Verbind je met ons

Conflicten

Ashton roept tweede spoedvergadering over Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

o-OEKRAÏNE-facebookDe ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie komen op 3 maart in Brussel bijeen voor spoedbesprekingen over de situatie in Oekraïne, de tweede dergelijke bijeenkomst in minder dan twee weken tijd.

Ze kwamen voor het eerst bijeen voor noodbesprekingen op 20 februari, toen ze sancties oplegden aan leden van het regime van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj die verantwoordelijk werden geacht voor de doden en de repressie in Kiev. Het Oekraïense parlement heeft Janoekovitsj op 22 februari afgezet.

De aankondiging van de nieuwe crisisbijeenkomst kwam toen de Russische president Vladimir Poetin goedkeuring kreeg van het Hogerhuis van het parlement om Russische troepen in Oekraïne in te zetten en Kiev Moskou ervan beschuldigde duizenden soldaten naar de Krim te sturen.

“Ashton roept de buitengewone Raad Buitenlandse Zaken bijeen over de ontwikkelingen in Oekraïne. Maandag 3 maart. De vergadering begint om 13 uur CET”, zei de chef van het buitenlands beleid van de EU op Twitter.

Het Kremlin zei dat president Poetin nog niet had besloten de troepen in te zetten, maar de Oekraïense leiders stelden een “nationale mobilisatie” voor en de VN-Veiligheidsraad riep noodgesprekken op.

“We moeten alle partijen in Oekraïne ertoe aanzetten om rond de tafel te gaan zitten en deze escalatie te stoppen”, zei de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

“We moeten niet vergeten dat de Kaukasus in het verleden een kruitvat was. Daarom moet Europa met één stem spreken en een einde maken aan het blunderen.”

advertentie

De Poolse premier Donald Tusk drong aan op eenheid en zei dat de EU een “duidelijk signaal” moest geven dat geen enkele daad van agressie zou worden getolereerd.

Tusk zei dat niet iedereen in de Europese Unie “zich bewust was van de ernst van de situatie en de risico’s waarmee Europa en deze regio worden geconfronteerd”.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken zei op Twitter dat de situatie de “ergste Europese crisis sinds lange tijd geleden” was. We hebben een sterke EU nodig in een onstabiel Europa.”

Na de bijeenkomst reist Catherine Ashton op 5 maart naar Kiev, waar de EU verder werkt aan het samenstellen van een soort hulppakket voor de nieuwe regering. Oorspronkelijk had ze haar bezoek aan Kiev voor maandag gepland.

Donderdag heeft de chef buitenlands beleid van de EU een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov.

Op 28 februari sprak Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, met de Russische president Vladimir Poetin over de laatste ontwikkelingen.

De nieuwe pro-EU-regering van Oekraïne wil naar verluidt haar associatieovereenkomst met de EU ondertekenen op de top van EU-leiders van 20-21 maart.

In maart 2012 werd een associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne geparafeerd en werd ook een diepe en brede vrijhandelsovereenkomst (DCFTA) overeengekomen. De EU had de ambitie om die overeenkomsten te ondertekenen tijdens de topconferentie in Vilnius van 28 en 29 november over het Oostelijk Partnerschap, maar haar plannen werden ontspoord door de toenmalige president Viktor Janoekovitsj. Na het nieuws dat Janoekovitsj er niet in slaagde de overeenkomst met de EU in Vilnius te ondertekenen, gingen honderdduizenden Oekraïners de straat op in 'het EuroMaidan-protest' en eisten zijn aftreden.

Woordvoerder: EU Ashton om Iran te bezoeken, ongeacht Oekraïne Crisis

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending