Verbind je met ons

Onderwijs

Onderwijs moet overeenkomen met de snelheid van de industrie om relevant te blijven, zegt Cedefop

DELEN:

gepubliceerd

on

2589-itok=zgNydmskBij een diner op hoog niveau, georganiseerd door weekblad european Voice deze week in Brussel Cedefop Directeur James Calleja zei dat “onderwijshervormingen relatief dezelfde snelheid moeten hebben als de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt” om het voor jongeren gemakkelijker te maken om van onderwijs naar werk te gaan.

Calleja was uitgenodigd voor een beperkte groep EU-beleidsmakers op het hoogste niveau, bedrijfsleiders en vertegenwoordigers van de onderwijs- en jeugdsector om praktische voorbeelden uit te wisselen van succesverhalen bij het helpen van jongeren om van onderwijs naar werk te gaan.

Deelnemers voerden aan dat de huidige arbeidsmarkt enorme uitdagingen stelt aan het onderwijs, het bedrijfsleven en lerenden. Het is niet altijd mogelijk om via onderwijs en opleiding vaardigheden af ​​te stemmen op de behoeften van de arbeidsmarkt. Daarom is het opleiden van leraren van het grootste belang om ervoor te zorgen dat het onderwijs relevant blijft voor de arbeidsmarkt.

Leerlingprogramma's en werkplekleren zijn hulpmiddelen die de overgang van onderwijs naar werk kunnen versnellen, omdat ze leerlingen naar een leeromgeving lokken die de werkplek zelf integreert. Hoewel het belangrijk is om te voorspellen welke vaardigheden bedrijven nodig hebben, is dit niet eenvoudig te realiseren in een onvoorspelbare en voortdurend veranderende arbeidsmarktcontext.

De noodzaak van een nieuwe mentaliteit, met name wat betreft de waarde van beroepsopleiding, werd door verschillende sprekers benadrukt. De heer Calleja merkte op dat de eerste uitdaging is om de 'slachtoffers' van onderwijssystemen te herstellen, met name mensen die geen onderwijs, werk of opleiding volgen (NEET's) en voortijdige schoolverlaters: 'Hier kunnen onderwijs en bedrijven hun krachten bundelen en hoogwaardige leerlingplaatsen en werkplekleren.'

De tweede uitdaging, aldus de directeur van Cedefop, is dat de onderwijsautoriteiten fors moeten investeren in vroegschoolse educatie om ervoor te zorgen dat alle jongeren aan het einde van de schoolperiode over sleutelcompetenties beschikken en de juiste instelling hebben om te gaan werken.

Trends laten duidelijk zien dat, naast de leerplicht, sectorale normen en kwaliteitsborging bepalend zijn voor certificering, en dat openbaar onderwijs zijn huidige greep op voortgezet en hoger onderwijs wel eens zou kunnen verliezen.

advertentie

Calleja herhaalde hoe belangrijk het is dat de lidstaten en de sociale partners het Europese beleid en de Europese instrumenten in de praktijk brengen, aangezien deze de overgang van onderwijs naar werk voor Europese burgers vergemakkelijken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending