Verbind je met ons

Toetreding

Voorzitter Barroso ontmoet de Servische premier Dačić

DELEN:

gepubliceerd

on

132490631_31nVoorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, heeft vandaag (21 januari) een ontmoeting gehad met de Servische premier Ivica Dačić en eerste vicepremier Aleksandar Vučić, voorafgaand aan de eerste intergouvernementele conferentie tussen de Europese Unie en Servië.

"De Intergouvernementele Conferentie van vandaag, die de toetredingsonderhandelingen van Servië met de EU opent, is het begin van een geheel nieuw hoofdstuk in onze betrekkingen en een groot succes", aldus voorzitter Barroso. "Ik prijs Servië voor zijn hervormingsinspanningen en voor de vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt. De burgers van Servië hebben sterke Europese ambities en we zullen Servië blijven steunen om stap voor stap vooruitgang te boeken op zijn Europese weg."

Voorzitter Barroso sprak zijn waardering uit voor de moedige en consequente inspanningen van de Servische regering in de afgelopen maanden om de betrekkingen met Kosovo te normaliseren1 voor en na het historische Akkoord van april. Hij onderstreepte ook de uitdagingen voor Servië op de Europese weg op de belangrijkste gebieden van de rechtsstaat, waaronder de hervorming van de rechterlijke macht, de strijd tegen corruptie en de georganiseerde misdaad, hervorming van het openbaar bestuur, onafhankelijkheid van belangrijke instellingen, mediavrijheid, anti- discriminatie en bescherming van minderheden.

Achtergrond

Overeenkomstig het besluit van de Europese Raad van juni 2013 om toetredingsonderhandelingen met Servië te openen, heeft de Raad Algemene Zaken op 17 december 2013 het onderhandelingskader voor de toetredingsonderhandelingen van Servië aangenomen en besloten dat de eerste IGC in januari 2014 zal plaatsvinden.

De Intergouvernementele Conferentie werd op 9 januari 21 om 2014 uur geopend door minister van Buitenlandse Zaken Evangelos Venizelos, namens het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, en door commissaris Štefan Füle namens de Europese Commissie. De Servische delegatie bij de IGC zal worden geleid door premier Dačić en eerste vicepremier Vučić. De toetredingsonderhandelingen met Servië zullen worden gebaseerd op het algemene onderhandelingskader dat in december door de Raad is goedgekeurd en dat met name gericht is op de hoofdstukken over de rechterlijke macht en de grondrechten, en op justitie, vrijheid en veiligheid, alsook op de kwestie van de normalisering van de betrekkingen tussen Servië en Servië. Kosovo.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending