Verbind je met ons

EU

Ombudsman: Het vertrouwen van mensen winnen is het belangrijkste punt op 'EU-verlanglijst'

DELEN:

gepubliceerd

on

P025153000102-703510Europese Ombudsman Emily O'Reilly zegt dat het waargenomen democratische tekort en de kloof tussen burgers en de EU-instellingen de belangrijkste problemen zijn waarmee de EU wordt geconfronteerd.

Tijdens een interactief evenement met voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement en voorzitter van de Commissie José Manuel Barroso in Brussel benadrukte zij de noodzaak van democratische duidelijkheid en transparantie, vooral gezien de aanstaande verkiezing van een nieuw Europees Parlement en de benoeming van een nieuwe Europese Commissie later dit jaar . Het Verdrag van Lissabon heeft het Europees Parlement een grotere rol gegeven bij de selectie van de voorzitter van de Commissie.

O'Reilly zei: “Mensen moeten weten waarvoor ze stemmen, en moeten weten dat hun stem bij de verkiezingen iets concreets zal beïnvloeden, iets dat impact heeft op hun leven. Velen hebben het gevoel dat hun stem simpelweg niet telt. Dit kan leiden tot ontevredenheid over de EU. Het is aan alle EU-leiders om deze zorgen ter harte te nemen."

Voorzitters Barroso en Schulz benadrukten ook de noodzaak om het vertrouwen in de EU te herwinnen. José Manuel Barroso riep de burgers echter op om: "kritiek uit te oefenen op wat u niet leuk vindt aan de EU, maar Europa niet de rug toe te keren". En Martin Schulz zei: "We moeten het vertrouwen van de Europese bevolking herwinnen, maar de EU en de nationale instellingen zijn hiervoor gezamenlijk verantwoordelijk."

Ruim 300 burgers, studenten, vertegenwoordigers van belangengroepen en andere deelnemers gingen in debat met Schulz, Barroso en O'Reilly tijdens het evenement van de Ombudsman getiteld 'Uw verlanglijstje voor Europa'. Er was ook een actieve discussie op sociale media via de Twitter-hashtag #EUwishlist, waarbij tijdens het evenement en de afgelopen twee weken meer dan 2 000 tweets over dit onderwerp werden uitgewisseld.

De evenementvideo en andere informatie is beschikbaar Hier.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending