Verbind je met ons

Ontwikkeling

Het versterken van de stedelijke dimensie van het regionale beleid

DELEN:

gepubliceerd

on

banner Meer dan tweederde van de Europeanen woont in steden, wat wereldwijd de trend zet en benadrukt dat stedelijke ontwikkeling centraal moet staan ​​in de politieke discussies in de EU. De stedelijke dimensie is nu een centraal element in het hervormde EU-cohesiebeleid en naar verwachting zal 50% van de investeringen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling voor 2014-2020 worden gedaan in steden en stedelijke gebieden.

Op 17 en 18 februari zal commissaris voor regionaal beleid Johannes Hahn de belangrijkste spelers samenbrengen in het beleid dat erop gericht is de Europese steden 'slimmer', 'groener' en 'inclusiever' te maken. Het forum Steden van morgen: investeren in Europa heeft tot doel een debat op Europees niveau te stimuleren over hoe de stedelijke dimensie in de EU-beleidsvorming kan worden versterkt en om de erkenning te vergroten van de sleutelrol die steden spelen bij de uitvoering van beleid op alle bestuursniveaus.

Van de burgemeesters van 16 hoofdsteden* van de lidstaten wordt verwacht dat zij zich aansluiten bij de roep om effectievere antwoorden op stedelijke uitdagingen onder de paraplu van een stedelijke agenda van de EU. UN Habitat zal ook de oproep voor deze agenda leiden, aangezien het exporteren van een stedelijk model van de EU wordt beschouwd als een effectieve manier om mondiale uitdagingen aan te pakken.

*Rome, Wenen, Amsterdam, Sofia, Zagreb, Warschau, Bratislava, Boekarest, Nicosia, Riga, Helsinki, Ljubljana, Lissabon, Tallinn, Athene, Valletta

Achtergrond

Vanwege hun potentieel en hun frontliniepositie spelen steden een sleutelrol bij het aanpakken van mondiale uitdagingen en het uitvoeren van de Europa 2020-strategie. Dit forum zal debatteren over de kwesties rond een toekomstige stedelijke agenda van de EU, inclusief hoe deze de deelname van steden aan de ontwikkeling en uitvoering van het EU-beleid kan vergemakkelijken.

Commissaris Hahn kreeg in 2012 de verantwoordelijkheid voor stedelijk beleid als erkenning voor het groeiende belang van steden als sleutelactoren voor de Europese ontwikkeling. Hij zoekt actief naar een betere synergie en consistentie tussen de stadgerelateerde initiatieven van verschillende EU-beleidslijnen, om hun coördinatie te verbeteren en geïntegreerde benaderingen te bevorderen.

advertentie

Het forum wordt op 17 februari geopend met een 'familiefoto' met Commissievoorzitter José Manuel Barroso, commissaris Johannes Hahn en de burgemeesters van de hoofdstad, zaal BERLAYMONT/outside Hallstein, gevolgd door een ontmoeting tussen commissaris Johannes Hahn en burgemeesters van de hoofdstad van de EU, zaal BERLAYMONT/Hallstein (gesloten evenement, maar bij de opening kunnen beelden worden gemaakt).

Om 13 uur is er een gezamenlijke persconferentie met commissaris Hahn en Joan Clos, UN Habitat (CHARLEMAGNE/Kamer Mansholt).

Tijdens een plenaire zitting om 14 uur zullen commissaris Hahn en ministers die het Griekse en Italiaanse EU-voorzitterschap vertegenwoordigen, openingstoespraken houden.

An IP werd op 14 februari beschikbaar gesteld en op 17 februari zal er een toespraak gehouden worden.

Meer informatie

Vol programma en geeft papier uit op het forum Steden van morgen: Investeren in Europa website
Stedelijke stockfoto's beschikbaar
EU: Regionaal en Stedelijk Beleid: Steden van morgen 2014
EU: Stedelijke Ontwikkeling 2012

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending