingen in twee van de oblasten, Donetsk en Loehansk, gedeeltelijk worden verstoord door de pro-Russische separatisten, staan ​​drie andere regio's in het oosten - Kharkiv, Dnipropetrovsk en Zaporizhia - onder de controle van Kiev en zouden ze een vrije verkiezingen moeten kunnen houden. en eerlijke stemming.

Petro Poroshenko, momenteel met een peiling van meer dan 40%, zal hoogstwaarschijnlijk winnen. Het tijdschrift Forbes rangschikte hem in 2013 als de zevende rijkste man van Oekraïne, zijn fortuin verdiend met consumptiegoederen - voornamelijk zoetwaren en auto's.

Zijn populariteit steeg enorm tijdens het winterprotest in Kiev, deels omdat hij financiële steun verleende om de demonstranten te ondersteunen en activisten bijstond die waren ontvoerd door misdadigers en oproerpolitie. Hij straalde vertrouwen uit en ging de confrontatie tussen de demonstranten en de oproerpolitie niet uit de weg. Zijn politieke verleden van samenwerking met de voormalige presidenten Victor Joesjtsjenko en Victor Janoekovitsj achtervolgt hem, maar in mindere mate dan de andere kanshebbers, vooral Joelia Timosjenko.

Drie prioriteiten

Als Porosjenko wordt gekozen, zal dat in wezen een pro-Europees en hervormingsmandaat zijn. De nieuw gekozen president moet zich concentreren op drie hoofdprioriteiten.

Ten eerste moet hij de veiligheid en territoriale integriteit waarborgen door de veiligheidstroepen te hervormen. De meest oostelijke regio van Oekraïne dreigt te veranderen in een wetteloos gebied, waar zwaarbewapende mannen openbare gebouwen blijven overnemen, de bevolking militariseren, activisten en lokale onafhankelijke media martelen en praten over het creëren van afgescheiden staten.

advertentie

Talrijke gebeurtenissen in het zuidoosten hebben aangetoond dat de bestaande Oekraïense veiligheidstroepen inefficiënt en corrupt zijn en geïnfiltreerd door Russische geheime diensten. In veel gevallen tonen lokale politiekorpsen nog steeds loyaliteit aan het oude regime in plaats van de openbare veiligheid te beschermen. In Odessa werkte de plaatselijke politiechef samen met separatisten die achter de politierangen op een pro-Oekraïense demonstratie schoten. Het resulterende veiligheidsvacuüm heeft geleid tot een dodental onder burgers in het zuidoosten van ongeveer 120 aan beide kanten van het conflict. Het opzetten van vermogens die de grens- en cyberbeveiliging zouden vergroten en het Oekraïense leger zou versterken om de dreiging van militanten voor burgers in het oosten tegen te gaan, zou een prioriteit moeten zijn.

Ten tweede zou de nieuwe president een landelijk debat moeten beginnen over democratie in heel Oekraïne. Het delen van bevoegdheden tussen Kiev en de regio's, financiële decentralisatie, politieke verantwoording en een herziening van staatsgaranties aan zijn burgers moeten worden weerspiegeld in een nieuwe grondwet.

Het besluitvormingsproces dichter bij de burger brengen is van het allergrootste belang. Oekraïne heeft een nieuw administratief systeem nodig dat zijn nieuwe uitdagingen aankan. Tegen het einde van het jaar zouden nieuwe parlementsverkiezingen moeten worden uitgeschreven om een ​​representatief parlement samen te stellen dat de nieuwe realiteit weerspiegelt en de Oekraïners in de Donbass een nieuwe kans geeft om hun vertegenwoordigers te kiezen. Met een grondwetswijziging in de richting van een parlementair-presidentieel systeem, zal het parlement de macht hebben om hervormingen goed te keuren en het nieuwe sociale contract na te komen.

Ten derde moet de nieuwe leider Oekraïne openstellen voor internationale markten en investeringen. Economische hervormingen moeten gericht zijn op het creëren van een open en gelijk speelveld voor binnenlandse en buitenlandse investeerders. Ondertekening van het economische deel van de associatieovereenkomst met de EU zou een sterke impuls geven aan het tot stand brengen van een robuuste rechtsstaat en het terugdringen van corruptie. Wereldwijde investeerders bereiken zal de nodige middelen opleveren voor een nieuwe economische impuls en de broodnodige modernisering van de Oekraïense economie. Er moet een belangrijke beslissing worden genomen als Russische investeerders worden toegelaten tot strategische industrieën. Exportdiversificatie moet een prioriteit zijn. Er moeten nieuwe partnerschappen worden gesmeed buiten de EU-lidstaten met China, Centraal-Azië en Latijns-Amerika.

Natuurlijk zou het nieuwe Oekraïense leiderschap moeten streven naar verbetering van de betrekkingen met Rusland, maar een dergelijk scenario is op korte termijn nauwelijks mogelijk. Rusland voert een verborgen oorlog over Oekraïne met behulp van cyber, informatie en onconventionele oorlogsvoering. Vandaag, zelfs in het oosten, na de annexatie van de Krim, zien Oekraïners Rusland als een agressieve staat en meer dan 70% heeft een negatieve mening over president Poetin en gelooft dat hij zich bemoeit met de interne aangelegenheden van Oekraïne, volgens een opiniepeiling van april van de Oekraïense Rating Bureau. Alleen een sterk onafhankelijk Oekraïne met een democratisch bestuurssysteem en een duurzaam energiebeleid kan een geloofwaardige dialoog met Rusland voeren. Al het andere zal een tactische zet zijn om de moeilijke tijden te overleven.

Het goede nieuws voor de nieuwe president is dat de Oekraïense samenleving een sterke lobbyist is voor hervormingen. Bijna 40% van de bevolking beweert bereid te zijn om kortetermijnontberingen te doorstaan ​​voor positieve verandering en de meerderheid gelooft dat verkiezingen de situatie zullen helpen verbeteren. De nieuwe president zou van deze vastberadenheid moeten profiteren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending